Kristina Laine, TaM
”Opetustilanteissa pyrin huomioimaan jokaisen oppilaan, tunnistamaan ja tukemaan heidän yksilöllisiä tarpeitaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Taideopetuksessa tavoitteenani on tarjota oppilaille mielenkiintoisia sisältöjä ja välineitä, jotka auttavat heitä kehittämään itseilmaisuaan, taitojaan ja laajentaa ymmärrystään taiteesta.”
Kristina Laine on monialainen taiteilija, joka on opettanut taidetta ja animaatiota lapsille ja aikuisille jo kauan. Kristinalla on animaation kandidaatin tutkinto ja hän valmistui Taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Lisäksi hän on suorittanut pedagogiset opinnot JAMK: ilta.
Raita Virkkunen, KuM, kuvataiteilija
”Haluan työssäni tutustuttaa lapset monipuolisin menetelmin taiteen eri tekniikoihin ja sisältöihin sekä tukea lapsia omien kiinnostuksen kohteiden löytämisessä ja yksilöllisen taiteellisen ilmaisun kehittämisessä. Uskon, että myönteisen ilmapiirin ja kannustavan palautteen avulla luodaan parhaat olosuhteet kasvulle.”
Raita Virkkunen on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee yhteisötaiteen ja lastenkulttuurin kentällä. Hän käyttää työssään laajasti erilaisia kuvataiteen tekotapoja sekä poikkitaiteellisia menetelmiä. Raita on koulutukseltaan kuvataiteen maisteri ja opiskelee tällä hetkellä aineenopettajaksi Helsingin Yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.
https://www.raitavirkkunen.fi
Nina Sarkima, kuvataiteilija
”Niin taiteilijana kuin opettajana olen herkkä havainnoija, minua kiehtoo hetkellisyyden kokemus ja sanaton dialogi jota tapahtuu taiteen kautta. Opettajana haluan luoda turvallisen ja innostavan oppimisympäristön missä luovuus ja tekniikoiden oppiminen kulkevat luontevasti lomittain. Kursseillani opetellaan mm. havainnosta piirtämistä eri välinein, akvarelli- ja akryylimaalausta, unohtamatta rentoa kokeilua ja leikkimieltä. Oppilailla on ohjauksessani aina myös vapaus löytää ja kehittää omaa ilmaisua ja toteuttaa omia ideoitaan.”
Nina Sarkima on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on opiskellut Taidekoulu Maassa, Suomenlinnassa vuosina 2001 – 2005 sekä täydentänyt opintojaan suorittamalla kuvataiteilijan AMK -tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa 2011. Opinnoissaan hän on erikoistunut media- ja yhteisötaiteisiin. Maalaus on kuitenkin hänelle läheisin ilmaisumuoto, joka on kulkenut vahvasti mukana läpi uran.
Kuvataiteellisen työskentelyn rinnalla hän on toiminut digitaalisen taiteen opettajana Espoon kuvataidekoulussa vuodesta 2010 alkaen ja kuva-/mediataiteen opettajana Kauniaisten kuvataidekoulussa vuodesta 2012 alkaen. Helsingin taiteilijaseuran kesäleireillä Suomenlinnassa hän on opettanut kurssiopettajana vuodesta 2021 alkaen.
Vesa Hjort, TaM, taidemaalari, kuvataideopettaja
”Minulla on opetuskokemusta yli kahdenkymmenen vuoden ajalta kuvataidealan eri oppilaitoksista. Olen opettanut sekä ammattiin valmistuvia, että harrastuksenaan kuvataidetta tekeviä eri ikäisiä opiskelijoita. Pyrin suhteuttamaan opetustyötäni kuvataiteen historiaan ja vallitsevaan visuaaliseen kulttuuriin opiskelijoiden omia toiveita ja lähtökohtia kuunnellen ja huomioiden. Työskentelen itse tällä hetkellä akryylimaalauksen ja puukynäpiirroksen tekniikoilla, mutta opetustyössäni muutkin erilaiset maalauksen ja piirtämisen tekniikat yhdistelmineen ovat minulle tuttuja ja aina uusia mahdollisuuksia avaavia.”
Vesa Hjort on kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen ja piirroksen alueilla. Hjort on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta taidekasvatuksen osastolta vuonna 2002.
Julia Strand, TaM, kuvataiteilija
”Kannustan oppilaita oman ilmaisun löytämiseen, rohkeuteen ja kokeiluun. Tunneilla tutustumme erilaisiin taiteen tekniikoihin ja materiaaleihin. Tutuksi tulevat niin perinteiset piirustus ja maalaus, kuin minulle läheinen kolmiulotteinen ilmaisu. Haluan luoda turvallisen tilan, johon oppilaan on helppo tulla omana itsenään, innostua taiteesta ja samalla harjaannuttaa luovaa ilmaisuaan sekä kehittää teknisiä taitoja.”
Julia Strand on kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Strand on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, jossa hän on opiskellut muotoilua sekä keramiikka- ja lasitaidetta. Strandilla on myös kuvataiteilijan koulutus Satakunnan ammattikorkeakoulusta Kankaanpäästä. Strandin taiteellinen työskentely koostuu maalauksista sekä veistoksista, joissa hän käyttää materiaalina usein keramiikkaa.
Aino Salmi, taidemaalari, lastenohjaaja
”Opetuksessa pidän hyvänä lähtökohtana rentoa ja hauskaa vuorovaikutusta. Siitä on hyvä yhdessä lähteä tutkimaan taiteen tekemisen monia inspiroivia mahdollisuuksia.”
Aino Salmi (s.1981) on taidemaalari. Hänen teoksiaan on nähtävillä mm. Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamossa: Teokset | Taidelainaamo | Helsingin Taiteilijaseura ry
Milla Kuisma, TaM, kuvataiteilija
”Leikki on mielestäni osa taiteen tekemisen ja oppimisen prosessia. Haluan rohkaista kokeilemaan, ihmettelemään ja etsimään omaa kuvallista ilmaisutapaa.
Opetustilanteissa pidän tärkeänä turvallisen ja lämpimän ilmapiirin luomista. Innostun opetukseen liittyvästä ideoinnista ja vuorovaikutuksesta oppilaiden kanssa.”
Milla Kuisma on Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari. Oman taiteellisen työnsä ohella hän on opettanut ja ohjannut sekä lapsia että aikuisia useiden vuosien ajan.
Kuvataiteilijan tutkinnon (AMK) lisäksi hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto- yliopiston kuvataidekasvatuksen maisteriohjelmasta.
Heli Kuparinen, KuM, taidemaalari, kuvataidekoulun opettaja
”Opetustyössä on tärkeää kuunnella lasten omia ideoita ja pyrkiä auttamaan näiden ideoiden toteuttamisessa. Kiehtovinta on nähdä oppilaan innostuvan tekemisestään ja löytävän oman tapansa tehdä taidetta, teknistä harjaantumista unohtamatta.”
Heli Kuparinen on helsinkiläinen taidemaalari, joka työskentelee öljyvärein. Heli on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 1995 maalauksen laitokselta Kuvataideakatemiasta. Lisäksi hän suorittaa kasvatustieteen perusopintoja Avoimessa yliopistossa. Heli on opettanut Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulussa vuodesta 2008.
Johanna Aalto, taidemaalari
”Opetan jo pitkään harrastaneita aikuisia. Tavoitteenani on tukea jokaisen henkilökohtaista kuvailmaisua, johon haetaan lisämausteita taideteorioista ja -historiasta sekä nykytaiteesta.”
”Opiskelin maalausta Pariisin Taideakatemiassa (Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts), ja Suomeen palattuani olin vuoden täydennyskoulutuksessa Kuvataideakatemian tila-aika-linjalla. Ennen taideopintoja opiskelin kirjallisuutta, filosofiaa ja taidehistoriaa Helsingin yliopistossa. Valmistuttuani olen toiminut kuvataiteilijana, näyttelyitä on ollut Suomen lisäksi Ruotsissa ja Ranskassa. Viimeinen näyttelyni oli Galleria Amassa helmikuussa 2020. Olen opettanut pitkään eri taidekouluissa. Opetustyöstäni suurin osa on ollut oppilaiden itsenäisen työn ohjaamista ja oman ilmaisun tukemista, ja koen että se on vahva puoleni opettamisessa.”
– Johanna Aalto
Tuula Moilanen, TaT, taidegraafikko, kirjataiteilija
Tuula Moilanen tunnetaan Suomessa japanilaisen puupiirroksen ja perinteisen paperinvalmistuksen asiantuntijana. Hän asui Kiotossa, Japanissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan (1989-2012). Omassa tuotannossaan Moilanen käyttää japanilaista puupiirrostekniikkaa ja sen sovellutuksia. Grafiikan tekemisen ohella hän on erikoistunut kirjansidontatekniikoihin ja on myös kirjoittanut useita Suomessa julkaistuja taiteen oppikirjoja.
Kirsi Tiittanen, KuM, kuvataiteilija, taideterapeutti
”Opettamisessa minulle tärkeintä on saada lapset ja nuoret eläytymään ja keskittymään jokaiseen antamaani tehtävään sekä luoda oppilaille hyvä ja turvallinen työskentelyilmapiiri, jotta mielikuvitus – ja kädentaidot voivat vapaasti kehittyä.”
Kirsi Tiittanen on toiminut kuvataideopettajana eri opistoissa ja korkeakouluissa mm. Joensuun lasten- ja nuorten kuvataideoppilaitoksessa, vararehtorin sij.1984, Helsingin kuvataidekoulussa 1985-1987, Espoon Työväenopisto, koulutuskuntayhtymä Omniassa 1985-2020, Espoon lasten- ja nuorten kuvataidekoulussa 1986-1990, Teknillisessä korkeakoulussa, Arkkitehtiosastolla 1991-2000, Helsingin suomenkielisessä työväenopistossa 2002-2019 ja Helsingin Taiteilijaseuran lasten- ja nuorten kuvataidekoulussa 1987-1991 ja 1999-2020 sekä kurssiopettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, Kalliolan Vapaa opistossa, Kauniaisten Kuvataidekoulussa, Kuvataideakatemia Taideyliopistossa, STG:ssa, TSL:ssä, SAK:n koulutussäätiössä, MLL:ssa, YLE:llä, Oriveden opistossa ja Saimaan ammattikorkeakoulussa, Kuvataiteen yksikössä, Imatralla.
Päivi Eskelinen, FT, kuvataiteilija
”Tällä hetkellä opetan öljymaalauksen perusteita sekä työpajatyyppisellä kurssilla maalauksen eri muotoja. Käsittelen kursseilla sekä kuvan rakentamisen perusasioita että kuvataiteen sisällöllisiä kysymyksiä. Opetan aikuisten taiteen perusopetuksen puitteissa maalausilmaisua, kuvan ja sanan suhteita, kuvataiteen tematiikkaa ja värioppia sekä muissa yhteyksissä piirustusta, akvarellia ja mosaiikkia. Opetuksessa kiinnitän erityisesti huomiota aiheiden vaihtelevuuteen. Hyödynnän lähtökohtana visuaalisen kulttuurin koko kenttää. Taidekäsitykseni on avoin ja pyrinkin tukemaan erilaisia taiteen tekemisen tapoja. Otan myös huomioon kunkin opiskelijan erilaiset lähtökohdat.”
Päivi Eskelinen opiskeli kuvataiteilijaksi Turun Piirustuskoulusta vuonna 1985. Myöhemmin hän opiskeli Helsingin yliopistossa italialaista filologiaa ja taidehistoriaa. Eskelinen valmistui tohtoriksi vuonna 2013.
Hän on opettanut Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskuksessa vuodesta 2001 lähtien. Pitkän kokemuksen ansiosta Päivi on opettajana monipuolinen.
Ville Mäkikoskela, TaM, kuvanveistäjä
”Kuvanveisto on minulle jotain, josta jää maailmaan materiaalinen jälki, tilassa ja ajassa. Opetuksessani ihmetellään yhdessä olevaisen äärellä, harjoitetaan käsin tekemistä ja kuvallista ajattelua.”
Eija Hakkola, TaM, kuvataiteilija
Anna-Maija Mattila-Selin, taidegraafikko, kuvataiteilija
”Olen kuvataiteilija ja taidegraafikko, jolla on harrastusryhmien vetämisestä yli 20 vuoden kokemus ja olen suorittanut myös pedagogiset opinnot. Oma tekniikkani on perinteinen metalligrafiikka, missä teen vedossarjoja. Minua inspiroivat eläimet, kaikenlainen mieltä hykerryttävä söpöily tai muu hassuttelu.”
Mikko Bossa, KuM, kuvataiteilija
”Omaan laajan tietämyksen erilaisista tekniikoista ja tyyleistä renesanssista nykymaalaukseen. Opetan klassista öljyvärimaalausta, impressionistista tunnelmamaalausta ja puhdasta värimaalausta. Opettajana pyrin vahvistamaan jokaisen oppilaan omaa maalauksen tyyliä ja kuvakieltä nykytaiteen hengessä.”
Leonora Fredriksson, KuM, kuvataiteilija
”Maalaaminen on tietysti hurjan ylevää ja kehittävää – mutta saa se olla hauskaakin. Mitään oikeasti vaarallista ei tapahdu, vaikka kuinka huimapäisesti sekoittelisi värejä. Jos jokin asia menee pieleen, saa uusia yrityksiä tehdä rajoittamattoman määrän. Öljyväri on sangen joustava väline. Ja opettajalta voi kysyä neuvoa. Ope on aina oikeassa.”
Eija Keskinen, KuM, kuvataiteilija
”Opetuksessani pyrin huomioimaan opiskelijoiden erilaiset kuvalliset lähestymistavat ja innoittamaan heitä oman muotokielen löytämisessä. Mielestäni tärkeintä taideopetuksessa, ja taidetekemisessä ylipäätään, on uteliaisuus ja halu kokeilla, heittäytyä, saavuttaa ennalta arvaamatonta.
Pyrin luomaan tunneilleni sellaisen rauhallisen ilmapiirin, jonne on helppo tulla. Kun huomaan, että opiskelija nauttii piirtämisestä ja maalaamisesta, kokee ahaa-elämyksiä, ja on halukas keskustelemaan sisältökysymyksistä, koen onnistuneeni. Silloin tunnen myös itse iloa.”
Olen Eija Keskinen, kuvataiteilija, kuvataiteen maisteri. Olen valmistunut Kuvataideakatemiasta, jonka lisäksi olen opiskellut myös Taideteollisessa korkeakoulussa ja Vapaassa Taidekoulussa.
Työskentelen pääasiallisesti eri piirtimillä – puuvärit ovat rakkauteni. Inspiroidun metsistä ja ylipäätään kaikesta villistä, myös puoliksi kultivoitu on minusta kiinnostavaa.
Ideat omaan työskentelyyni löytyvät usein jostain rinnakkaisesta taiteen lajista; musiikki ja kirjallisuus luovat päänsisäisiä maailmoja, innoittavat reflektoimaan ja toteuttamaan uutta sellaisessa kuvallisessa muodossa jonka on mahdollista koskettaa myös muita ihmisiä.
Olen tehnyt taideopetustyötä vuosien varrella oman työni ohessa eri taideoppilaitoksissa sekä ammattiin opiskelevien- että visuaalisia asioita harrastavien kanssa. Viime vuosina olen ohjannut Helsingin taiteilijaseuran kurssikeskuksessa maanantai-iltaisin kokoontuvaa vapaaseen piirtämiseen pohjautuvaa Paratiisi!-nimistä piirustuskurssia sekä päivisin toimivia itsenäiseen työskentelyyn pohjautuvia ateljeeryhmiä.
Toimin Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskuksen tiloissa myös Taidekoulu Maan ja Helsingin seudun kesäyliopiston järjestämän opetuksen opettajana.
Siiri Pohjolainen, KuM, kuvataiteilija
”Maalauksen opettamisessa kiinnostavaa on jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus. Kurssien aikana maalaamme monipuolisesti ja hyvä tapa oppia maalaamaan on tutustua kurssikavereidenkin teoksiin.”
Siiri Pohjolainen on valmistunut Kuvataideakatemiasta Taideyliopistosta vuonna 2017 ja Vapaasta Taidekoulusta 2004. Pohjolaisen tekniikka on maalaus ja sitä kautta laajennettu maalaus. Erilaiset paikat ja tilat kiinnostavat Siiriä. Teosten rinnastukset sekä kuvataiteen ja tekstiilitaiteen yhdistäminen on hänelle ominaista.
Tuuli Helve, TaM, kuvataiteilija
”Kuvan teossa elämyksiin, oivalluksiin ja onnistumisen kokemuksiin voi törmätä – matkan varrella, sattumaltakin.
Tekemisen monivaiheinen, elävä prosessi on usein lopputulosta kiinnostavampaa. Valitsen tehtävien toteuttamiseen mieluiten vesiliukoisia ja myrkyttömiä värejä.”
Riikka Wesamaa, TaM, taidemaalari
Riikka Wesamaa on helsinkiläinen taidemaalari. Hänen pääasiallinen ilmaisukeinonsa on temperamaalaus, mutta hän työskentelee myös öljyllä ja tekee piirustuksia. Riikka Wesamaa on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa ja täydentänyt opintojaan Tukholman taidekorkeakoulussa ja Aalto yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa.