HAA Galleriassa on esillä Hanna Peräkylän näyttely Change of Scenery ja Katja Skinnarin näyttely Elämäni sienimetsänä – maalauksia ja piirustuksia 28.9.–22.10.2023.
Tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 27.9. klo 17–19!
Kuva: Hanna Peräkylä – Open (2023), punonta uusiokäytetyllä ritilällä, värjätyt tekstiilit (vasen)
ja Katja Skinnari – Puolukka (2023), tussi ja puuväri paperille (oikea)
Hanna Peräkylä: Change of Scenery, tekstiili-installaatio (Sali 1)
Hanna Peräkylän teoskokonaisuus Change of Scenery käsittelee maiseman määrittelyä ja sen muokkausta, lyhytnäköistä paikkaamista ja keskeneräisyyttä. Näyttelyn nimi Change of Scenery viittaa sekä maisemaan, että lavastukseen, kulissiin – maiseman keinotekoiseen rakennelmaan, uudelleenjärjestelyyn ja kerroksellisuuteen.
Näyttelykokonaisuus koostuu moniulotteisista tekstiiliteoksista, joiden osana on käytetty erityisesti erilaisia rakennusteollisuuteen viittaavia löytömateriaaleja: sähkökaapeleita, viiraa ja erilaisia liinoja, jotka yhdessä rakentavat galleriatilaan maisemallisen installaation. Uusimmat teokset ovat kolmiulotteisia maisemamaalauksia, joiden pohjana ovat kierrätetyt tekstiilit ja jo löydettäessä vääntyneeseen muotoonsa pakotetut, sattumanvaraiset teräskehikot.
Näyttelykokonaisuuksien myötä Peräkylä on etsinyt uusia tapoja kehittää työskentelyään entistä tilallisempaan suuntaan. Hän pyrkii muodostamaan maalauksesta kerroksellisen kuvan, jonka kokemiseen vaikuttaa yhtälailla katsomiskulma, ympäristö, syvyys ja osittain myös liike. Teoskokonaisuus on ollut nähtävillä Taidekeskus Idässä keväällä 2023, mutta osa HAA Gallerian teoksista on ensi kertaa esillä.
TaM Hanna Peräkylä (s.1984) on kouvolalainen kuva- ja tekstiilitaiteilija. Hänen teoksensa ovat käsitelleet kulutuksen ja ihmisen materiaalisuhteen, paikan määrittelyn ja keskeneräisyyden teemoja. Peräkylän teoksille on ominaista erilaisten tekstiilien moninainen uusiokäyttö, vahva materiaalin tuntu ja veistoksellisuus. Kiinnostuksen kohteina ovat tila, maalauksen monimuotoisuus ja muoto.
Peräkylä on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2013 tekstiilitaiteen maisteriksi. Hän asuu Voikkaalla, ja työskentelee työhuoneellaan Kuusankosken Taideruukilla. Peräkylän teoksia on Kouvolan taidemuseo Poikilon ja Namibian yliopiston kokoelmissa. Peräkylälle myönnettiin Kouvolan kaupungin kuvataiteilijapalkinto vuosille 2023–2025. Tunnustuksen myötä taiteilija pitää yksityisnäyttelyn Kouvolan taidemuseo Poikilossa keväällä 2024.
Peräkylän työskentelyä tukee Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahasto. Näyttelyä on tukenut myös Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.
Katja Skinnari: Elämäni sienimetsänä – maalauksia ja piirustuksia (Sali 2)
Näyttelyn maalaukset ovat valmistuneet viimeisen vuoden aikana. Pandemia, aivan naapuriin tullut sota sekä Suomen epävarmat poliittiset ajat eivät voi olla näkymättä niissä. Jokainen heikommassa asemassa oleva, pienituloinen ja ei-valkoiseen kantaväestöön kuuluva saa olla varpaillaan ja miettiä, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan.
Yhä useampi joutuu kyseenalaistamaan sen, kenellä on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja mitataanko ihmisarvoa taloudellisella tuottavuudella tai ihon värillä. Näyttelyn ei ole tarkoitus olla poliittinen, mutta näiden asioiden mainitseminen tuntuu välttämättömältä, koska maalausten teemat tuntuvat nyt ajankohtaisemmilta kuin koskaan.
Ne ovat kuvia ihmisistä, kissoista, ruukuista tai vain väreistä ja muodoista. Ei ole väliä mitä kuvassa on. Tärkeintä on tunne, inhimillisyys, empatia ja silmien kysyvä katse. Maalaukset ovat tutkimuksia ihmismielestä ja ylistys ihmisyyden monimuotoisuudelle. Niitä ei ole suunnattu erityisesti ketään vastaan eikä kenenkään puolesta. Teoksilla on oikeus elää omaa elämäänsä ja näyttäytyä henkilökohtaisella tavalla jokaiselle katsojalle.
Maalaukset on toteutettu paperille yhdistelemällä tussi- ja akryylimaalausta sekä piirtämistä. Ne ovat samanaikaisesti herkkiä tussimaalauksia ja toisaalta voimakkailla graafisilla muodoilla, väreillä ja piirtämällä tehtyjä kuvia. Kuvapinta on yhtä tärkeässä roolissa kuin aiheet. Tarkoituksena on saada aikaan ristiriitoja ja mennä hetkittäin yli jopa dekoratiivisuuden puolelle. Välillä ilmaisu voi olla hyvin hienovaraista ja niukkaa, päämääränä aina tukea maalauksen tunnelmaa.
“Joskus muinoin on keksitty vitsaus nimeltä raha. Sillä ei ole tunteita eikä mieltä, joka voi mennä rikki. Sillä ei ole vanhempia, joilta kysyä miksi minun elämäni ei ole yhtä arvokasta kuin jonkun toisen. Mutta sillä on valta. Ja se sokaisee ihmisen.”
HAA Galleria
Suomenlinna C1, 00190 Helsinki
ti–to 12–18, pe–su 12–16