Taidelainaamon kuukauden taiteilija: VILLE RÄTY

GALLERIA  RIKHARD 6.-30.9.2018

 

Altar of Knowledge, 2018, akryyli kankaalle 120 x 100 cm

 

VILLE RÄRY
Maalauksia | Målningar | Paintings

 

”Ville Räty on kuvataiteilija, joka maalaa maisemia. Maisemat ovat pääosin fiktiivisiä, erilaisia paikka- ja tilakokemuksia yhdisteleviä montaaseja. Teosten maisemat ovat metakuvitusta siitä, millaiseksi kuvittelemme tulevaisuuden ympäristön.

Räty maalaa toisteisesti ja rakentaa isoja kokonaisuuksia. Sama teema toistuu pienin variaatioin, ja kokonaisuus kasvaa kiinnostavaksi tarinaksi, jossa maiseman pienet vaihtelut saavat suuria merkityksiä. Välillä teossarjat ovat tavallista konkreettisemmin kuvauksia muutoksesta. Tästä hyvät esimerkit ovat Tampereen taidemuseon kokoelmaan kuuluva Metamorphosis triptyykki sekä Mäntän kuvataideviikoilla 2018 esillä oleva neljän maalauksen sarja.

Rädyn maisemat ovat usein urbaaneja, mutta eivät suoranaisia kaupunkeja. Ne ovat rakentuvia tai raunioituvia, rajalla olevia. Ne ovat joko haikeita tai tulevaisuuteen kurkottavia. Vain harvoin Räty tarttuu aiheeseen, jossa asutus olisi vitaalia. Ihmiset ovat joko vasta tulossa tai jo lähteneet.

Väreiltään voimakkaissa teoksissa on konkreettisia näkymiä rakennustyömaille ja hylättyihin, jopa osin purettuihin rakennuksiin. Yhtenä keskeisenä aiheena toistuu myös kommunikaatiovälineet: erilaiset antennit, kännykkämastot ja kaapelilinjat. Kännykkämasto kasvaa vahvasi symboliksi, kun se seisoo aution näköisellä saarella, yksin uhkaavaa taivasta vasten.

Visuaalisesti Rädyn maalaukset ovat helposti tunnistettavia. Hänen omaperäinen kädenjälkensä yhdistelee maalausjälkeen monotypia- ja sapluunatekniikoita. Maalausten pinta on usein lähellä abstraktiota ja uusimmissa maalauksissa aihe saattaa miltei kadota abstraktiin pintaan. Tyylilliset vaikutteet ovat apokalyptisista sarjakuvista, elokuvista ja tietokonepeleistä.

Rädyn maailma on johdonmukainen ja teokset muodostavat lopulta kokonaisuuden, johon on nautittava vajota. Niiden dystopia sisältää niin paljon romanttisia piirteitä, että se muuttuu kaipuun kohteeksi. Se on jossain muualla, se on jotain muuta, se johdattaa meidät pois arjesta, jonnekin, jossa tapahtuu jotain kiinnostavaa, jotain erilaista ja jännittävää.”

Veikko Halmetoja

kuraattori, kriitikko, ARTag Galleryn taiteellinen johtaja

 

www.villeraty.com

Ville Räty Taidelainaamossa

 

Avajaiset to 6.9. klo 17-18.30, tervetuloa!

 

GALLERIA RIKHARD | Rikhardikadun kirjasto, 1. krs (aula)

Avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 10-16, su 12-18.

TAIDELAINAAMO

Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16.

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

09 673 720 |

www.taidelainaamo.fi | www.helsingintaiteilijaseura.fi