Mikko-Pekka Hyvärinen:
𝑴𝒖𝒐𝒗𝒊𝒌𝒌𝒐 (𝒑𝒍𝒂𝒔𝒕𝒆𝒂 𝒕𝒆𝒍𝒍𝒖𝒓𝒊𝒔)

Malmitalon galleriassa on esillä Mikko-Pekka Hyvärisen taidenäyttely 𝑴𝒖𝒐𝒗𝒊𝒌𝒌𝒐 (𝒑𝒍𝒂𝒔𝒕𝒆𝒂 𝒕𝒆𝒍𝒍𝒖𝒓𝒊𝒔) 17.7.–9.8.2025. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn jo avajaisissa 16.7. keskiviikkona klo 17–19!
Mikko-Pekka Hyvärisen työskentely on kehittynyt monivaiheisesti ensin laajennetusta maalauksesta kohti veistoksellisuutta pitäen jatkuvasti ohella maalaustaiteen käsitteen. Viimeisimpänä askeleena maalauksen osuus on tiivistynyt kierrätetyn materiaalin joukkoon värjättynä täyttötasoitteena ja styrox-pisteiden abstraktiin ilmaisuun, jossa hän luottaa minimalistiseen estetiikkaan.
Pintakerrokset ovat Hyvärisen teoksissa yksi rakenteellinen linkki maalaukseen. Teosten muotokielessä on myös estetisoitu (likaisen valkoisen) maaliaineen juoksevan hyllyvää luonnetta ja pisaramaisuutta, maaliaineen olomuotoa. Näissä teoksissa styroxista on rakennettu ”illuusio”, joka johdattaa mielikuvia irti materiaalista vaikutelmaan jostain orgaanisesta. Polystyreeni (styrox) on samaan aikaan sekä täysin paljas, että moneen suuntaan assosioituva.
Hyvärisen teosten idea pohjaa ajatukselle antroposeenin ajan jäljistä eli muovijätteestä sedimenttikerroksissa. Hän työskentelee kuvainnollisen arkeologisesti hioen kerroksia pois yhteenliittämistään raakaversiosta etsien jotain orgaanisen kaltaista muotoa. Styrox-kerroksien vuoropuhelu harmaansävyisen täyttötasoitteen kanssa muistuttaa maakerroksia. Alunperin luotaantyöntävä materiaali, eli tässä tapauksessa rakennusmailta kierrätetty styrox, muuntuu kutsuvaksi, jopa haptiseksi. Kierrättäminen korostaa teoksien immateriaalista ja sisällöllistä puolta, kun jo jätteeksi luokiteltu materiaali ei lähtökohtaisesti luo arvoa teoksille. Hyvärinen teki materiaalikierrätyksessä yhteistyötä rakennusalan yritys Jatke Oy kanssa.
Näyttelyssä muovi eli öljyn jaloste saattaa saada katsojan mielessä toisia merkityksiä ja viedä ajatuksia fossiilikapitalismin kritiikkiin, vaikkeivat teokset tätä alleviivaa. Hienovaraisesti muokkaamalla kuvottaviksi, mitäänsanomattomiksi tai muuten kylmiksi luonnehdittavia keinotekoisia materiaaleja ihastuttaviin, hellyttäviin tai rauhoittaviin muotoihin, voi löytyä jotakin tunnistettavan ja oudon välimaastoon asettuvaa.
Malmitalon galleria
Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Ma–to 8–20, pe 8–18, la 10–16