HAA Galleriassa avautuvat Fanny Varjon, Aleksi Hietakankaan ja Vivi Varjon (Sali 1) ja Sini-Meri Hedbergin (Sali 2) näyttelyt keskiviikkona 7.8.2024. Molemmat näyttelykokonaisuudet ovat esillä 8.8.–1.9. – lämpimästi tervetuloa! 

Kuvat näyttelyn teoksista.

Kuva: Fanny Varjo, Aleksi Hietakangas & Vivi Varjo (vasen) ja Sini-Meri Hedberg (oikea) 

 

Fanny Varjo, Aleksi Hietakangas ja Vivi Varjo: Lore garden (Sali 1)  

Fanny Varjo / veistokset
Aleksi Hietakangas / ääni
Vivi Varjo / teksti 

 

Myrkkyjen terveyttä edistävät, kuin myös tuhoavat käyttömahdollisuudet ovat kiehtoneet ja pelottaneet ihmisiä kautta aikojen, niin ikään inspiroiden tarinoita ja myyttejä. Lore garden on veistoksista, äänestä ja teksteistä koostuva moniaistinen installaatio, joka ammentaa näistä myrkkyjen ja myrkkykasvien ympärille muodostuneista tarinoista. Teosten materiaalivalinnat ja orgaaninen muotokieli palaavat näyttelyn teemaan; veistoksissa on yhdistelty laajasti eri materiaaleja kuten lasia, metallia, puuta, keramiikkaa, hamppukuitua ja hiuksia. Aleksi Hietakankaan äänen lähtökohtana on ollut rohtomandraken huutamiseen liittyvä myytti. Vivi Varjon tekstit valottavat veistoksia inspiroineita tarinoita tieteellisen tutkimuksen kautta. 

 

 

Fanny Varjo (s. 1995) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän työskentelee pääasiassa veiston ja installaation parissa, yhdistellen useita materiaaleja, kuten puuta, hamppukuitua, hiuksia, metallia, lasia ja keramiikkaa. Aiheet ja teemat kumpuavat Varjon kiinnostuksesta historian uskomuksiin ja tarinoihin, joilla on usein linkki nykyhetkeen. Materiaalisuus on hänen työnsä keskiössä; Varjo yhdistää veistoksiin erilaisia materiaaleja ja pitää kiehtovana kuinka materiaalit jo itsessään sisältävät tietoa. Välillä teemat voivat olla myrkyllisiä, mutta veistoksissa on aina myös huumoria ja iloa. Varjo valmistui kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2021. Tällä hetkellä hän suorittaa maisterin tutkintoa Helsingin Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Varjo on Turun Taiteilijaseuran ja Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen. 

Varjon työskentelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskus ja Suomen taideyhdistyksen nuorten taiteilijoiden apuraha. 

 

 

Aleksi Hietakangas (s. 1997) on Helsingissä asuva ja työskentelevä muusikko. Näyttelyn työ on hänen ensimmäinen työnsä äänisuunnittelun saralla. Teokset koostuvat efekteillä manipuloiduista kenttänauhoituksista. Hän soittaa kitaraa Skyjoggers-yhtyeessä, joka on toiminut vuodesta 2017 lähtien. Skyjoggers on julkaissut neljä studioalbumia ja kiertänyt Euroopassa esiintyen 10 eri maassa. 

 

 

Vivi Varjo (s. 1992) on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa valtiotieteellisessä tiedekunnassa talous- ja sosiaalihistorian laitoksella. Hänen taustansa on talous- ja sosiaalihistorian ja taloustieteen lisäksi kulttuurihistoriassa. Hän on kiinnostunut lääketieteen historiasta, tieteen popularisoinnista sekä tieteen ja taiteen välisestä vuoropuhelusta. Hän harrastaa erilaisia tekstilajeja ja on tuottanut historiallisiin hyötykasveihin liittyviä tietoiskuja Kansallismuseon sosiaaliseen mediaan 2021. Parhaillaan hän työskentelee väitöskirjatutkimuksen parissa Emil Aaltosen säätiön tukemana. Väitöskirjassaan hän tutkii patenttidatan avulla lääkepatentoinnin pitkän aikavälin kehitystä. 

 

 

 

Sini-Meri Hedberg: Kuilu (Sali 2) 

 

Sini-Meri Hedbergin maalauksissa kuljetaan vaihtelevissa vuoristomaisemissa. Tunnelmat peilautuvat vahvasti taivaalle; pilvien muoto, koko ja värit vihjaavat mielenmaiseman tuntoja. 

Hedberg on jo pitkään inspiroitunut maisemamaalauksen historiasta ja ollut kiinnostunut maiseman muotojen vertauskuvallisuudesta ihmisen sisäiseen maailmaan, elämän vaiheisiin tai nykyhetkessä tapahtuviin mullistuksiin: ”Laakso voidaan nähdä myrskyjen välissä olevana tyynenä taukona tai olotilana kiipeämisen ja laskeutumisen välissä. Rotkot ja kuilut ovat elämän äkillisiä notkahduksia, hetkiä, jolloin pysähdytään merkityksellisten asioiden äärelle. Tiivistyykö oleellinen kuilun partaalla? Koemmeko reunalla tyhjyyden läsnäolon vai merkitysten painon?” 

Näyttely on osa jatkumoa, jossa Hedberg etsii maisemamaalaukselleen uusia ulottuvuuksia. Aiempi maalaaminen on muuttunut pelkistetymmäksi ja värien välinen kontrasti on kasvanut. Näyttelyä ovat tukeneet Turun Kaupunki ja Turun Taideyhdistys. 

 

 

Sini-Meri Hedberg valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2004 Turun Taideakatemiasta, jonka jälkeen hän on pitänyt kolmisenkymmentä yksityisnäyttelyä ja osallistunut laajasti yhteisnäyttelyihin. Hedberg maalaa pääsääntöisesti akryyli- ja öljyvärein kankaalle. Hedberg on mm. Taidemaalariliiton, Turun Taiteilijaseuran sekä Rettigin kuvataiteilijat ry:n jäsen. Hedbergillä on teoksia Valtion / Ulkoministeriön, Turun kaupungin ja Rovaniemen kaupungin taidekokoelmissa. 

 

HAA Galleria 
Suomenlinna C1, 00190 Helsinki 
Avoinna ti–to 12–18, pe–su 12–16 

 


Muita näyttelyitä