Galleria Katariina

Iina Heiskanen – Somewhere in the Meaning of Nowhere
13.11.-1.12.2019

Iina Heiskasen puupiirrokset avaavat näkymän siihen maailmaan, jota vallitsevat taiteen peruselementit: viiva, väri, valo sekä geometriset tai vapaat muodot. Viittauksia ympäröivään todellisuuteen ei ainakaan yhdellä katsomalla löydä. Teokset johdattavat katsetta, katsotuttavat itseään. Värit ovat niukkoja, mutta selkeä maalauksellisuuskin on silti mukana.

Teokset tuovat esiin erilaisia rakenteita, ne ovat omalla tavallaan konstruktiivisia, niissä koetellaan teoskokonaisuuden kestävyyttä. Toisaalta mukana on myös tilallinen ulottuvuus. Teosten perusasiat toimivat pinnassa, kaksiulotteisesti, mutta syvyysvaikutelmakin syntyy värien ja vaikkapa diagonaalisten linjojen yhteistyönä. Katse pääsee porautumaan myös syvyyssuunnassa jonnekin taustalle.

Vaikka Heiskasen teoksista ei juuri viittauksia todellisuuteen löydy, niiden lähtökohta on kuitenkin miltei aina meitä ympäröivässä maailmassa. Ensimmäisenä liikuttajana voi olla yhtä hyvin Helsingin Töölön funkisrakennuksen katto kuin temppeli Triestessä Italiassa tai gallerian lattialle lankeava veistoksen varjo. Näistä todellisuudesta saaduista tila- ja rakennehavainnoista edetään monen vaiheen kautta kuvataiteen peruskysymyksiin.

Iina Heiskasen tekniikat ovat puupiirros ja monotypia. Kummallakin voi saada aikaan maalauksellista ilmaisua, mutta toisaalta niihin liittyy aina myös yllätyksen mahdollisuus; koskaan ei voi olla yksityiskohtia myöten varma lopputuloksesta. Heiskanen vedostaa teokset paitsi japaninpaperille myös kankaalle. Tällä tavoin mukaan tulee materiaalinen ulottuvuus ja eräänlainen vuoropuhelu.

Seppo Heiskanen

Kuvataidekriitikko

 

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 24.11. klo 14-16.

Kantakaupungin galleriakierros 1.12. klo 14 alkaen Galleria Katariinasta – tm-galleria – Galleria G – Galleria Sculptor. Oppaana Katariina Salmijärvi, vapaa pääsy.