Galleria Katariinan Studio

Paula Tella – Kasvojen maisema – ennen, aikana, jälkeen
17.2.-6.3.2016

Voi_kayttaa_Meditation Riikka

Paula Tella – Kasvojen maisema – ennen, aikana, jälkeen  – valokuvia|fotografier|Photographs

Rakastan ihmisten katselemista. Erityisesti rakastan heidän kasvojensa katselemista.

Kasvoilla tapahtuvat muutokset lumoavat minut, usein jopa niin, että on vaikea lopettaa tuijottaminen kun jonkun kasvot ovat imaisseet mukaansa. Tunnen että kasvojen kautta voin päästä kiinni toisen yksityiseen maailmaan. Ikään kuin porautua pintaa syvemmälle. Valitettavasti katseleminen ei vain ole sopivaa kuin tiettyyn rajaan asti. Paitsi erityisessä tilanteessa, kun joku yhteisestä sopimuksesta antautuu katsomisen kohteeksi.

Kuvatessani tuntui sallitulta katsoa kuvattavia ennen meditaatiota. Mutta tilanne muuttui.

Meditaation aikana pystyin katsomaan kuvattavia ainoastaan linssin läpi. Tuntui kuin olisin rikkonut jotain hyvin intiimiä ja henkilökohtaista, jos olisin katsonut kuvattavia ilman kameraa välissämme.

”Aluksi tuntui oudolta idealta tehdä hyvin yksityisestä meditaatiokokemuksesta julkinen ja kuvattava. Entä jos rupeaisin meditoimisen sijaan poseeraamaan, esittämään meditoimista? Entä jos en myöhemmin meditoidessani pääsisi tästä ajatuksesta irti, vaan aina sisäiseen todellisuuteen kurkistaessani minua vaivaisi ajatus, että näytänkö nyt syvälliseltä? Yllätyksekseni pystyin salamavalojen räiskeessäkin rauhoittumaan täydellisesti, koska Paula oli hienotunteinen kuvaaja. Kuvissa näytän kutakuinkin mopsilta, mutta se ei vaivaa minua ollenkaan.” Riikka

Kuvissa nähdään meditoivia ihmisiä juuri ennen meditaatiota, meditaation aikana ja meditaation jälkeen.

Minua kiinnostaa se sisäinen muutos, joka tapahtuu meditaation aikana ja miten se näkyy ulkoisesti.

Kiitos kaikille kuvatuille että sain jakaa tämän intiimin ja kauniin hetken kanssanne.

Kiitokset: Outi Condit, Jaana Herttua, Timo Jokitalo, Esa Kirkkopelto, Maiju Kuivalainen, Minja Mertanen, Laura Pietiläinen, Riikka Takala, Hannele Väre–Salonen, Martina Woodson.

ennen_aikana_jälkeen_Laura

• Paula Tella (s. 1964) on valmistunut Lahden Taideinstituutista ja Kuvataideakatemiasta. Hän on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä, Helsingissä viimeksi 2009, ja osallistunut yhteisnäyttelyihin, viimeisimpinä Mäntän kuvataideviikot 2013 ja ryhmänäyttely Ison-Britannian Walesissa 2015. Tella on tunnettu myös performanssi- ja esitystaiteesta. Hän on mm. Taidemaalariliiton, Helsingin Taiteilijaseuran ja Muu ry:n jäsen.
  • Taiteilijatapaaminen jo sunnuntaina 21.2. klo 14–16. Camilla Mihkelsoo ja Paula Tella paikalla kertomassa näyttelyistään.