Kuvataidekurssit > Kevään 2021 aikuisten kurssit

Kuvataidekurssit Kaapelitehtaalla aikuisille        keväällä 2021

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus tarjoaa laaja-alaista kurssimuotoista kuvataideopetusta. Opetus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille taiteen harrastajille ja aloittelijoille. Peruskursseilla voi aloittaa taideharrastuksen tai kerrata aiemmin opittuja taitoja. Jatko- ja erikoiskursseilla syvennetään henkilökohtaista ilmaisua pitkäjänteisesti. Opettajina toimivat kokeneet ja pedagogisesti suuntautuneet ammattitaiteilijat. Opetusryhmät kokoontuvat kerran viikossa. Lukukausi kestää 12 opetuskertaa.

Kuva: Katariina Kinkki Teokset: Riitta Selkälä: Inspiraatio, Liisa Kallio: Suudelma

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskuksen kevätlukukausi alkaa maanantaina 1.3.2021 ja päättyy sunnuntaina 30.5.2021.

(Poikkeuksena Öljyväri- ja akryylimaalauksen mestarikurssi, joka päättyy lauantaina 5.6.21021.)

Pääsiäisenä 2.4–5.4 (pe-ma), vappupäivänä 1.5 (lauantai) ja helatorstaina 15.5 ei ole opetusta.

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 30.11.2020.

Ilmoittautuminen aikuisten kevätlukukauden kursseille. Tutustu ja ilmoittaudu tästä>

Koulu on siirtynyt suoramaksujärjestelmään ja kurssi pitää maksaa aina ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankin kautta. 

Kursseille voi ilmoittautua niin kauan, kun kursseilla on paikkoja. Kaikki ilmoittautumiset tehdään Hellewijärjestelmän kautta.

Tutustuthan tarkoin kurssikuvaukseen, ilmoittautumisohjeisiin ja peruutusehtoihin ennen ilmoittautumistasi. Kursseille kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, sillä kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomioithan, että kurssipaikka on saatu vasta silloin, kun olet saanut asiasta varmistuksen sähköpostitse. Suosittelemme ilmoittautumaan kurssille vähintään 14 vrk ennen kurssin alkamista. Kurssipaikan peruuttaminen on tehtävä 10 vrk ennen kurssin alkua. Aikuisten kursseilla materiaalit eivät sisälly kurssihintaan. Ilmoittautumiset ovat sitovia.

Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kansan Sivistystyön Liiton kanssa

Kevään 2021 kurssikirjeet löytyvät tästä linkistä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua> 

 

(Kaikkia ilmoittautumisessa tarvittavia henkilötietoja säilytetään EU:n tietosuojadirektiivien 20.5.2018 edellyttämällä tavalla. Ks. tietosuojaseloste.)

 

Tiedustelut:

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus

Tallberginkatu 1 AB 7 (3. kerros), 00180 Helsinki

p. 050 470 5283

Koulun toimisto palvelee ma-pe 12-16.

sähköposti:

 

Aikuisten kurssit Kaapelitehtaalla keväällä 2021

1a) Ma klo 11–17, 1b) Ke klo 11–17 Avoin ateljee -työpaja, opettaja: Eija Keskinen

Työpaja on tarkoitettu itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn. Ohjaus ja arviointi klo 12–15 kolme kertaa luku-kauden aikana.

155–170€ / 13 viikkoa

 

2) Ma klo 18–21 Öljyvärimaalaus, opettaja: Leonora Fredriksson

Syvennymme kuvien tekoon öljyväreillä. Tehtävät ovat yhteisiä, tulkinta ja toteutus jokaisen omia. Joukkoomme sopivat niin aloittelijat kuin pitkään maalanneetkin.

280 € / 48t

 

3) Ma klo 17.30–20.30  Paratiisi! – Värillinen piirustus, opettaja: Eija Keskinen

Kurssilla työskennellään värillisen pii-rustuksen parissa. Käytämme sekatekniikan mahdollisuuksia ilmaista värejä herkullisesti terävillä piirtimillä. Materiaaleina käytetään mm. puuvärejä, liituja, lyijykyniä ja tusseja sekä niiden apulaisina vesiliukoisia värejä. Kurssi on tarkoitettu iloa tuottavan sisällön leppoisaan tekemiseen, ei teknisiin harjoituksiin. Piirtäminen tuottaa iloa ja oivalluksia, se on rauhoittavaa ja meditatiivista. Tule etsimään omaa piirustusjälkeäsi ja nauttimaan rauhallisesta viikoittaisesta piirustus-hetkestä.

280€ / 48t

 

4) Ti klo 10–13 Akryyli- ja akvarellimaalaus A, opettaja: Sirkku Ala-Harja

Kurssilla perehdytään akryyli- ja akva-rellimaalauksen perustekniikoihin. Opiskellaan värien käyttöä, sivellintekniikkaa, sommittelua, materiaali- ja värioppia. Sopii vasta-alkajille tai jonkin aikaa maalanneille.

280€ / 48t

 

5) Ti klo 13.45–16.45 Akryyli- ja akvarellimaalaus B, opettaja: Sirkku Ala-Harja

Kurssilla perehdytään akryyli- ja akva-rellimaalauksen perustekniikoihin. Opiskellaan värien käyttöä, sivellintekniikkaa, sommittelua, materiaali- ja värioppia. Sopii vasta-alkajille tai jonkin aikaa maalanneille.

280€ / 48t

 

6) Ti klo 18–21  (9.2.-20.4.) Sumizuri – japanilainen sävyvedostus, opettaja: Tuula Moilanen *

Kurssilla tutkitaan valon, varjon sekä valohämyn esittämistä puupiirrosku-vassa ja muunnetaan japaninpaperille tehty sivellinmaalaus graafiseksi sävyvedokseksi. Kurssi avaa uusia, innostavia näkymiä vesivärin käyttöön puupiirroksessa ja antaa valmiudet myös monivärisen kuvan toteuttamiseen. Painolaattoina käytetään japanilaista shina-puuta.

240€ / 40t +materiaali-maksu 30€

 

7) Ke klo 17.15–20.15 (21.00)Käsitteistä vapaa maalaaminen -ateljeepaja,  opettaja: Nagashila

Oppilaan omaa taiteen tajua kehittävä työskentely – opettaja paikalla (17.15–21.00) joka toinen viikko sekä kaksi viimeistä kertaa; itsenäistä työskentelyä viisi kertaa (17.15–20.15). “Ceci n’est pas une pipe”, sanoi Magritte. Esine on silmän kohde sisimmässä, joka saa henkilökohtaisen sisällön maalaamisen kautta. Objektin häivyttäminen – naturalistinen  esineettömyys – on puhtaan maalauksen ulottuvuus. Kevään teema: VIISI VUODENAIKAA. Vesiliukoiset maalaustekniikat, myös öljypastelli.

280€ / 55t (35 opetustuntia  ja 20 tuntia itse-näistä työskentelyä)

 

8) Ke klo 18–21 Kuvanveiston mestarikurssi, opettaja: Ville Mäkikoskela

Kuvanveistoa savella, kipsillä ja muilla perusmateriaaleilla vähintään kolme vuotta harrastaneille. Kurssilla käytetään elävää mallia ja kehitetään omaa ilmaisua annettujen ja omien aiheiden pohjalta. Uudet opiskelijat valitaan näytetöiden perusteella.

280€ / 48t  + malli- ja materiaalimaksu 35€

 

9) Ke klo 18–21 Tehokurssi taidekouluihin pyrkiville, opettaja: Riikka Wesamaa

Havaintokykyä ja käden hallintaa harjaannuttavia piirustus-, maalaus- ja muovailu-tehtäviä. Tavoitteena on kehittää pääsykokeissa tarvittavien visuaalisten perustek-niikoiden hallintaa.

280€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

10) To klo 10.30–14.15 Maalauksen työpaja, opettaja: Päivi Eskelinen

Tutustutaan maalaustaiteen peruskysymyksiin: erilaisiin maalaustapoihin ja maalauksen kehittelyyn. Pohditaan maalauksen muotoa, sisältöjä ja omaa lähtökohtaa eri teemojen puitteissa. Sopii jonkin verran maalanneille ja pidemmällekin ehtineille. Maalausmateriaalit: öljy, akryyli, tempera.

300€ / 60t

 

11) To klo 12.30–15.30 Maalaamisen jälki, opettaja: Mika Hytti 

Kurssilla pohditaan uutta tapaa luoda kuvaa keskittyen maalaamisen jälkeen ja materiaalien uudenlaiseen kokeiluun. Pyrimme yksilöllisen ilmaisun kehittämiseen ja tutkimiseen tehtävien ja intuitiivisen työskentelyn kautta. Tavoitteena on löytää uutta myös siihen, mitä jo osaa. Akryyli-, öljy- tai sekatekniikat. Kurssi sopii aloittelijoille sekä pidempään maalanneille.

280€ / 48t

 

12) To klo 17.45–20.45 Temperamaalauksen peruskurssi, opettaja Riikka Wesamaa

Tule kokeilemaan ikivanhaa maalaustekniikkaa. Opit valmistamaan itse temperamaalin väripigmenteistä ja kanamunasta. Kurssilla maalataan pääasiassa yksinkertaisella keltuaistemperalla, mutta tehdään kokeiluja myös muilla temperaemulsioilla. Kurssin aluksi valmistetaan itse tempera-maalauspohjat, perinteiset liitupohjat. Maalataan havainnosta ja mielikuvituksesta.

280€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

3) To klo 17.45–20.45 Ilta-ateljee, opettaja: Johanna Aalto

Ohjattua ateljeetyöskentelyä jo pit-kään harrastaneille. Käytämme sekä yhteisiä teemoja, että kunkin opiskelijan itse valitsemia aiheita. Tavoitteena on tukea jokaisen henkilökohtaista kuvailmaisua, johon haetaan lisämausteita taideteorioista ja -historiasta sekä nykytaiteesta. Opetussisällöt tarken-tuvat osallistujien mukaan. Tekniikat ja materiaalit ovat vapaavalintaisia. Osan tehtävistä voi tehdä myös kolmi-ulotteisin tekniikoin.

280€ / 48t

 

14) To klo 18–21 Metalligrafiikan työpaja, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin *

Kurssilla tutustutaan perinteisten syväpainomenetelmien lisäksi mm. kartonkigrafiikkaan ja carborundumiin. Samalla perehdytään erilaisiin vedostus tapoihin. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä. Soveltuu sekä aloittelijoille, että tietojaan syventäville

opiskelijoille. 280€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

15) Pe klo 10–13 Öljyvärimaalaus, opettaja: Riikka Wesamaa

Itsenäistä maalaamista tukeva kurssi, joka sopii myös aloitteleville öljyvärimaalareille. Tavoitteena on laajentaa omaa kuva-käsitystä öljymaalauksen keinoin. Yhteisiä teemoja, yksilöllistä ohjausta, keskustelua sekä maalausten arviointia.

280€ / 48t

 

16) Pe klo 13.15–16.15 Luonnoksesta teokseen, opettaja: Riikka Wesamaa

Kurssilla kokeillaan monipuolisesti erilaisia tapoja maalata tavoitteena oman yksilöllisen maalausilmaisun löytäminen. Tekniikkana öljyväri-, akryyli- tai temperamaalaus ja näiden yhdistelmät.  Kurssi rakentuu rajatun kuva-aiheen ympärille, jota varioidaan tutkivalla otteella maalaustapaa, kuvakulmaa, sommittelua ja värejä muunnellen. Sopii kaikille palavasti maalauksesta kiinnostuneille.

280€ / 48t

 

17) La klo 14.15–18.00 Öljyväri- ja akryylimaalauksen mestarikurssi, opettaja: Mikko Kirjavainen

Kurssi soveltuu opiskelijoille, joilla on takana useamman vuoden öljyväri- ja akryylimaalauksen jatko-opinnot. Ryhmä on avoin ateljeeryhmä pidemmälle ehtineille. Kurssilla saat selville, mikä on sinulle kaikkein luontaisin maalauksen instrumentti? Oletko tunne edellä alla prima maalari? Rakastat värien voimaa ja tunnelmia? Vai piirtäjätyyppi, jolle on luontaista huolellinen kerrosmaalaus ja tilavaikutelmien luominen? Vai kenties nykytaidemaalari? Sinulle voi sopia kokeellinen puhdas värimaalaus. Uusia opiskelijoita ote-taan sisään näytetöiden perusteella.

300€ / 60t

 

18) Su klo 14.15–17.00 Muotokuva- piirustus- ja maalauskurssi, opettaja: Mika Hytti

Lähtökohtana ”elävä muotokuva”, kasvojen kuvaamista, ihmisen anatomiaa, valon käyttöä, värejä ja viivalla ilmaisemista. Perehdytään maalauksen keinoin ihmisen kuvaamisen traditioihin ja esitystapoihin. Työpajamaista työskentelyä, jossa painotuksena oman ilmaisun etsiminen.

280€ / 48t + mallimaksu 20€

 

19) Su klo 17.15–20.15 Öljyvärimaalauksen alkeiskurssi, opettaja: Päivi Eskelinen

Kurssilla perehdytään öljyväritekniikan ja kuvailmaisun perusteisiin. Kurssin alussa painotetaan materiaalien tuntemusta, sommittelua ja värioppia. Maalausten aiheet ovat yhteisiä, mutta työskentely on itsenäistä ja yksilöllisesti ohjattua. Kurssi sopii myös jo aiemmin maalausharrastuksen aloittaneille perustaitojen syventämiseen.

280€ / 48t

 

20) Su klo 17.15–20.15 Taideseikkailu, opettaja: Heidi Göransson

Kurssi, jonka aikana kokeillaan erilaisia välineitä. Tutkitaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita mm. hiiltä, tussia, pastelleja, vesi- ja akryylivärejä.

280€ / 48t

 

Lyhytkurssit

21) Pe klo 18–21 Digitaide, opettaja: Eija Hakkola

12.2, 19.2, 5.3, 12.3

Digitaidekurssilla perehdymme Photoshop-ohjelman käyttöön. Tarvitset kurssille mukaan omaa kuvamateriaalia digitaalisessa muodossa esim. erilaisia valokuvia, piirustuksia, maalauksia, pintoja jne. Toteutamme kurssilla materiaalia yhdistäen kollaaseja ja jokaiselle yhden tulostusvalmiin tiedoston.

140€ / 16t + tulostusmaksu 10€

 

22)  Metalligrafiikan studio, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin *

To 25.2. – Su 28.2. (Talviloma)

to-pe klo 18 -21 ja la-su klo 10 -15

Kurssilla perehdytään metalligrafiikan perustekniikoihin. Tarkoitettu vastaalkajille sekä pidempään grafiikkaa harrastaneille. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä.

170€ / 20t + materiaalimaksu 20€

 

23) Maalaa isosti, opettaja: Mikko Kirjavainen

Pe 26.2. – Su 28.2. (Talviloma)

pe klo 17.30 -20.30 ja la-su klo 10 -16

Suuri on kaunista! Kurssilla maalataan suurikokoinen maalaus, n. 120 x 110 cm. Suuri koko lisää visuaalista voimaa, tuo maalausprosessiin enemmän kehollisuutta, mutta lisää myös haastetta. Kurssilla käydään läpi suurikokoisuuden haasteet ja edut ja saadaan haltuun maalauksen suuri koko luonnostelulla ja hyvällä suunnittelulla. Kurssi soveltuu maalausta aiemmin harrastaneille.

190€ / 20t  (sis. yhden maalauspohjan)

 

24) Maaliskuun taidegrafiikan työpaja, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin*

Ti klo 11-14   

2.3, 9.3, 16.3, 23.3, 30.3

Tule tutustumaan syväpainografiikan mahdollisuuksiin! Kurssilla tehdään perinteistä metalligrafiikkaa sekä kokeilevaa taidegrafiikkaa mm. kartonkigrafiikkaa. Työpajamaista taiteen tekemistä, jossa työskennellään omaan tahtiin ja omien mieltymysten mukaan. Rentoa yhdessäoloa kaiken tasoisten tekijöiden kesken. Mukaan voit tulla yhtä lailla ensikertalaisena tai taiteen ammattilaisena.

170€ / 20t + materiaalimaksu 15€

 

*Kurssi sopii myös ammattitaiteilijoille.

 

Yhteystiedot

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus
Tallberginkatu 1 A 7 (Kaapelitehdas, A-porras, 3. kerros)
00180 Helsinki

p. 050 470 5283
sähköposti:
www.helsingintaiteilijaseura.fi