HAA Galleria

Taiteilijat O & Tekstiilitaiteilijat TEXO: Paljain silmin – With the Naked Eye, yhdistysten kuratoitu yhteisnäyttely
3.9.-27.9.2020

Johanna Pöykkö, Sarjasta “Suojat”, 2020, serigrafia ja viiltely kankaalle, yksityiskohta. Kuva: Johanna Pöykkö

Paljain silmin – With the Naked Eye

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n ja Taiteilijat O ry:n yhteisnäyttely “Paljain silmin – With the Naked Eye” nostaa tavanomaisia, usein huomaamattakin jääviä asioita uudella tavalla esille. Näyttelyn teokset muodostavat monitulkintaisen ja ajatuksia inspiroivan kokonaisuuden. Näyttelyssä nähdään teoksia 19 taiteilijalta ja yhdeltä työryhmältä. Teosvalinnoissa painotettiin teosten taiteellista ja sisällöllistä laatua sekä ajankohtaisuutta.

Ihmisen ja luonnon kohtaaminen ovat näyttelyn teeman ytimessä. Ilmastonmuutos ja saastuminen pakottavat ihmisen muuttamaan toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi. Luonnonmateriaalien arvostus, uusien materiaalien kehitys sekä materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat nousseet uuteen merkitykseen – kiertotalous on korvaamassa kertakäyttökulttuurin.

Näyttelyssä on vahvasti mukana uusmaterialismin käsite, jonka mukaan ihminen ja materiaali ovat erottamattomia. Materiaali on tietotaidon kuljettaja, jonka välityksellä sosiaaliset, kulttuuriset ja historialliset jatkumot saavat muodon. Uusien materiaalien kehittäminen ja käyttö sekä materiaalien kierrätyksen mahdollistamat oivallukset haastavat näkemään toisin.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Kaisu Koivisto ja muotoilija Teemu Salonen. Näyttelykokonaisuudessa heijastuu kuraattoreiden materiaalipohjaisen taiteen tuntemus sekä näkemys kiinnostavan ja ajankohtaisen teoskokonaisuuden muodostamiseen.

Kaisu Koivisto (1962) on palkittu eri materiaaleja ja tekniikoita taitavasti hyödyntävä kuvataiteilija, jonka teosten aiheet liikkuvat luonnon ja kulttuurin rajoilla. Toisaalta luonnonilmiöiden ja teknologioiden kohtaamisissa ja toisaalta kulttuurista vieraantuneina piilotajunnan maisemina. Kaisu on työskennellyt kuraattorina useassa eri näyttelyssä muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla.

Muotoilija Teemu Salonen (1976) tunnetaan muotoilua ja kuvataidetta yhdistävistä teoksista, joissa eri materiaalit yhdistyvät ennakkoluulottomasti ja taidokkaasti. Käden taidot ja käsillä tekeminen ovat keskeisiä Teemun työskentelylle. Teemulla on pitkä kokemus Ars Auttoinen kuvataidetapahtuman kuratoinnista.

Taiteilijat

Paikka ja aika

HAA Galleria (entinen Galleria Rantakasarmi)

Suomenlinna C 1