Lämpimästi tervetuloa HAA Galleriaan Teemu Raudaskosken ja Appe Leppäsen näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 30.10. klo 17–19! Näyttelyt ovat esillä 31.–23.11.2024.
Kuva: Teemu Raudaskoski (vasen) ja Appe Leppänen (oikea)
Teemu Raudaskoski: VISUAL MEDITATION (Sali 1)
“Olen toteuttanut HAA Galleriaan kuvaa ja ääntä yhdistelemällä moniaistisen kokonaisuuden. Luonnon pienet yksityiskohdat, juuret ja kasvit luikertelevat pitkin seiniä ja objekteja, muodostaen eläviä saaria ja olentoja. Uudenlaisten elämänmuotojen rakentelu orgaanisen palapelin avulla on itselleni myös rauhoittavaa tekemistä. Ajattelen, että maailmassamme jokainen elävä olento on erityinen ja kaunis, ihmeellinen elävä saari. Ja kaikki saaret ovat yhteydessä toisiinsa, muodostaen elämän verkoston. Toivon, että näyttely on meditatiivinen kokemus, jonka parissa voi upota hetkeksi sen lempeään ja mystiseen maailmaan.”
Appe Leppänen: Räpinä – maalauksia hyönteisistä ja henkimaailmasta (Sali 2)
Appe Leppänen esittää HAA Gallerian näyttelyssään kokonaisuuden nimeltä Räpinä. Maalaukset on toteutettu pellavalle, solmuvärjätylle kankaalle ja kierrätystekstiileille, ja niiden kuva-aiheista voi löytää hyönteismäisiä olentoja ja joutomaiden kasveja. Katvealueella tapahtuu vilkettä, jonka voi havaita silmäkulmasta, mutta joka katoaa heti, kun kääntää päänsä ja tarkentaa katsettaan. Räpinä on valoa kohti pyristelevien hyönteisten siipien iskuja?
Onkijat käyttävät kalojen houkutteluun perhoja, jotka muistuttavat veden pinnalle pudonneita maahyönteisiä. Leppänen käyttää maalauksissaan samaan tapaan hyönteisiä muistuttavia kuvioita houkutellakseen esiin tulkintoja pinnan alta tai alitajunnasta.
Leppänen on ohjannut taiteellista työskentelyään käsiteparin houkutus–karkotus avulla: ”Olen valinnut käsiteparin työskentelyssäni esiin tulleesta huomiosta, jonka mukaan houkutus ja karkotus ovat sekä lajien välisen vuorovaikutuksen että henkimaailman kanssa viestimisen keskeisiä toimintoja.”
Henkimaailman kanssa viestimisessä houkutteluun ja karkotukseen käytetään rituaaleja, joissa symboleilla tai amuleteilla sekä kasveilla ja yrteillä on oma osansa. Rituaaleissa on yhtymäkohtia muiden lajien viestintäkeinoihin. Kasveissa ja hyönteisissä on kauniita ja koristeellisia ominaisuuksia, mutta myös myrkyllisiä ja väkivaltaisia piirteitä. Visuaalisesti nämä ilmenevät esimerkiksi suojaväreinä ja piikikkyytenä. Kasvit houkuttelevat muotojen ja värien avulla pölyttäjiä, ja toisaalta karkottavat vihollisia ja estävät joutumistaan syödyiksi. Puolison houkutteluun tai hurmaamiseen voidaan käyttää myös esineitä, kuten jotkin lintulajit tekevät kootessaan esille löytämiään kiiltäviä tai sinisiä pikkutavaroita. Esimerkiksi näistä seikoista syntyneitä mielleyhtymiä Leppänen on käyttänyt työskentelyssään.
Appe Leppänen työskentelee maalauksen alalla kokeilevasti ja etsien erilaisia pohjamateriaaleja ja ripustusratkaisuja. Taiteellisella työskentelyllä hän käsittelee luontoyhteyttä ja lumoutumista ja uusintaa luonnossa liikkuessa saatuja kokemuksia. Leppästä kiinnostaa fyysisen paikan ja mentaalisen tilan vuorovaikutus, ja teokset kuvaavat pikemminkin sitä kuin realistista maailmaa. Leppänen asuu ja työskentelee Turussa, ja on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2020. Taiteellista työskentelyä on tukenut Turun kaupunki.
HAA Gallerian näyttelykohtaiset aukioloajat: ti–to klo 12–18 ja pe–la klo 12–16