Kuvataidekurssit > Kevään 2020 aikuisten kurssit

Tiedote oppilaille Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulun ja kurssikeskuksen poikkeusajan tilanteesta.

Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta johtuen olemme Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulussa ja kurssikeskuksessa ajautuneet todella hankalaan taloudelliseen tilanteeseen. Suomen hallituksen linjausten mukaisesti seuran kaikki toimipisteet mukaan lukien kuvataidekoulu ja kurssikeskus jouduttiin sulkemaan ainakin 13.4. saakka. Todennäköisesti poikkeustila jatkuu huomattavasti pitempään. Tavaroita ja teoksia voi noutaa vasta poikkeustilan päätyttyä.

Raskain mielin jouduimme lomauttamaan myös koulun opettajat seuran muun henkilöstön kanssa samanaikaisesti 8.4.2020 alkaen tuotannollista ja taloudellisista syistä. Seuraan jää töihin ainoastaan hallintohenkilöstöä päivystysluontoiseen osittaiseen työhön. Tilanteemme on erilainen kuin muissa paikallisissa kuvataidekouluissa, koska saamme valtion ja kaupungin tukia vähemmän kuin muut paikalliset kuvataidekoulut. Kaikilla näillä toimilla pyrimme siihen, että olisimme toimintakykyisiä ja pystyisimme tarjoamaan laadukasta taiteen opetusta asiakkaillemme heti poikkeustilan päättymisen jälkeen.

Opettajat laativat kevätlukukauden viimeisille kerroille etätehtävät oppilaille ennen lomautustaan. Lomautettuna opettaja ei voi työskennellä. Valitettavasti lomautuksista johtuen opettaja ei voi antaa palautetta tehtävistä tai olla muulla tavoin tavoitettavissa tuntien aikana. Rehtori Sari Tenni vastaa oppilaiden mahdollisiin kysymyksiin annetuista tehtävistä ti 14.4. klo 12-15, ma 20.4. klo 12-15 ja ma 27.4 klo 12-15. Sari Tennin puhelinnumero on 044 583 3844.

Koulun uudelleen aukeamisesta ja toiminnan jatkumisesta tiedotetaan heti, kun sen on mahdollista.

Tilanne on todella harmillinen ja vakava – olemme pahoillamme kaikille koituvasta harmista!

Hyvää kevättä voimia kaikille haastavaan tilanteeseen!

Kuvataidekurssit keväällä 2020

Kevätlukukausi alkaa ma. 20.1.2020.

Talviloma.  17.2. – 23.2.2020 (Viikollla 8)

Pääsiäisloma 9.4.-13.4.2019

Huom! Ilmoittautumiskäytännöt muuttuvat pysyvästi 11.11.2019 lähtien

Jatkoilmoittautuminen  kevään kursseille on käynnissä 9.12. asti (Huom! Jatkoilmoittautumisaikaa on pidennetty) . Jatkoilmoittautumiset tehdään syksystä 2019 lähtien vain itsenäisesti ilmoittautumalla koulun lähettämän maksulinkin kautta. Erillisistä opettajan keräämistä jatkoilmoittautumislistoista luovutaan. Kaikki ilmoittautumiset tehdään tästä lähtien vain Hellewijärjestelmän kautta, ei esim. sähköpostitse, tai opettajalle ilmoittamalla. 10.12.2019 lähtien ilmoittautuminen kurssille on kaikille avointa ja kurssille voi ilmoittautua niin kauan kun kurssilla on paikkoja.

Koulu siirtyy 11.11.2019 lähtien uuteen suoramaksujärjestelmään, jolloin erillistä laskua kurssista ei enää lähetetä ilmoittautumisen yhteydessä opiskelijalle. Kurssi pitää maksaa tästä lähtien aina ilmoittautumisen yhteydessä joko yhdessä tai kahdessa erässä.  Mikäli haluat vaihtaa maksun eräpäivää, voit soittaa asiasta koulun toimistoon.

ILMOITTAUDU KURSSILLE TÄSTÄ >

Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kansan Sivistystyön Liiton kanssa

Osta kurssi lahjaksi >

Kursseille otetaan opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä, joten huomioithan että kurssipaikka on saatu vasta silloin kun olet saanut asiasta varmistuksen sähköpostitse tai puhelimitse.

Kurssipaikan peruuttaminen on tehtävä 10 vrk ennen kurssin alkua. Ilmoittautumisasioista voit kysyä lisää toimistostamme:

Puh: 050 470 5283

Koulun toimisto palvelee ma – pe  12:00 – 16:00

Kurssikirjeet löytyvät tästä linkistä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua> 

Aikuisten kursseilla materiaalit eivät sisälly kurssihintaan

(Kaikkia ilmoittautumisessa tarvittavia henkilötietoja säilytetään EU:n tietosuojadirektiivien 20.5.2018 edellyttämällä tavalla. Ks. tietosuojaseloste.)

 

Tiedustelut:

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus

Tallberginkatu 1 A 7 (3. kerros), 00180 Helsinki

Puh: 050 470 5283

Koulun toimisto palvelee ma – pe  12:00 – 16:00

s-posti:

 

Kurssit Kaapelitehtaalla

1a) Ma klo 11.00–17.00,  1b) Ke klo 11.00–17.00 Avoin ateljee -työpaja, opettaja: Eija Keskinen

Työpaja on tarkoitettu itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn. Ohjaus ja arviointi klo 14–17 kolme kertaa lukukauden aikana. 150170€ / 13 viikkoa.

 

2) Ma klo 18–21 Öljyvärimaalaus, opettaja: Leonora Fredriksson

Perehdytään öljyväritekniikan sekä kuvailmaisun perusteisiin. Maalausten aiheet ovat yhteisiä, mutta työskentely itsenäistä ja yksilöllisesti ohjattua.

255 € / 48t

 

3) Ma klo 17.30–20.30 Paratiisi! – Värillinen piirustus, opettaja: Eija Keskinen

Kurssilla työskentelemme värillisen piirustuksen keinoin. Käytämme sekatekniikan mahdollisuuksia ilmaista värejä herkullisesti terävillä piirtimillä. Materiaaleina käytämme puuvärejä, liituja, lyijykyniä, tusseja… sekä niiden apulaisina vesiliukoisia värejä. Kurssi on tarkoitettu iloa tuottavan sisällön leppoisaan tekemiseen, ei teknisiin harjoituksiin. Piirtäminen tuottaa iloa ja oivalluksia, se on rauhoittavaa ja meditatiivista. Tule etsimään omaa piirustusjälkeäsi ja nauttimaan rauhallisesta viikoittaisesta piirustustuokiosta.

255€ / 48t

 

4) Ti klo 10–13 Akryyli ja akvarellimaalaus, opettaja: Sirkku Ala-Harja

Kurssilla perehdytään akryyli- ja akvarellimaalaukseen perustekniikoihin. Opiskellaan värien käyttöä, sivellintekniikkaa, sommittelua, materiaali- ja värioppia. Sopii vasta-alkajille tai jonkin aikaa maalanneille.

255€ / 48t

 

5) Ti. klo. 11–14 Taidegrafiikan työpaja, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin

Tule tutustumaan syväpainografiikan mahdollisuuksiin! Kurssilla tehdään perinteistä metalligrafiikkaa sekä kokeilevaa taidegrafiikkaa mm. kartonkigrafiikkaa ja carborundumia. Työpajamaista taiteen tekemistä, jossa työskennellään omaan tahtiin ja omien mieltymyksien mukaan. Rentoa yhdessäoloa kaiken tasoisten tekijöiden kesken. Mukaan voit tulla yhtä lailla ensikertalaisena tai taiteen ammattilaisena.

255€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

6) Ti klo 14–17 Öljypastelli, opettaja: Nagashila

Öljypastellista on moneksi ja se on kiehtova laji. Sillä piirretään ja maalataan. Sen jälki on herkkä, hyvin suora ja intohimoa täysi. Kurssi sisältää lyhyen johdatuksen tekniikkaan.

255€ / 48t

 

7) Ti klo 18–21 Käsitteistä vapaa maalaaminen, opettaja: Nagashila

Runo on herättäjä. Esine on silmän kohde, joka löytää henkilökohtaisen sisällön maalaamisen kautta. “Ceci n’est pas une pipe”, sanoo Magritte. Objektin häivyttäminen – esineettömyys – on puhtaan maalauksen ulottuvuus. Vesiliukoiset maalaustekniikat, myös öljypastelli. Kevään teema: MAD RUSH (joka on Philip Glassin sävellys) — MIELETÖN RYNTÄYS

255€ / 48t

 

 8) Ti klo 18–21 Japanilainen vesiväripuupiirros, opettaja: Tuula Moilanen*

Japanilainen vesiväripuupiirros on myrkytön painomenetelmä, joka mahdollistaa monipuolisen työskentelyn niin viivoilla kuin pinnoillakin. Kurssin työvälineet ja materiaalit tulevat suoraan Japanista. Vedostamisessa ei tarvita prässiä. Kurssi sopii harrastajien lisäksi myös ammattitaiteilijoille ja kuvataiteen opettajille.

255€ / 48t + materiaalimaksu 30€

 

9) Ke klo. 18–21 Akvarellin alkeiskurssi, opettaja: Mika Hytti

Sattuma on akvarellimaalarin ystävä. Tällä kurssilla perehdymme akvarellin monipuolisiin ilmaisumahdollisuuksiin. Akvarellia maalataan joko märälle tai kuivalle paperille—sen pinnoissa on heleys, läpikuultavuus, keveys, mutta akvarelli puhuu myös tummaa ja taipuu intensiiviseen väriin. Kaikki ääripäät ovat mahdollisia. Tutustumme akvarelli-ilmaisun saloihin tekniikkaan liittyvien harjoitusten ja henkilökohtaisen maalaamisen kautta.

255€ / 48t

 

10) Ke klo 18–21 Tehokurssi taidekouluihin pyrkiville, opettaja: Riikka Wesamaa

Havaintokykyä ja käden hallintaa harjaannuttavia piirustus-, maalaus- ja muovailutehtäviä. Tavoitteena on kehittää pääsykokeissa tarvittavien visuaalisten perustekniikoiden hallintaa.

255€ / 48t + materiaalimaksu 20€

 

11) Ke klo 18–21 Kuvanveiston mestarikurssi, opettaja: Ville Mäkikoskela

Kuvanveistoa savella, kipsillä ja muilla perusmateriaaleilla vähintään kolme vuotta harrastaneille. Kurssilla käytetään elävää mallia ja kehitetään omaa ilmaisua annettujen ja omien aiheiden pohjalta. Uudet opiskelijat valitaan näytetöiden perusteella.

255€ / 48t + malli- ja materiaalimaksu 35€

 

 12) To klo 09.30–12.30 Piirustus, havainto ja tila: Riikka Wesamaa

Piirtäminen on olemassaolon tarkastelua. Opi piirtämään ja näkemään ja löydä oma kädenjälkesi. Kurssilla piirretään havainnosta esineitä, ihmistä, tilaa ja ympäristöjä painottaen kokemuksellista lähestymistapaa ja piirtäjän aistillista suhdetta piirtämisen kohteeseen. Käsitellään myös kuvanrakentamisen peruskysymyksiä kuten sommittelua ja perspektiiviä. Pääasiallisesti työskennellään harmaaskaalalla mustasta valkoiseen perusvälineinä lyijykynä, hiili ja tussi. Työskentelyn edetessä voidaan ottaa mukaan myös vesiliukoiset värit.

255€ / 48t

 

 13) To klo 10.30–14.15 Maalauksen työpaja, opettaja: Päivi Eskelinen

Tutustutaan maalaustaiteen peruskysymyksiin: erilaisiin maalaustapoihin ja maalauksen kehittelyyn. Pohditaan maalauksen muotoa, sisältöjä ja omaa lähtökohtaa eri teemojen puitteissa. Teemoja edeltää taidehistoriallinen taustoitus. Sopii jonkin verran maalanneille ja pidemmällekin ehtineelle. Maalausmateriaalit: öljy, akryyli, tempera.

270€ / 60t

 

 14) To klo 12.00–15.00 Piirustustuksen ja maalauksen, opettaja Matti Uusikylä

Kurssi peruttu.

255€ / 48t

 

 15) To klo 17.30–20.30 Ilta-ateljee: Riikka Mäkikoskela

Ohjattua ateljeetyöskentelyä jo pitkään harrastaneille. Käytämme sekä yhteisiä teemoja, että kunkin opiskelijan itse valitsemia aiheita. Tavoitteena on tukea jokaisen henkilökohtaista kuvailmaisua, johon haetaan lisämausteita taideteorioista ja -historiasta sekä nykytaiteesta. Opetussisällöt tarkentuvat osallistujien mukaan. Tekniikat ja materiaalit ovat vapaavalintaisia. Osan tehtävistä voi tehdä myös kolmiulotteisin tekniikoin.

255€ / 48t

 

16) To klo 18–21 Oma teema maalausryhmä, opettaja: Heikki Portaankorva

Työskennellään oman teeman parissa. Samalla työstetään yhdessä visuaalisuuden käsitteitä ja kehitellään aihemaailmoja lähtien nykypäivästä ja taiteen historiasta. Käytetään myös mallia osana havaintopohjaista työskentelyä. Pyritään tutkimaan ja laajentamaan omia ilmaisukeinoja. Kaikki maalausmateriaalit.

255€ / 48t

 

17) To klo 18–21 Metalligrafiikan työpaja, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin

Kurssilla tutustutaan perinteisten syväpainomenetelmien lisäksi mm. kartonkigrafiikkaan ja carborundumiin. Samalla perehdytään erilaisiin vedostustapoihin. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä. Soveltuu sekä aloittelijoille, että tietojaan syventäville opiskelijoille.

255€ / 48t+ materiaalimaksu 20€.

 

18) Pe klo 10–13 Öljyvärimaalaus, opettaja: Riikka Wesamaa

Itsenäistä maalaamista tukeva kurssi, joka sopii myös aloitteleville öljyvärimaalareille. Tavoitteena on laajentaa omaa kuvakäsitystä öljymaalauksen keinoin. Yhteisiä teemoja, yksilöllistä ohjausta, keskustelua sekä maalausten arviointia.

255€ / 48t

 

19) Pe klo 13.15–16.15 Luonnoksesta teokseen, opettaja: Riikka Wesamaa

Kurssilla kokeillaan monipuolisesti erilaisia tapoja maalata tavoitteena oman yksilöllisen maalausilmaisun löytäminen. Tekniikkana öljyväri-, akryyli- tai temperamaalaus ja näiden yhdistelmät. Kurssi rakentuu rajatun kuva-aiheen ympärille, jota varioidaan tutkivalla otteella maalaustapaa, kuvakulmaa, sommittelua ja värejä muunnellen. Sopii kaikille palavasti maalauksesta kiinnostuneille.

255€ / 48t

 

20) La klo 14.15–18.00 Öljyvärimaalauksen mestarikurssi, opettaja: Mikko Kirjavainen

Kurssi opiskelijoille, joilla on takana useamman vuoden öljyvärimaalauksen jatko-opinnot. Uusia opiskelijoita otetaan sisään näytetöiden perusteella.

270€ / 60t

 

21) Su klo 14.15–17.00 Muotokuva- piirustus- ja maalauskurssi, opettaja: Mika Hytti

Lähtökohtana ”elävä muotokuva”, kasvojen kuvaamista, ihmisen anatomiaa, valon käyttöä, värejä ja viivalla ilmaisemista. Perehdytään maalauksen keinoin ihmisen kuvaamisen traditioihin ja esitystapoihin. Työpajamaista työskentelyä, jossa painotuksena oman ilmaisun etsiminen.

255€ / 48t+mallimaksu 20€

 

22) Su klo 17.15–20.15 Öljyvärimaalauksen alkeiskurssi, opettaja: Päivi Eskelinen

Kurssilla perehdytään öljyväritekniikan ja kuvailmaisun perusteisiin. Kurssin alussa painotetaan materiaalien tuntemusta, sommittelua ja värioppia. Maalausten aiheet ovat yhteisiä, mutta työskentely on itsenäistä ja yksilöllisesti ohjattua. Kurssi sopii myös jo aiemmin maalausharrastuksen aloittaneille perustaitojen syventämiseen 245€ / 48t

 

23) Su klo 17.15–20.15 Taideseikkailu, opettaja: Heidi Göransson

Kurssi, jonka aikana kokeillaan erilaisia välineitä. Tutkitaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita mm. hiiltä, tussia, pastelleja, vesi- ja akryylivärejä.

255€ / 48t

 

Lyhytkurssit & Muut kurssit

 

24) Maalaa isosti, opettaja: Mikko Kirjavainen

pe-su 21.2.-23.2 pe klo.17.30-20.30 la. – su. 10.00-16.00

Suuri on kaunista! Kurssilla maalataan suurikokoinen maalaus, n. 120 x 110 cm. Suuri koko lisää visuaalista voimaa, tuo maalausprosessiin kehollisuutta, mutta lisää myös haastetta. Kurssilla käydään läpi suurikokoisuuden haasteet ja edut ja saadaan haltuun maalauksen suuri koko luonnostelulla ja hyvällä suunnittelulla. Kurssi soveltuu maalausta aiemmin harrastaneille.

190 € / 20 t + sisältää 1 maalauspohjan

 

25) Metalligrafiikan studio, opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin*

to.20.2. – su.23.2. (to, pe klo. 18 -21 ja la, su klo 10 -15)

Kurssilla perehdytään metalligrafiikan perustekniikoihin. Tarkoitettu vasta-alkajille sekä pidempään grafiikkaa harrastaneille. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä.

160€/20t + materiaalimaksu 20€.

 

*Kurssi sopii myös ammattitaiteilijoille.

Ilmoittautuminen

 

Yhteystiedot

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus
Tallberginkatu 1 A 7 (Kaapelitehdas, A-porras, 3. kerros)
00180 Helsinki
puh: (09) 693 1322
s-posti:
www.helsingintaiteilijaseura.fi