Ajankohtaista: Aulikki Nukala

Galleria Rikhard 5.-30.9.2013

 

Nukala Aulikki

Aulikki Nukala: Orkideat, 2013, öljy, 80 x 65cm

 

AULIKKI NUKALA – Puutarhat

Maalauksia | Målningar | Paintings

 

”Olen maalannut ulkoilmavaikutelmia ympäri Suomea 80-luvulta alkaen, ja samoin Norjassa, Italiassa, Portugalissa, Englannissa, Turkissa ja Malesiassa. Viime kesänä olin lähes kuukauden Ranskassa, Givernyssä, missä on Claude Monet’n kuuluisa puutarha, lummelammet ym. Sain työskennellä siellä iltaisin. Impressionismi toi taiteeseen valovaikutelmat, ilman, sään ja veden kuvaukset. En ajattele, että impressionismi olisi kadonnut, sillä mihin katoaisi ihmisen tarve, kyky ja ilo aistivaikutelmiin.

Impressionistinen taide, valo ja luontoelämys ovat aina kiinnostaneet minua. Koen, että jos pystyn välittämään maalauksessa jotain omista tuntemuksistani, ne voivat siirtyä myös katsojaan. Kuvataide on minulle hiljainen katseen kohde, se pysyy aloillaan, eikä pidä melua itsestään. Maalaus voi palauttaa mieleen jonkin oman elämyksen tai koetun näkymän. Yksinkertaisesti sanottuna, teos tekee tehtävänsä, jos sitä on kiva katsoa ja se antaa esteettistä mielihyvää. Itse aistimuksen tunne voi olla vaikeasti määriteltävissä.

Tietyt väriyhdistelmät ilahduttavat omia teoksia työstäessä. Tietty vihreä aivan tietyn punaisen rinnalla tuntuu sopivalta löydöltä. Minulle maalaustyö on sävyjen tutkimista, sommittelua, idean, tunnelman ja valon löytämistä – koko ajan jännittävää ja välillä kuin taikaa.

Aina matkoilla olen käynyt tutustumassa maailman talvipuutarhoihin, joissa orkideain kukinta on nähtävä. Samoin olen saanut kulkea oikeissa tiuhoissa sademetsissä. Kuitenkin, oli sitten kyseessä Kenian savannit tai ranskalaiset horisonttiin ulottuvat viljapellot, kaiken lähtökohta on lapsuuden maisema. Metsät, niityt, puutarha, veden välke ja avara taivas. Ne elämykset tulevat voimakkaasti yhä läpi, ovat kauneuden kokemisen ja maalaustaiteeni pohjana.”

 

Aulikki Nukala Kuvataiteilijamatrikkelissa

Aulikki Nukala Taidelainaamossa