Kuvataidekurssit > Kesän 2020 aikuisten kurssit

Aikuisten kuvataidekurssit Suomenlinnassa ja Kaapelitehtaalla kesällä 2020 on peruttu.

Korona-viruksesta johtuen emme valitettavasti onnistuneet saamaan riittävästi ilmoittautumisia kesän kursseille. Niille ilmoittautuneille, jotka ovat maksaneet kurssimaksun palautamme sen kokonaisuudessaan.

kuva: Katariina Kinkki

Oletko luovan loman tarpeessa? Tervetuloa Helsingin Taiteilijaseuran kesäkursseille Suomenlinnaan ja Kaapelitehtaalle! Kesäviikko taiteen parissa irrottaa arjesta ja luova tekeminen virkistää. Suomenlinnan merilinnoituksesta löydät saarelaisten asuinkorttelit, puistot ja kuvankauniit rantakalliot. Kuvaamisen kohteita riittää avarista merimaisemista linnoituksen holvikaarten varjoihin. Opetustilat sijaitsevat Taidekoulu Maan tunnelmallisissa tiloissa Susisaaren 1700-luvun kasarmirakennuksessa.

Kaapelitehtaan kurssit järjestetään Ruoholahdessa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kesäinen Helsinki tarjoaa kuvauskohteiksi meri- ja kaupunkimaisemia sekä urbaania arkkitehtuuria. Maalauskurssien lisäksi ohjelmaan kuuluvat suositut piirustus- ja taidegrafiikkakurssit.

Koronaan liittyvää turvallisuutta varmistetaan kesäkursseilla työskentelemällä Suomenlinnassa mahdollisimman paljon ulkona. Kesäkurssien ryhmäkoot ovat aiempaa pienempiä ja opettajat ohjaavat oppilaita pitämään fyysistä etäisyyttä.

Eväät syödään oman ryhmän kanssa turvavälejä noudattaen. Pese kätesi aina tullessasi kouluun, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta.

Jos oppilaalla on lieviäkin flunssan oireita on oppilaan pysyteltävä kotona. Siivousta tehostetaan pyyhkimällä pöytäpinnat, ovenkahvat, valokatkaisijat ja yhteiskäytössä olevat työvälineet yleispuhdistusaineilla.

Suomen hallituksen suositus on, että yli 70-vuotiaat pysyvät erillään fyysisistä kontakteista muiden ihmisien kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Tiedustelut:

Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskus

Tallberginkatu 1 A  (3. kerros), 00180 Helsinki

p. 050 470 5283  (Elokuusta alkaen ma-pe klo 12-16.)

s-posti:

Kursseille otetaan opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä, joten huomioithan, että kurssipaikka on saatu vasta silloin, kun olet saanut asiasta varmistuksen sähköpostitse tai puhelimitse.

Kurssipaikan peruuttaminen on tehtävä 10 vrk ennen kurssin alkua.

Aikuisten kursseilla materiaalit eivät sisälly kurssihintaan.

(Kaikkia ilmoittautumisessa tarvittavia henkilötietoja säilytetään EU:n tietosuojadirektiivien 20.5.2018 edellyttämällä tavalla. Ks. tietosuojaseloste.)

Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kansan Sivistystyön Liiton kanssa

Suomenlinnan ja Kaapelitehtaan kurssikuvaukset

Suomenlinnan kesäkurssit

1. 8.6.- 12.6. ma-pe klo 17.30–20.3o  Öljyvärimaalaus. Kurssilla maalataan maisemaa ja tilanäkymiä öljyväreillä havaintoon pohjautuen.

Opettaja: Leonora Fredriksson. 160 € / 20 t

 

2. 22.6.- 26.6. ma-pe klo 10.00–16.45  Akvarellimaalauksen alkeiskurssi. Kurssi on tarkoitettu aloittelijoille ja vähän akvarellia harrastaneille.

Opettaja: Heidi Göransson. 205 € / 45 t

 

3. 22.6.- 26.6. ma-pe klo 17.30–20.30  Maisema on tosi- itensiivikurssi. Maisema lepää silmiemme edessä valon varassa. Valo ja pelkistäminen ovat maisemamaalauksen ydinasiat. Maalarin maisema murtuu esittävän ja ei-esittävän välimaastoon – realismi on pois, abstraktia ei ole. Maalaus on maalaus. Valo, värit ja muodot ovat henkilökohtainen vapaa tapahtuma kuvapinnalla. Pureudumme maiseman tuntuun, sen ”tuntuma” sisältöön, Jokainen maalaa valitsemallaan tekniikalla. Syventävä kurssi.

Opettaja: Nagashila 160 € / 20 t

 

4. 29.6.- 3.7. ma-pe klo 10.00–16.45  Akvarelli – hento meri. Tutustumme akvarellin monipuolisiin ilmaisumahdollisuuksiin akvarellitekniikkaan liittyvien harjoitusten kautta ja Suomenlinnan ympäristöä maalaten. Kurssi soveltuu sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille.

Opettaja: Nagashila. 205 € / 45 t

 

5. 29.6.- 3.7. ma-pe klo 10.00–16.45  Öljyvärimaalaus. Öljyvärimaalauksen perusteita ja käytännön värioppia: aihepiirinä Suomenlinnan kaunis luonto, värit ja valo. Kurssilla voi maalata myös omia vapaita aiheita.

Opettaja: Mika Hytti. 205€ / 45 t

 

6. 29.6.- 3.7. ma-pe klo 17.30–20.30  Öljypastellikurssi. Öljypastellista on moneksi ja se on kiehtova laji. Sillä piirretään ja maalataan. Sen jälki on herkkä, hyvin suora ja intohimoa täysi. Kurssi sisältää lyhyen johdatuksen tekniikkaan.
Opettaja: Nagashila. 160 € / 20 t

 

7. 6.7.- 10.7. ma-pe klo 10.00–16.45  Maalaamisen jälki. Kurssi perustuu yksilöllisen ilmaisun kehittämiseen ja tutkimiseen. Kurssilla pohditaan tehtävien ja intuitiivisen työskentelyn kautta uutta tapaa luoda kuvaa keskittyen maalaamisen jälkeen ja materiaalien uudenlaiseen kokeiluun. Tavoitteena on kehittyä ja löytää uutta myös siihen, mitä jo osaa. Akryyli-öljy- tai sekatekniikat.

Opettaja: Mika Hytti. 205 € / 45 t

 

8. 6.7.- 10.7. ma-pe klo 10-16.45  Akvarellin jatkokurssi–märkä ja kuiva paperi. Maalaa silmistä vapaana sydämellä! Kurssin perusajatus on, että maalaamme henkilökohtaisesti valitusta aiheesta aina kaksi maalausta, ”märkää märälle ja märkää kuivalle” -version, eli maalaamme päivän aikana rinnakkain märälle ja kuivalle paperille saman maisema-aiheen. Ehkä maisemaasi hallitsee Puu—Kallio ja taivas—Horisontti—Aurinko. Kahden akvarellimaalauksen ”perustekniikan” rinnakkain vertautuminen on kiinnostava tapahtuma ja vapauttaa siveltimesi silmille näkyvän mielivallasta. Maalaus on aina maalaus.

Opettaja: Nagashila 205 € / 45 t

 

9. 3.8.- 7.8. ma-pe klo 10.00-16.00  Kasvien kiehtova maailma. Piirtäen ja maalaten tutustumme kasvien kiinnostaviin yksityiskohtiin ja monimuotoisuuteen sekä pohdimme kasvimaailman esteettistä kokemista. Työskentely tapahtuu pääosin ulkona, sateen sattuessa kuitenkin sisätiloissa. Työskentelemme opiskelijalle tutulla, melko nopeasti kuivuvalla tai kuivalla maalausmateriaalilla sekä hiilellä ja lyijykynällä. Vaihtoehtoisia maalausmateriaaleja ovat vesivärit, pastelliliidut, guassivärit ja akryylivärit. Kurssi soveltuu sekä enemmän että vähemmän maalanneille.

Opettaja: Kaija Mäenpää 195€ / 40 t

Kaapelitehtaan kurssit

10. 1.6.- 5.6. ma-pe klo 10.00-16.00  Temperamaalaus. Kananmunatemperan peruskurssi. Kurssilla maalataan pääasiassa yksinkertaisella keltuaistemperalla, mutta kokeillaan myös munaöljyemulsioita. Kurssin aluksi valmistetaan itse temperamaalauspohjat, perinteiset liitupohjat. Maalataan havainnosta ja mielikuvituksesta, kokeillen maalausta sekä alla prima että kerroksittain maalaten. Kaikki kurssilla tarvittavat maalausmateriaalit katetaan kurssilla perittävällä materiaalimaksulla 20€.

Opettaja: Riikka Wesamaa 195 € / 40 t + materiaalimaksu 20€

 

11. 1.6.- 5.6. ma-pe klo 17.30-20.30  Vesiliukoiset tekniikat. Kurssilla tutustutaan vesiliukoisiin maalaustekniikoihin: maalataan akvarelleilla, guassi/peitevärein ja akryyliväreillä. Edetään luonnosmaisesta maalaustavasta kerrosmaalaukseen ja yhdistellään tekniikoita. Maalataan sekä havainnosta että mielikuvituksesta.

Opettaja: Riikka Wesamaa 160 € / 20 t

 

12. 15.6.-18.6. ma-to klo 16.30–21.00  Metalligrafiikka. Kurssilla perehdytään metalligrafiikan perustekniikoihin. Tarkoitettu vasta-alkajille sekä pidempään grafiikkaa harrastaneille. Kurssi toteutetaan työpajamaisena työskentelynä.

Opettaja: Anna-Maija Mattila-Selin. 170 € / 24 t + materiaalimaksu 20€

 

13. 22.6.-26.6.  ma-to klo 10-16.45  Havainnosta tulkinnaksi. Kurssilla piirretään ja maalataan vaihtelevasti ja pyritään löytämään havainnon kautta omaa ilmaisua tukeva kädenjälki. Perehdytään piirustuksen ja vesiliukoisten maalaustekniikoiden ilmaisukeinoihin ja mahdollisuuksiin. Kurssilla on myös elävä malli kahtena päivänä.

Opettaja: Bambu Hellstedt 170 € / 26t

 

14. 29.6.-3.7.  ma-pe klo 10-15  Savesta keramiikaksi. Kurssilla perehdytään esineiden ja veistosten tekoon mm. makkara- ja levytekniikalla ja lopuksi tehdään savesta veistos.

Opettaja: Heidi Göransson. 180 € + materiaalimaksu 20€/ 33 t

 

15. 6.7.-10.7. ma-pe klo 16–21  Maalauksellinen puupiirros. Yhden laatan puupiirrostekniikka mahdollistaa monipuolisen ja kerroksellisen värinkäytön. Koivuvanerilaatalle telattu väri vedostetaan käsin japaninpaperille. Yksilöllisen ohjauksen vuoksi kurssi sopii niin aloittelijoille kuin ammattitaiteilijoillekin.

Opettaja: Heli Kurunsaari 185 € / 33 t + materiaalimaksu 20€

 

16. 27.7.- 31.7.  ma-pe klo 10–16.45  Valon ja varjon värit. Kurssilla perehdytään öljyvärimaalauksen keinoin valon ja varjon värilliseen luonteeseen. Maalaamalla erilaisia valaistustilanteita ja tunnelmia herkistymme havaitsemaan myös varjojen vahvaa värimaailmaa. Maalausprosessissa kiinnitämme huomion niin ikään värien sekoittamiseen ja värikerrosten merkitykseen maalauksellisessa ilmaisussa.

opettaja: Kaija Mäenpää 205€/ 45t

 

17. 3.8.- 7.8.  ma-pe klo 18–21  Elävän mallin klassinen piirtäminen. Kurssilla perehdytään elävää mallia piirtämällä ihmisen mittasuhteisiin ja anatomiaan, sekä harjoitellaan kolmiulotteisen muodon luomista tutkimalla valoa, puolivarjoa ja varjoa. Kurssin aikana kokeillaan myös erilaisia piirtämisen tapoja ja tekniikoita mallin piirtämisessä esim. croquis-piirustus.

opettaja: Ninni Heldt 160€/ 20t