Malmitalon galleria

SIIRRETÄÄN: Niina Villanueva:  Ääri
1.4.-17.4.2021

Niina Villanueva, Ääri, 2020, 100 x 80 cm, öljy kankaalle

Päivitetty 18.3.: COVID-19 tilanteen vuoksi näyttely siirretään. Uutta ajankohtaa ei vielä ole määritetty. 

Viimeisiä lahjoja annetaan molemmin puolin rajaa, läsnäolon ja jossain toisaalla olemisen välissä. Olioiden lähtiessä toisinaan jää vain muistoesineitä, joiden materiaalinen arvo korostuu kun muuta ei ole jäljellä. Näyttelyni koostuu maalauksista ja keramikkaveistoksista, jotka ovat allegorisia viittauksia olemassaolomme materiaalisen ja immateriaalisen välillä. Kuinka paljon meistä sitten lopulta jää ja kuinka paljon me tuotamme, joskus vain ollaksemme olemassa? 

Kuvaan teoksissani usein jonkin laista rajaa tai siirtymää, olemisen kahta puolta. Menetystä, traumaa tai muistoa luopumisesta. Materiaalit näyttelevät tärkeää osaa työskentelyssäni. Teoksen tekeminen alkaa jo pohjustusvaiheessa. Maalaan luuliimalla puuvillakangasta, pikkuhiljaa lisäten pigmenttiä sen kerroksiin, maalauksen seuraavassa vaiheessa siirryn tempera-maalaukseen. Työskentelen nopeasti, viivat ja muodot hakevat työn paikkansa intuitiivisesti. Värjätty kangas on osa teosta pyrin käyttämään sitä osana teoksen maailmaa, en peittämään sitä Lopuksi siirryn pellavaöljyyn ja pigmentteihin, tutkin teoksen maailmaa lisäten sinne ohuita kerroksia, jos tekeminen sitä vaatii. Hahmoni ovat usein matkalla tai kääntymäisillään takaisinpäin, läsnä mutta kuitenkin hieman eteerisinä hahmoina. Toisinaan tartun saveen ja nautin lasittamisen arvaamattomuudesta ja sen minulle vieraammasta maailmasta, kuinka löytää yhteys näiden teoksien ja elementtien välille, on tekemiseni sisällä elävää vuoropuhelua, joka ylläpitää jatkuvaa prosessia. 

Niina Villanueva (s.1984) valmistuu keväällä 2021 Turun taideakatemiasta kuvataiteilijaksi. Villanuevan töitä on aikasemmin ollut esillä Nuoret -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa, Galleria Rajatilassa Tampereella, Turun konserttitalon Vino-galleriassa sekä julkinen teos Anomalia Turun EduCityn kampukselle. Ääri on Villanuevan ensimmäinen galleriatilaan toteutettu yksityisnäyttely. 

www.niinavillanueva.com 

Instagram: @niina_villanueva