Vartti puheenjohtajalta

Ajatustilaa syksyn ruuhkaisissa työviikoissa

Taiteilijaseuran taloushallinnossa ovat sukat pyörineet vilkkaasti uudistusten keskellä. Suurin näistä oli kirjanpidon ulkoistaminen ja tullessaan se toi monia tähdellisiä tarkastuksia sisäiseen toimintaan. Ohjelmistoja on uusittu ja työntekijöiden raportointia ja yhdistyksen kalenteritoimia on rakennettu toimivammaksi. Taloushallinnon uudistus tuo selviä säästöjä tulevaisuuteen. Kaikki toimet eivät ole vielä maalissa, mutta pian on vuorossa näiden toiminta-alueiden vahvistaminen.

Olen ylpeä hallitusjäsenistä, jotka ovat jaksaneet kanssani puurtaa haastavien asioiden tiimoilla ja samaan aikaan kehittää taiteilijaseuran tulevaisuutta. Yksi huoli on ollut, että jäsenistömme eläköityy. Sillä on vaikutusta myös seuran talouteen. Tarvitsemme kaikkia eri-ikäisiä jäseniämme kertomaan monipuolisesta pääkaupungin taiteilijuudesta, mutta tarvitsemme nuoria hakijoita yhä enemmän. Jäsenpalveluiden kehittäminen on siis paikallaan ja tähän hallitus on tarttunut. Suunnitelmissa on uusien jäsenien yhteinen näyttely. Toivon sen toteutuvan jo ensivuoden puolella. Jäsenistölle on tulossa myös kansainvälinen näyttely, jonka kuratoi ulkomainen taho. Kansainvälisyys ei ole kertatapahtuma, vaan sille on laadittu jatkuvuutta. Lainaamotoimintamme laajenee uuden kirjaston, Oodin puolelle, joka mahdollistaa mediataiteen esillepanon ja sen lainauskehittämisen. Näiden uudistusten toivotaan jo houkuttavan uusia jäseniä seuraamme. Mutta suurin muutos on kuitenkin se, että Helsingin Taiteilijaseura ottaa siivet alleen ja päivittää toimintonsa tulevaisuutta varten. FlyHTS hanke on mullistava ja sen myötä toteutetaan seuraavina vuosina perustoimintojen lisäksi uutta näyttelypolitikkaa, päivitetään eri toiminta-alueitamme, jäsenpalveluitamme ja kehitetään uusia muotoja, niin, että voimme työllistää taiteilijajäseniämme omassa toiminnassamme. Kehitämme verkkopalveluitamme ja palveluamme jäsenistölle. On tärkeää luoda uusia pysyviä muutoksia ja kannustaa jäsenistöä oman luovan työn kehittämisessä ja alentaa selvästi näyttelyvuokria.

FlyHTS tuotantohankkeelle on haettu ja haetaan apurahaa, mutta olemme hallituksessa päättäneet tietyistä uusista toimista, jotka tuovat säästöjen kautta omaa pääomaa uusille hankkeille. Kun olemme yleishyödyllinen yhdistys ja emme toimi liiketaloudellisesti, sillä on vaikutuksia yhdistyksen toimintaan. Harmillisesti galleriatoimintamme on vuosia toiminut suurella miinuksella, koska myyntivolyymia ei ole kasvatettu. Gallerian vuokra ja kiinteät kulut ovat erittäin suuret. Niiden kattamiseen emme voi käyttää lainaamon provikkaa niin paljon kuin sitä on vuosia tehty. Jäsenten raha on käytettävä viisaammin. Hallitus on tehnyt päätöksen, että etsimme edullisemman näyttelytilan ja kehitämme näyttelytoimea kevytrakenteisemmaksi. Toivon, että meillä on uudet tilat viimeistään vuoden -20 alussa. Paperiset kutsut muuttuvat sähköiseen muotoon. Jo pelkästään tämä muutos postituskuluineen luo mahdollisuuden kehittää kansainvälistä näyttelytoimintaa.

Syyskokouksessa joulukuussa vahvistamme budjetin ja toimintasuunnitelman ensivuodelle. Kokouksessa on myös puheenjohtajan valinta. Jos kokous niin päättää, jatkan mielelläni tätä työtä jäsenistön parhaaksi. Kokouksessa valitsemme näyttelytoimikuntaan eroavien tilalle uudet jäsenet. Luottamushenkilöiltä edellytetään yhä enemmän hyviä atk-taitoja. Jäsenhakumme on ollut jo vuoden ajan sähköisessä muodossa ja näyttelyasettajien valinnat ovat myös kohta kokonaan sähköisessä muodossa. Näyttelytoimikunnan merkitys myös kasvaa entisestään, kun kehitämme näyttelytoimintaa. Työ vaatii kokoustamista yhä enemmän. Kokouksessa valitaan myös eroavien hallitusjäsenten tilalle uudet. En voi olla painottamatta sitä, että hallitusjäseneltä edellytetään rautaisten hermojen lisäksi tiettyjä kykyjä. Talousosaamisen lisäksi on jatkuvasti ideoitava ja luettava läpi eri määrä papereita ja osattava tehdä jäsenistön hyväksi päätöksiä. Hallitustyöskentelyssä jokaisella hallitusjäsenellä on tällä hetkellä oma erityisalueensa. Hallitustyössä olemme tarvinneet osaamista työnantajaneuvotteluissa ja sovitteluissa. Meillä on ollut toimiva markkinointi-, henkilöstö- ja tiedotustyöryhmä, joka on saanut aikaan HTSCafen ja antanut somekoulutusta. Kansainvälinen työryhmä on rekrytoinut kuraattorin ja solminut suhteet ulkomaisiin kontakteihin verkostoitumisen kautta. Lisäksi hallituksessamme on erittäin osaava tuottaja, joka laatii budjetteja, hakemuksia ja tekstejä eri osa-alueille. Kiinnostus yhteiseen hyvään on opettavaista ja antoisaa.