Taidelainaamon kuukauden taiteilija: VILLE RÄTY

Ville Räty – Abandoned Future

villeraty.com
IG: v_raty

Rädyn maisemat ovat pääosin fiktiivisiä, erilaisia paikka- ja tilakokemuksia yhdisteleviä montaaseja. Maisemat ovat usein urbaaneja, mutta eivät suoranaisia kaupunkeja. Ne ovat rakentuvia tai raunioituvia, rajalla olevia. Ne ovat joko haikeita tai tulevaisuuteen kurkottavia. Vain harvoin Räty tarttuu aiheeseen, jossa asutus olisi vitaalia. Ihmiset ovat joko vasta tulossa tai jo lähteneet. Välillä teossarjat ovat tavallista konkreettisemmin kuvauksia muutoksesta.

Väreiltään voimakkaissa teoksissa on konkreettisia näkymiä rakennustyömaille ja hylättyihin, jopa osin purettuihin rakennuksiin. Yhtenä keskeisenä aiheena toistuu myös kommunikaatiovälineet: erilaiset antennit, kännykkämastot ja kaapelilinjat. Kännykkämasto kasvaa vahvasi symboliksi, kun se seisoo aution näköisellä saarella, yksin uhkaavaa taivasta vasten.

Rädyn maailma on johdonmukainen ja teokset muodostavat lopulta kokonaisuuden, johon on nautittava vajota. Niiden dystopia sisältää niin paljon romanttisia piirteitä, että se muuttuu kaipuun kohteeksi. Se on jossain muualla, se on jotain muuta, se johdattaa meidät pois arjesta, jonnekin, jossa tapahtuu jotain kiinnostavaa, jotain erilaista ja jännittävää.

Veikko Halmetoja
kuraattori, kriitikko
Gallery Halmetojan taiteellinen johtaja

Ville Rädyn teokset Taidelainaamossa

Taidelainaamo | Galleria Arthur

Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

+358 (0)50 470 5298 • taidelainaamo@helsingintaiteilijaseura.fi

Avoinna elokuussa ma–to 12–18, pe 12–16.

www.taidelainaamo.fi | www.helsingintaiteilijaseura.fi