Oodi mediataide

Helsingin Taiteilijaseura tuo mediataiteen Oodiin

Helsingin Taiteilijaseura avaa mediataiteen näyttelyiden sarjan Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Ensimmäinen näyttely nähdään Oodin aulatilassa 18.4. –12.5.2019.

Näyttelyn taiteilijat ovat Lauri Astala ja Elina Brotherus (video), Pirjetta Brander (animaatio), Laura Kärki (ääni-installaatio), KirsiMarja Metsähuone (kokeellinen lyhytelokuva), Hanneriina Moisseinen (piirrosanimaatio), Satu-Minna Suorajärvi (video) ja Jussi Twoseven (videoinstallaatio).

Helsingin Taiteilijaseura edustaa yli 800 helsinkiläistä kuvataiteilijaa ja jäsenistöön kuuluu myös lukuisa joukko aktiivisia ja ajankohtaisia mediataiteen edustajia. Jäsentaiteilijoille suunnatun avoimen haun kautta saatiin esille kattava näkymä mediataiteen kirjoa. Oodin näyttelykokonaisuuden kuraattoreina toimivat Anna Puhakka ja Eeva Muona Helsingin Taiteilijaseurasta. Näyttelyyn valittiin seitsemän itsenäistä teosta, joita ei yhdistä määritelty teema, vaan ne pikemminkin edustavat erilaisia visuaalisia tavoitteita ja työskentelytapoja.

Mediataide pääsee Oodissa vahvasti huomion kohteeksi. Avara tila ja mediakirjaston erinomaiset tekniset puitteet mahdollistavat mediataiteen esittämiselle ennenkokemattoman, kaikille avoimen ja saavutettavan yhteyden. Osa näyttelyn teoksista nähdään laajoina projisointeina Oodin aulan seinillä ja muutama tulee esille liikuteltaviin suurmonitoreihin.

Sarjan seuraava näyttely tuodaan Oodiin esille syksyllä 2019. Helsingin Taiteilijaseura tavoittelee Oodin näyttelyiden kautta mediataiteelle lisää näkyvyyttä ja taiteilijoille monipuolistuvia edellytyksiä taiteen tekemiseen. Taidelainaamotoiminnan puitteissa halutaan myös luoda uudenlaisia mahdollisuuksia mediataiteen levittämiselle ja teosvälitykselle.

 

Lauri Astala ja Elina Brotherus, LaMusica

2017, video, 6:55 min

Claudio Monteverdin Orfeo – oopperan (1607) La Musica-
hahmo on eräänlainen musiikin jumalatar, joka lähettää musiikin maailmalle ja samalla universaalin viestin hiljentyä, kuunnella ja avata korvat musiikille. Aaria loppuu hiljentymiseen: ”Yksikään lintu ei lennä näissä pensaikoissa – eikä kuulla yhdenkään laineen liplattavan – ja jokainen tuulenhenkäys pysäyttää kulkunsa.”
Kylmän kuunvalon, öisen taivaan ja rakennusten sisältä loistavan lämpimän valon sävyt
muistuttavat videoon rakennettua, valoa ja varjoa voimakkaasti korostavaa
chiaroscuroa, jonka esikuvina ovat ranskalaismaalari Georges De La Tourin
teokset. Lopussa, musiikin päätyttyä, valot syttyvät, verhot putoavat alas ja illuusio murtuu.

 

 

Pirjetta Brander, Birdie

2016, 2D animaatio, 2:20min

Animaatio kuvaa lintujen salaista elämää sadun ja luontodokumentin välimaastossa.

Ohjaus: Pirjetta Brander
Käsikirjoitus ja animaatio: Laura Palosaari
Musiikki: MaijaHynninen, urut: Susanne Kujala, naisääni: Tuuli Lindeberg, huilu: Hanna Kinnunen, klarinetti: Mikko Raasakka, piano: Anna Kuvaja, harppu: Lily-Marlene Puuseppä, elektroniikka: Maija Hynninen.Rahoitus: Elena Näsänen, Taike / media art Bird Productions 2016

 

Laura Kärki, Huhuu oot sä unohtanu mut?

2008, ääni-installaatio, kesto 3:39min

”Huhuu, oot sä unohtanu mut? -teoksen kautta pohdin sitä, kuinka ihmisen henkinen tila voi näkyä ikkunalaudalla joko nuukahtelevissa tai hyvin voivissa viherkasveissa. Jonni Roos kirjoittaa taiteilijatekstissään Vantaan taidemuseon OTTO-näyttelyn näyttelykatalogissa: Laura Kärki on kiinnostunut ihmisen ja hänen lähiympäristönsä vuorovaikutuksesta. Hän pohtii teoksissaan sitä, miten ihmisten sisäinen maailma heijastuu hänen tavaroissaan ja hänen kodissaan.”

 

KirsiMarja Metsähuone, Orange Morning Paper River

16 mm kokeellinen lyhyt elokuva, 6:35min

Absurdi kuin maailma tänään

Irrationaalinen ja unenomainen teos on kooste outoja kuvia, sanoja ja tajunnanvirtaa. Kaikki on totta eikä mikään ole kuitenkaan – vai onko? 16 mm filmiä on eri tavoin käsin työstetty ja muokattu sekä kirjaimellisesti tuhottu raaputtamalla ja maalaamalla filmiemulsiota sekä teippaamalla filmille mm. ruohoa, kukkia, lankaa, suolaa, pippuria, kirjain-, kuva- & sananauhoja. Täyden muodonmuutoksen kokenut käsitelty filmimateriaali on uudelleenkuvattu ja editoitu digitaalisesti.

Abstrakti ja kerroksellinen audiomaisema on luotu kahden ihmisen äänifragmenteista sekä rahinasta, kohinasta, rutinasta ja kitinästä, joka kuului moninkertaisista materiaalikerroksista epätasaiseksi ja paksuksi muuttuneen filmikelan pyöriessä filmieditointipöydässä.

 

Hanneriina Moisseinen, Birthday

2014, piirrosanimaatio, 2:56min

On kesä 1944 ja Karjalaa evakuoidaan. Samalla hetkellä kun lähtökäsky tulee, yksi talon lehmistä alkaa poikia.

 

Satu-Maria Suorajärvi, The Loss of Small Details

2018, video, 4 min 32 s 

”TheLoss of Small Details-videon lähtökohtana on ollut 100-vuotiaan talon valokuvaaminen 3D-skannauksella. 3D-skannaukseni ei ollut alkuun kovin onnistunutta, ja tallennetut kolmiulotteiset mallit olivat täynnä epätarkkuuksia ja reikiä. Silti minusta tuntui, että rikkonaiset kolmiulotteiset mallit olivat hyvä lähtökohta tulevalle teokselleni. En kokenut tarvetta korjailla niitä. Uudenlaisen tekniikan tuottamat virheet toimivat metaforana elämän hauraudelle sekä katoavaisuudelle. Työskentelyssäni digitaalinen kamera on vaihtunut vähitellen 3D-skanneriin. Kuvanveistäjänä olen pidempään ollut kiinnostunut 3D-tekniikoiden hyödyntämisestä kuvataiteissa. Olen pystynyt liikkumaan erilaisten kuvataiteen lajien välillä. Lopulliset teokseni ovat olleet digitaalisia valokuvia, veistoksia 3D-tulosteina tai VR-animaatioita.TheLoss of Small Details-videota varten olen rakentanut 3D-skannaamistani vanhan talon 3D-malleista VR (virtualreality) maailman, jota olen tallentanut videolle äänimaailman ja musiikin kera.Huoneet ja perhevideoihin tallentunut äänimaailma leijuvat avaruudessa kuin muistot mielessä.  Tilat väreineen, valoineen ja äänineen ilmestyvät, kunnes taas katoavat. Muistot virtaavat mielessä eikä mikään ole pysyvää.”

 

Jussi Twoseven, ALL CITY MOVEMENT

2018, videoinstallaatio

ALL CITY MOVEMENT – videoinstallaatio on saumattomasti luuppaava videoteos, jota voidaan esittää määrämättömän pitkään tai sille voidaan asettaa jokin esitysaika. Videoinstallaation on koostuu sarjasta katutaideteoksia, jotka on maalattu ympäri Brightonia keväällä 2018 osana Brighton Fringe Festivaalia.

Eläinaiheiset teokset ottavat kantaa ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen puolesta. Teokset muistuttavat siitä, että päätöksenteossa meidän ihmisten tulisi ottaa meitä ympäröivät asiat huomioon. Teosten ideana on valloittaa ihmisten asuttamat kaupungit eläinten haltuun – yksi eläin monessa paikassa (maalaukset), mutta todellisuudessa tästä muodostuukin haltuun ottava kokonaisuus (animaatio). Tämä heijastuu myös ihmisten tekemisiin; pieniä asioita monessa paikassa – toimiva kokonaisuus.

 

Lisätiedot:

Anna Puhakka, kulttuurituottaja, taiteilija -kuraattori, mediataiteilija

, 040 542 9934

Eeva Muona, taidelainaamo- ja näyttelyvastaava, Helsingin Taiteilijaseura ry

, 044 273 1306

KESKUSTAKIRJASTO OODI | www.oodihelsinki.fi

Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
Avoinna ma–pe 8–22, la–su 10–20