Tulossa! Malmitalon galleriassa on esillä Tim Smithin näyttely In The World But Not Of It 16.5.–8.6.2024.
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 15.5. klo 17–19!
Kuva Tim Smithin valokuvateoksesta.
Kuva: Tim Smith – Hutterites
Tim Smith: In The World But Not Of It
Kanadalainen valokuvaaja Tim Smith on satunnaisesta kohtaamisesta lähtien rakentanut suhteita Pohjois-Amerikan hutteriittiyhteisöihin dokumentoiden niitä viidentoista viime vuoden aikana. Hutteriitit ovat anabaptistiryhmä, jonka juuret juontavat Itävaltaan Tiroliin, aikaan 1500-luvun radikaalin uskonpuhdistuksen jälkeen. Hutteriitit elävät yhteisöllisesti siirtokunnissa kaikkialla Länsi-Kanadassa ja Luoteis-Yhdysvalloissa. Heidän kulttuurinsa on säilynyt suojassa tietoisella irtautumisella valtavirran yhteiskunnasta ja taloudellisella omavaraisuudella.
Hutteriitit elävät parhaillaan yhtä menestyksekkäimmistä ajanjaksoista noin 500-vuotisen historiansa aikana. He ovat vaurastuneet ja heidän väkilukunsa on kasvanut noin 50 000:een, koska he eivät kohtaa ulkomaailmalta tulevia ilmeisiä uhkia. Hutteriittiyhteisössä sen jäsenistä huolehditaan heidän koko elämänsä ajan, ja yleensä he kokevat vähemmän nykymaailmassa vallitsevaa yksinäisyyttä ja eristyneisyyttä. Perhe-elämään, sosiaaliseen elämään ja henkisyyteen osallistumisen tärkeys ja heidän elämälleen määritelty tarkoitus tarkoittaa, että hutteriittiyhteisöt täyttävät monet sinisen vyöhykkeen vaatimukset (sininen vyöhyke tarkoittaa alueita, joilla terveys-, onnellisuus- ja elinajanodote on keskimääräistä korkeampi).
Hutteriitteja usein joko romantisoidaan tai väheksytään pitämällä heitä yksinkertaisina, takapajuisina, viehättävinä ja/tai vanhanaikaisina. Tosiasia on, että heidän yhteiskuntansa on hyvin vaikeaselkoinen. Smith käyttää valokuvaa keinona dokumentoida hutteriittien kokemuksen laajuutta ja kompleksisuutta sekä näyttääkseen, kuinka siirtokunnat ohjata toimintaansa vastaamaan ympäröivän maailman ulkoisia paineita pitäen samalla kiinni uskonsa keskeisistä perinteistä.
Tim Smithin valokuvat tarjoavat nykyaikaisen ja vivahteikkaan näkemyksen hutteriittien siirtokunnista sukeltaen monimutkaisiin päätöksiin arjen ytimessä. Ne tarjoavat kurkistuksen hutteriittien elämän jatkuviin selviytymiskohtiin. Suurin osa kuvista keskittyy siirtokuntien nuorisokulttuuriin, jossa kapinan ilmaisut, perinteiden kunnioittaminen ja tiukkojen sukupuoliroolien säilyttäminen luovat kaksijakoisen vastarinnan tunteen – yhtä aikaa ulkomaailman paineita ja perinteitä vastaan. Smith on omistanut neljätoista vuotta tälle jatkuvalle dokumentaatiolle, ja hänen syvä ymmärryksensä hutteriittiyhteisöistä mahdollistaa näiden yhteisöjen monitahoisuuden esittämisen tavoilla, joilla hutteriitit haluavat tulla nähdyiksi.
Smithin teoskokonaisuus on yksi mittavimmista ja laajimmalle levinneistä hutteriittikulttuurin visuaalisista dokumentaatioista, joita on koskaan tuotettu. Se on julkaistu ja ollut näytteillä ympäri maailmaa, mukaan lukien viimeaikaiset gallerianäyttelyt Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Kanadassa. Smith oli vuoden 2022 Donggang Photo Festivalin vuoden taiteilija ja puhujana ja näytteilleasettajana vuoden 2023 Xposure International Photo Festival -festivaaleilla Sharjahissa, Arabiemiirikunnissa. Osa preeria- ja hutteriittiprojektien teoksista kuuluu yksityisiin ja julkisiin kokoelmiin. Smith työskentelee parhaillaan ensimmäisen kirjansa parissa.
Malmitalon galleria
Ala-Malmitori 1, 00700 Helsinki
Avoinna: ma–to 8–20, pe 8–18, la 10–16

Muita näyttelyitä