Seura

Helsingin Taiteilijaseura

Yli 750 helsinkiläisen ammattikuvataiteilijan järjestö on perustettu vuonna 1967 valvomaan ja edistämään kuvataiteilijoiden ammatillisia etuja, sekä kasvattamaan kuvataiteen tuntemusta muun muassa koulutus- ja näyttelytoiminnalla. Julkaisemme valtakunnallista Galleriaopasta kaksi kertaa vuodessa. Tärkeimmät toimintamuotomme tällä hetkellä ovat:

Galleria Katariina ja Galleria Katariinan Studio

Galleria sai alkunsa vuonna 1967 Helsingin Taiteilijaseuran toimintakeskuksen näyttelytilana, Katariinankadulla. Alettiin kutsua Galleria Katariinaksi vuonna 1981.

Sijaitsee syksystä 1999 osoitteessa Kalevankatu 16 (aikaisemmin Pohjoisella Makasiininkadulla, sitä ennen Katariinankadulla).

Studio avattu lokakuussa 2013.

• vuosittain 17 vaihtuvaa nykytaiteen näyttelyä päätilassa ja 17 studiotilassa
  • pääpaino yksityisnäyttelyissä, joihin avoin valtakunnallinen haku, lisäksi jurytettyjä teemanäyttelyitä
  • taiteilijatapaamisia ja näyttelyihin liittyviä tapahtumia
  • taiteilijakirjojen myyntikokoelma galleriassa

Taidelainaamo

Perustettu vuonna 1995.

Taidelainaamo ja Rikhardinkadun kirjasto ovat tehneet vuosia näkyvää ja hedelmällistä yhteistyötä

• lainaamon tilat sijaitsevat Rikhardinkadun kirjaston alakerrassa
  • teoksia tällä hetkellä yli 400:lta jäsentaiteilijalta
  • n. 1700 työtä kerralla lainassa
  • n. 90 % töistä lunastetaan omaksi.

Kuvataidekoulu

Yksi Helsingin kolmesta taiteen perusopetusta antavasta kuvataidekoulusta

• toimitilat Kaapelitehtaalla (A-porras 3. kerros)
  • oppilasmäärä n. 500 / vuosi
  • opetusta 4–16-vuotiaille lapsille ja nuorille
  • 4-lukuvuotta kestävät taiteen perusopetuksen opinnot aikuisille

Kurssikeskus

Kuvataidekursseja yli 16-vuotiaille

• kevät-kesä-syyslukukausi (Kaapelitehdas, Suomenlinna)
  • opiskelijoita n. 600 / vuosi
  • opettajina seuran ammattikuvataiteilijat.
  • Järjestämme myös virkistyspäiviä yrityksille kuvataiteen parissa.

Galleria Rantakasarmi

Suomenlinnan Rantakasarmin näyttelytoiminta siirtyi vuoden 2012 syksystä alkaen taiteilijavetoisemmaksi. Tilaa hallinnoi kuitenkin  edelleen Helsingin Taiteilijaseura. Galleria Rantakasarmilla on pitkät perinteet sekä valtakunnallisena, pohjoismaisena että kansainvälisenä näyttelypaikkana Pohjoismaisen Taidekeskuksen ajalta. Näyttelytilaa on yhteensä 228 m2, joka käsittää kaksi valkeaksi kalkittua holvihuonetta (à 114 m2). Tila soveltuu monentyyppisten näyttelyiden järjestämiseen.Galleriassa on vuosittain 10-12 näyttelyä.

Muu näyttely- ja tiedotustoiminta

Vaihtonäyttelyt muiden taiteilijaseurojen kanssa

• jäsenistön kesänäyttelyt
  • kutsunäyttelyt omassa galleriassa ja muualla
  • kuvataiteen tuntemuksen kasvattaminen mm. koulutus- ja näyttelytoiminnalla
  • tarjoamme näyttelytilaa jäsenistöllemme Malmitalon galleriassa.

Toiminta kuvataiteilijoiden ammatillisten etujen puolesta

Yhteistyö Suomen Taiteilijaseuran sekä valtakunnallisten taiteilijoiden ammattiliittojen kanssa (Taidemaalariliitto ry, Suomen Taidegraafikot ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto ry, Suomen Valokuvataiteilijoiden liitto ry, Muu ry)

• kuvataiteilijoiden työllistämistoimenpiteet

Muuta

Helsingin Taiteilijaseuran historiikki (1967-1997) tehtiin yliopistollisena opinnäytteenä 30-vuotisjuhliimme v. 1997.