Galleria Katariina

Maria Laine – Tuntu, maalauksia
16.7.-3.8.2014

Laine_hiljaapaikoillaanPaljastamisen ja peittämisen teema esiintyy Maria Laineen maalauksissa toistuvasti. Hämärän tilan keskeltä valoon nousevat hahmot asettuvat ikään kuin näyttämölle, jossa tunteet saavat kuvallisen muodon ja yksityinen kokemus tulee osaksi yhteistä kokemusmaailmaa. Nämä yksinäiset hahmot kätkevät enemmän kuin paljastavat ja siten kertovat jotakin merkityksellistä ihmisolemuksesta, jota on hankala tavoittaa sanoin.

Näyttelyn nimi Tuntu viittaa muun muassa tuntoaistiin, tilan aistimiseen ja tunnetilaan. ”Koen, että tapa jolla maalaan, on osa teosten sisältöä. Maalaan ohuin maalikerroksin, joka jättää näkyviin alempia kerroksia. Jälki on pehmeää, sileää, läpikuultavaa ja arkaa – kuten iho.” Juuri ihon kuvaaminen onkin Laineen maalauksissa usein keskeisessä roolissa; iho toimii yhtymäkohtana ulkoisen maailman ja aistivan minän välillä. Teoksissaan Laine tavoittelee rajapintaa, jossa sisäinen ja ulkoinen maailma ovat molemmat yhtäaikaisesti esillä.

• KuvataiteilijaMaria Laine (s. 1983) asuu ja työskentelee Lahdessa. Galleria Katariinan näyttely on hänen viides yksityisnäyttelynsä. Laineen töitä on ollut useissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä, mm. Pyhäniemen kartanossa 2013 ja Aineen taidemuseossa 2011. Vuonna 2010 Laine voitti Taidekeskus Salmelan nuorten kuvataidekilpailun. Laine on Taidemaalariliiton ja Lahden taiteilijaseuran jäsen. Hänen teoksiaan on Aineen kuvataidesäätiön, Lahden taidemuseon, Taidekeskus Salmelan ja Mäntyharjun kunnan kokoelmissa.

• Työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.
  • Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 3.8. klo 14-16.

Tästä linkistä näyttelyn kuvagalleriaan.