HAA Galleria

Miiu Esantytär – Marry Me, monikanavavideo (sali 1) | Niko Saarinen – What’s left behind, echo of the fallen world, veistoksia (sali 2)
23.1.-16.2.2020

 

Sali 1

 

Marry Me on yritys tutkia ihmisen ja rakennusten välistä suhdetta, koittaa tavoittaa jotain siitä hengestä, jonka niistä aistimme. Siitä, joka tekee tietyistä rakennuksista meille erityisiä.

Teoksessani olen koittanut ymmärtää tätä sympaattisen merkityksellistä suhdetta olemalla kontaktissa rakennuksiin, joihin minulla on tai on ollut vahva tunneside: syntymäkotini Suomenlinnassa, uupumukseen ajanut työpaikka, tulipalossa ollut opiskeluajan kotini ja taideinstituutio.

Sanotaan, että vanhoihin taloihin astuessa voi konkreettisesti aistia tunnelman ja niissä eletyn historian. En pidä tätä ollenkaan tavattomana. Ihmisille voi muodostua ajan myötä vahvoja emotionaalisia siteitä rakennettuun ympäristöön, kaupunkitilaan ja spesifeihin rakennuksiin. Toisaalta tietty paikka saattaa tuntua jo ensitapaamisella tutulta, kuin olisi tullut kotiin. Samoin, kuten käy joidenkin ihmisten kohdalla.

www.esantytar.net

  • Avajaisperformanssi 22.1.2020: Can you fix my comfort-sandwich?Sooloperformanssi (kesto n.20min). Performanssissa koitan korjata. Esitystä on inspiroinut tulipalo, kintsugin filosofia, butoh ja arjesta selviytymisen raaka absurdius.

 

Sali 2

 

 

Niko Saarinen

KIVISIIVIN | STONEWINGS – What’s left behind, echo of the fallen world

 

”Aika ja ikuisuus säteilee kaikessa. Kun päästän hetkestä irti ja etäännyn, kuulen todellisen maailman. Pystyn aistimaan maailmankaikkeuden kaikuja, heijastuksia ja varjoja. Minun todellisuuteni on oikean maailman peilikuva, rinnakkainen ulottuvuus. Olen olemassa kun katson ja näen todellisuuden kun teen.”

Niko Saarinen on kivenveistosta nauttiva taiteen maisteri Nurmijärveltä.

 

”Time and eternity radiate in everything. When I let go of the moment, I hear the real world. I can sense echoes, reflections and shadows of the universe. My reality is reflection and a parallel dimension of the real world. I am when I look and I see reality when I do.”

Niko Saarinen is a Master of Arts from Nurmijärvi, he enjoys stone sculpting.

 

www.villapauli.net