Ajankohtaista

HTS Goes Joutsa 2019

Taidemaalari Selja Raudas esittää Jäähuoneen galleriassa teoskokonaisuuden Jää. Näyttely perustuu Raudaksen Grönlannissa tekemiin havaintoihin arktisesta maisemasta ja sen muutoksesta ilmaston lämpenemisen myötä.

”Ulkoilmamaalaamalla prosessin alkuvaiheessa, piirrän itseni sisään ympäröivään maisemaan. Ulkona jäätikön reunalla luonnostelu paitsi hahmottaa ympäristöä, myös luo aistimellisen yhteyden siihen. Ilma on kylmää ja vesiväri jäätyy. Ääriviivan piirtäminen sitoo tekijän kohteeseen. Piirtäessä havainto siirtyy silmän ja käden yhteistyönä paperille – kutsuen maisemaa esiin. Silmä rekisteröi sävyt, valon muutokset ja heijastumat. Luonnosvihkon sivulle piirtyy jotain mikä ei ole valokuvan kaltainen toisinto”, Raudas kertoo.

Teoksessa yhdistyy kokemus maisemasta, olemisesta ja jotain ennalta määrittelemätöntä, tuntematonta. Maiseman mysteeri ja kysymys jäätikön tulevaisuudesta.

Selja Raudas (s.1962) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista, opiskellut Gerrit Rietveld Academiessa Amsterdamissa ja suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa. Raudaksen teoksia on ollut esillä vuodesta 1989 useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Galleria Jäähuoneen lisäksi hänen töitään on Suomessa tänä vuonna esillä Mäntän kuvataideviikoilla.