HAA Galleria

Taide ja aika. Seniorien salonki 40
1.10.-25.10.2020

Outi Heiskanen, Pikkusirkka, 2008, 12,5 x 12 cm, etsaus, akvatinta, kuivaneula, monivärinen.

TAIDE JA AIKA 40. SENIORIEN SALONKI HAA GALLERIASSA

HAA Galleriassa aukeaa torstaina 1.10.2020 Kuvataiteilijaseniorit ry:n 40. Seniorien salonkina tunnettu ammattilaistaiteilijoiden yhteisnäyttely. Vuoden näyttelyllään “Taide ja aika” yhdistys pohtii taiteen ajattomuutta. Näyttely koostuu viimeisen viiden vuoden aikana syntyneistä maalauksista, grafiikasta ja veistoksista. Arkkitehti Eero Saarisen sanoin taiteellisessa työskentelyssä “tärkeintä on löytää muoto ja tyyli, joka on muodissa vielä vuosikymmenien kuluttua, tyyli joka kestää”. Näyttely kysyy miten ajatukset kestävästä ja ajattomasta tyylistä toteutuvat kuvataiteessa. Esiintyykö ajattomuus jo monta tyylikautta nähneen taiteilijan halussa löytää jotain pysyvää, vai näkyykö se pikemmin uran tehneen taiteilijan omassa, erityisessä tyylissä, jolla hän puhuu katsojalle, kuin ihminen ihmiselle, avoimena ihmisyyden monista muodoista ja havainnoista? Kuvataiteilijaseniorit pyrkivät taiteellaan pysyvän ajattomuuden päämäärään tietoisina siitä, että vastauksen saattaa paljastaa aika itse.

Kuvataiteilijaseniorit ry on vuodesta 1971 toiminut ammatissa edenneiden kuvataiteilijoiden valtakunnallinen yhdistys, jonka pääasialliseksi toiminnoksi on muotoutunut vuosittaisten Seniorien salonki -näyttelyiden järjestäminen. “Taiteella on itseisarvo”, yhdistyksen puheenjohtaja Juhani von Boehm sanoo, “sillä periaatteella toimimme. Luotamme toistemme tekemiseen ja järjestämme yhdistyksenä aina näyttelyitä, joihin kaikki jäsenet saavat osallistua”. Kuvataiteilijaseniorit ry:n taiteilijat ovat Suomen Taiteilijaseuran ammattiliittojen täysivaltaisia jäseniä.

Seniorien salongille ei tänä vuonna järjestetä avajaisia. Taiteilijat ovat tavattavissa sunnuntaina 25.10. klo 14-16. Näyttelyyn ja tapaamiseen on ilmainen sisäänpääsy.

ART AND TIME SENIORS´ SALON 40 IN HAA GALLERY

According to the architect Eero Saarinen, “it is most important to find a form and style that is the fashion still after decades, a style that lasts.” What could this long-lasting, timeless style could be in art ? Perhaps it could be the desire of an artist who has experienced and seen several style periods and gimmick fashions to find something permanent. Perhaps it could be the individual, specific style of an artist who has had a longer career, a style with which a human being speaks to another one, an artist to a spectator, openly and honestly about the many forms and observations of the humanity. Perhaps – only time will tell. In any case, all senior artists aim at this goal of stable timelessness.

The exhibition ART AND TIME SENIORS´ SALON 40 consists of paintings, graphic works and pieces of sculpture that are created within the past five years – in the present.

The nationwide Senior artists association has been active since 1971. Its members are mature professional artists and full members of the trades unions of the Artists´ Association of Finland.

KONST OCH TID SENIORERNAS SALONG 40 I HAA GALLERIET

Torsdagen den 1.10.2020 öppnar föreningen Kuvataiteilijat ry sin fyrtionde så kallade Seniorers salong (Seniorien salonki) i galleri HAA Galleria, som drivs av Konstnärsgillet i Helsingfors. I årets utställning “Konst och tid” reflekterar yrkeskonstnärerna på konstens tidlöshet. Utställningen består av målningar, grafik och skulpturer, som föreningens medlemmar skapat under de senaste fem åren. Arkitekten Eero Saarinen har sagt att “det viktigaste [i konstnärligt arbete] är att hitta formen och stilen som är modern ännu årtionden senare, en hållbar stil” (galleriets översättning). Utställningen handlar om huruvida tanken om en hållbar och tidlös stil förverkligas i bildkonsten. Framträder konstens tidlöshet i en ambition hos konstnärer som upplevt många stilperioder att hitta något beständigt, eller snarare i den erfarna konstnärens egen stil, med vilken hen talar till åskådaren som en människa till en annan om mänsklighetens många former och drag? Bildkonstserniorerna arbetar med tidlöshet som mål trots att tidlösheten kanske är en tidsfråga.

Den nationella föreningen Kuvataiteilijat ry grundades år 1971 av erfarna yrkeskonstnärer. Med åren har föreningens huvudsakliga syfte blivit att ordna den årliga utställningen Seniorien salonki (Seniorers salong). “Konsten har ett egenvärde”, säger föreningens ordförande Juhani von Boehm, “det är vår ledande princip. Vi har förtroende för varandras yrkeskunnighet och alla medlemmar är alltid välkomna att delta i föreningens utställningar.” Bildkonstföreningens konstnärer är fullständiga medlemmar i Konstnärsgillet i Finland.

Seniorernas salong förverkligas i år utan vernissage. Konstnärerna är i galleriet på söndagen den 25.10 kl. 14-16. Utställningen såsom konstnärsträffen har fri entré.

kuvataiteilijaseniori