Kuvataidekurssit > Syksyn 2020 aikuisten kurssit

Kuvataidekurssit Kaapelitehtaalla aikuisille         syksyllä 2020

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus tarjoaa laaja-alaista kurssimuotoista kuvataideopetusta. Opetus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille taiteen harrastajille ja aloittelijoille. Peruskursseilla voi aloittaa taideharrastuksen tai kerrata aiemmin opittuja taitoja. Jatko- ja erikoiskursseilla syvennetään henkilökohtaista ilmaisua pitkäjänteisesti. Opettajina toimivat kokeneet ja pedagogisesti suuntautuneet ammattitaiteilijat. Opetusryhmät kokoontuvat kerran viikossa. Lukukausi kestää 12 opetuskertaa.

kuva: Katariina Kinkki

 

Syyslukukausi alkaa lauantaina 5.9.2020 ja päättyy lauantaina 5.12.2020.

Syysloma viikolla 42  12.10. – 18.10.2020

Pyhäinpäivänä lauantaina 31.10.2020 ei ole opetusta.

Ilmoittautuminen aikuisten syyslukukauden kursseille. Tutustu ja ilmoittaudu tästä>

Koulu on siirtynyt suoramaksujärjestelmään ja kurssi pitää maksaa aina ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankin kautta. 

Kursseille voi ilmoittautua niin kauan, kun kursseilla on paikkoja. Kaikki ilmoittautumiset tehdään Hellewijärjestelmän kautta.

Tutustuthan tarkoin kurssikuvaukseen, ilmoittautumisohjeisiin ja peruutusehtoihin ennen ilmoittautumistasi. Kursseille kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, sillä kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomioithan, että kurssipaikka on saatu vasta silloin, kun olet saanut asiasta varmistuksen sähköpostitse. Suosittelemme ilmoittautumaan kurssille vähintään 14 vrk ennen kurssin alkamista. Kurssipaikan peruuttaminen on tehtävä 10 vrk ennen kurssin alkua. Aikuisten kursseilla materiaalit eivät sisälly kurssihintaan. Ilmoittautumiset ovat sitovia.

Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kansan Sivistystyön Liiton kanssa

Syksyn 2020 kurssikirjeet löytyvät tästä linkistä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua> 

(Kaikkia ilmoittautumisessa tarvittavia henkilötietoja säilytetään EU:n tietosuojadirektiivien 20.5.2018 edellyttämällä tavalla. Ks. tietosuojaseloste.)

 

Tiedustelut:

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus

Tallberginkatu 1 A 7 (3. kerros), 00180 Helsinki

p. 050 470 5283

Koulun toimisto palvelee ma-pe 12-16.

sähköposti:

 

Aikuisten kurssit Kaapelitehtaalla syksyllä 2020

1a) Ma klo 11–17, 1b) Ke klo 11.00–17.00 Avoin ateljee -työpaja, opettaja: Eija Keskinen

Työpaja on tarkoitettu itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn. Ohjaus ja arviointi klo 12–15 kolme kertaa lukukauden aikana. 155170€ / 13 viikkoa.

 

2) Ma klo 18–21 Öljyvärimaalaus, opettaja: Leonora Fredriksson

Syvennymme kuvien tekoon öljyväreillä. Tehtävät ovat yhteisiä, tulkinta ja toteutus jokaisen omia. Joukkoomme sopivat niin aloittelijat kuin pitkään maalanneetkin.

280€ / 48t

 

3) Ma klo 17.30–20.30 Paratiisi! – Värillinen piirustus, opettaja: Eija Keskinen

Kurssilla työskentelemme värillisen piirustuksen keinoin. Käytämme sekatekniikan mahdollisuuksia ilmaista värejä herkullisesti terävillä piirtimillä. Materiaaleina käytämme puuvärejä, liituja, lyijykyniä, tusseja… sekä niiden apulaisina vesiliukoisia värejä. Kurssi on tarkoitettu iloa tuottavan sisällön leppoisaan tekemiseen, ei teknisiin harjoituksiin. Piirtäminen tuottaa iloa ja oivalluksia, se on rauhoittavaa ja meditatiivista. Tule etsimään omaa piirustusjälkeäsi ja nauttimaan rauhallisesta viikoittaisesta piirustustuokiosta.

280€ / 48t

 

4) Ti klo 10–13 Akryyli- ja akvarellimaalaus, opettaja: Sirkku Ala-Harja

Kurssilla perehdytään akryyli- ja akvarellimaalaukseen perustekniikoihin. Opiskellaan värien käyttöä, sivellintekniikkaa, sommittelua, materiaali- ja värioppia. Sopii vasta-alkajille tai jonkin aikaa maalanneille.

280€ / 48t

 

5) Ti. klo. 11–14 Taidegrafiikan työpaja, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin

Tule tutustumaan syväpainografiikan mahdollisuuksiin! Kurssilla tehdään perinteistä metalligrafiikkaa sekä kokeilevaa taidegrafiikkaa mm. kartonkigrafiikkaa ja carborundumia. Työpajamaista taiteen tekemistä, jossa työskennellään omaan tahtiin ja omien mieltymysten mukaan. Rentoa yhdessäoloa kaiken tasoisten tekijöiden kesken. Mukaan voit tulla yhtä lailla ensikertalaisena tai taiteen ammattilaisena.

280€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

6) Ti. 18.00-21.00 Japanilainen vesiväripuupiirros, opettaja: Tuula Moilanen

Japanilainen vesiväripuupiirros on myrkytön painomenetelmä, joka mahdollistaa monipuolisen työskentelyn niin viivoilla kuin pinnoillakin. Kurssin työvälineet ja materiaalit tulevat suoraan Japanista. Vedostamisessa ei tarvita prässiä. Kurssi sopii harrastajien lisäksi myös ammattitaiteilijoille ja kuvataiteen opettajille.

280€ / 48t  +materiaalimaksu 30€

 

7) Ti. klo. 18–21 Akvarellin alkeiskurssi, opettaja: Mika Hytti

Sattuma on akvarellimaalarin ystävä. Tällä kurssilla perehdymme akvarellin monipuolisiin ilmaisumahdollisuuksiin. Akvarellia maalataan joko märälle tai kuivalle paperille – sen pinnoissa on heleys, läpikuultavuus, keveys, mutta akvarelli puhuu myös tummaa ja taipuu intensiiviseen väriin. Kaikki ääripäät ovat mahdollisia. Tutustumme akvarelli-ilmaisun saloihin tekniikkaan liittyvien harjoitusten ja henkilökohtaisen maalaamisen kautta.

280€ / 48t

 

8) Ke klo 18–21 Käsitteistä vapaa maalaaminen, opettaja: Nagashila
Runo on herättäjä. Esine on silmän kohde, joka löytää henkilökohtaisen sisällön maalaamisen kautta. “Ceci n’est pas une pipe”, sanoo Magritte. Objektin häivyttäminen – esineettömyys – on puhtaan maalauksen ulottuvuus. Syksyn teema: MITÄ ON HYVÄ ELÄMÄ? Vesiliukoiset maalaustekniikat, myös öljypastelli.

280€ / 48t

 

9) Ke klo 18–21 Kuvanveiston mestarikurssi, opettaja: Ville Mäkikoskela

Kuvanveistoa savella, kipsillä ja muilla perusmateriaaleilla vähintään kolme vuotta harrastaneille. Kurssilla käytetään elävää mallia ja kehitetään omaa ilmaisua annettujen ja omien aiheiden pohjalta. Uudet opiskelijat valitaan näytetöiden perusteella.

280€ / 48t  + malli- ja materiaalimaksu 35€

 

10) Ke klo 18–21 Tehokurssi taidekouluihin pyrkiville, opettaja: Riikka Wesamaa

Havaintokykyä ja käden hallintaa harjaannuttavia piirustus-, maalaus- ja muovailutehtäviä. Tavoitteena on kehittää pääsykokeissa tarvittavien visuaalisten perustekniikoiden hallintaa.

280€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

11) To klo 9.30-12.30 Temperamaalauksen peruskurssi, opettaja: Riikka Wesamaa

Tule kokeilemaan ikivanhaa maalaustekniikkaa. Opit valmistamaan itse temperamaalin väripigmenteistä ja kanamunasta. Kurssilla maalataan pääasiassa yksinkertaisella keltuaistemperalla, mutta tehdään kokeiluja myös muilla temperaemulsioilla. Kurssin aluksi valmistetaan itse temperamaalauspohjat, perinteiset liitupohjat. Maalataan havainnosta ja mielikuvituksesta.

280€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

12) To klo 10.30–14.15 Maalauksen työpaja, opettaja: Päivi Eskelinen

Tutustutaan maalaustaiteen peruskysymyksiin: erilaisiin maalaustapoihin ja maalauksen kehittelyyn. Pohditaan maalauksen muotoa, sisältöjä ja omaa lähtökohtaa eri teemojen puitteissa. Sopii jonkin verran maalanneille ja pidemmällekin ehtineille. Maalausmateriaalit: öljy, akryyli, tempera.

300€ / 60t

 

13) To klo 17.30–20.30 Ilta-ateljee: Johanna Aalto

Ohjattua ateljeetyöskentelyä jo pitkään harrastaneille. Käytämme sekä yhteisiä teemoja, että kunkin opiskelijan itse valitsemia aiheita. Tavoitteena on tukea jokaisen henkilökohtaista kuvailmaisua, johon haetaan lisämausteita taideteorioista ja -historiasta sekä nykytaiteesta. Opetussisällöt tarkentuvat osallistujien mukaan. Tekniikat ja materiaalit ovat vapaavalintaisia. Osan tehtävistä voi tehdä myös kolmiulotteisin tekniikoin.

280€ / 48t

 

14) To klo 18–21 Metalligrafiikan työpaja, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin

Kurssilla tutustutaan perinteisten syväpainomenetelmien lisäksi mm. kartonkigrafiikkaan ja garborundumiin. Samalla perehdytään erilaisiin vedostustapoihin. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä. Soveltuu sekä aloittelijoille, että tietojaan syventäville opiskelijoille.

280€ / 48t+ materiaalimaksu 20€.

 

5) To klo 18–21 Yhteinen teema – oma lähestymistapa maalausryhmä, opettaja: Heikki Portaankorva
Työskennellään erilaisten opettajan esittelemien aiheiden parissa omaa tyyliä ja tekniikkaa kehittäen. Teemat löytyvät taidehistorian, olemassa olevien kuvien ja arkielämän välimaastosta, unohtamatta havaintopohjaista työskentelyä, johon esimerkiksi mallin tutkiminen kuuluu. Kurssi soveltuu kaikentasoisille maalareille ja maalausmateriaaleille.

280€ / 48t

 

16) Pe klo 10–13 Öljyvärimaalaus, opettaja: Riikka Wesamaa

Itsenäistä maalaamista tukeva kurssi, joka sopii myös aloitteleville öljyvärimaalareille. Tavoitteena on laajentaa omaa kuvakäsitystä öljymaalauksen keinoin. Yhteisiä teemoja, yksilöllistä ohjausta, keskustelua sekä maalausten arviointia.

280€ / 48t

 

17) Pe klo 13.15–16.15 Luonnoksesta teokseen, opettaja: Riikka Wesamaa

Kurssilla kokeillaan monipuolisesti erilaisia tapoja maalata tavoitteena oman yksilöllisen maalausilmaisun löytäminen. Tekniikkana öljyväri-, akryyli- tai temperamaalaus ja näiden yhdistelmät. Kurssi rakentuu rajatun kuva-aiheen ympärille, jota varioidaan tutkivalla otteella maalaustapaa, kuvakulmaa, sommittelua ja värejä muunnellen. Sopii kaikille palavasti maalauksesta kiinnostuneille.

280€ / 48t

 

18) La klo 14.15–18.00 Öljyväri- ja akryylimaalauksen mestarikurssi, opettaja: Mikko Kirjavainen

Kurssi soveltuu opiskelijoille, joilla on takana useamman vuoden öljyväri – ja akryylimaalauksen jatko-opinnot. Ryhmä on avoin ateljee ryhmä pidemmälle ehtineille. Kurssilla saat selville, mikä on sinulle kaikkein luontaisin maalauksen instrumentti? Oletko tunne edellä alla prima maalari? Rakastat värien voimaa ja tunnelmia? Vai piirtäjätyyppi, jolle on luontaista huolellinen kerrosmaalaus ja tilavaikutelmien luominen? Vai kenties nykytaidemaalari? Sinulle voi sopia kokeellinen puhdas värimaalaus. Uusia opiskelijoita otetaan sisään näytetöiden perusteella.

Kurssi 300€ / 60t

 

19) Su klo 14.00–17.00 Muotokuva- piirustus- ja maalauskurssi, opettaja: Mika Hytti

Lähtökohtana ”elävä muotokuva”, kasvojen kuvaamista, ihmisen anatomiaa, valon käyttöä, värejä ja viivalla ilmaisemista. Perehdytään maalauksen keinoin ihmisen kuvaamisen traditioihin ja esitystapoihin. Työpajamaista työskentelyä, jossa painotuksena oman ilmaisun etsiminen.

280€ / 48t+mallimaksu 20€

 

20) Su klo 17.15–20.15 Öljyvärimaalauksen alkeiskurssi, opettaja: Päivi Eskelinen
Kurssilla perehdytään öljyväritekniikan ja kuvailmaisun perusteisiin. Kurssin alussa painotetaan materiaalien tuntemusta, sommittelua ja värioppia. Maalausten aiheet ovat yhteisiä, mutta työskentely on itsenäistä ja yksilöllisesti ohjattua. Kurssi sopii myös jo aiemmin maalausharrastuksen aloittaneille perustaitojen syventämiseen.

280€ / 48t

 

21) Su klo 17.15–20.15 Taideseikkailu, opettaja: Heidi Göransson

Kurssi, jonka aikana kokeillaan erilaisia välineitä. Tutkitaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita mm. hiiltä, tussia, pastelleja, vesi- ja akryylivärejä.

280€ / 48t

 

Lyhytkurssit

22) Metalligrafiikan studio, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin*

to.15.10. – su.18.10. (to, pe klo. 18 -21 ja la, su klo 10 -15)

Kurssilla perehdytään metalligrafiikan perustekniikoihin. Tarkoitettu vasta-alkajille sekä pidempään grafiikkaa harrastaneille. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä.

170€ / 20t + materiaalimaksu 20€.

 

*Kurssi sopii myös ammattitaiteilijoille.

 

Yhteystiedot

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus
Tallberginkatu 1 A 7 (Kaapelitehdas, A-porras, 3. kerros)
00180 Helsinki

p. 050 470 5283
sähköposti:
www.helsingintaiteilijaseura.fi