Galleria Rantakasarmi

Virpi Velin, valokuvia, sali 1 | Henna Inkinen, maalauksia, sali 2
23.11.-17.12.2017

 

Sali 1

Virpi Velin

SOLITUDE – Tulkintoja tilasta, valosta ja kehosta

Aloitin yksinäisyys -aiheen parissa työskentelyn vuonna 2013 tilan ja valon suhteen tarkastelusta. Paljaat seinät, varjon ja valon rajapinnat sekä optiset illuusiot johdattivat prosessia eteenpäin ja myöhemmin mukaan tuli tilassa liikkuva keho. Valokuvissa näkyy liike, jossa kehon rajat rikkoutuvat ja laajenevat sekä sulautuvat tilaan. Kehosta tulee plastista materiaalia, jolla on mahdollisuus uudelleen muovautua.

Virpi Velin, Birth II, 2017, pigmenttimustevedos luonnonvalkoiselle paperille

 

Virpi Velin (s.1978, asuu Helsingissä) valmistui Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmasta v. 2010 ja opiskelee Cardiffin yliopiston kirjallisuuden ja visuaalisen kulttuurin tohtorikoulutusohjelmassa.

Identiteetin, yksityisen ja yleisen rajan käsittely sekä tilan ja kehon suhde ovat keskeisiä teemoja Velinin työskentelyssä. Velin on osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta 2007 ja pitänyt yksityisnäyttelyjä vuodesta 2010. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion taidemuseon taidekokoelmassa.  Velin on Valokuvataiteilijoiden liiton jäsen.

http://virpivelin.com

 

Henna Inkinen, Kätkö, 2017, akryyli kankaalle, 228 x 183cm

 

 

Sali 2

HENNA INKINEN – Maalaus on juhla

 

Maalauksen keinoin toteutetut mystiset väri-iloitteluni rakentuvat omien mielenmaisemieni pohjalta. Maalaus on minulle ilon ja tekemisen juhla, tapa käsitellä maailmamme kauneuden ihmettä. Juhlani on rehevä aistimaisema, ja kuten luontoonkin, ovat näihin juhliin kaikki tervetulleita. Aihioni löydän metsien ja niittyjen kätköistä, ryteiköistä, joihin valo ja varjo piirtävät kuvionsa. Teokseni uhkuvat elinvoimaa, tekemisen iloa ja rönsyjä: muodon, värin ja materiaalin leikkiä.

Kutsun Maalaus on juhla -näyttelyäni muodoltaan maalausinstallaatioksi. Maalaukseni liukuvat pois taulun tai maalauksen käsitteestä esineenä – fetissistä, joka seinälle ripustettava perinteinen pingotettu kangas on. Muodollisen esineen sijaan tavoittelen toisenlaista fetissiä: mielihyvää, jota pinnan rikkominen ja toisin tekeminen saavat aikaan.

Osa maalausinstallaatiostani koostuu kierrätetyille seinäkaakeleille toteutetuista posliinimaalauksista. Yhdistän perinteisen astioidenkoristelumediumin käytännölliseen rakennustarvikkeeseen. Maalaan kaakeleille maisemia, joissa hallitsematon ja kontrolli risteilevät. Pyrin rikkomaan perinteisen ja hallitun formaatin ekspressiivisin siveltimenvedoin.

Käytän materiaaleinani mm. pressuja, vanhoja hyllylevyjä, muovia, jätesäkkiä ja kierrätyslevyjä. Inspiroidun roskiksista ja luontoon törkeästi hylätyistä esineistä. Teokseni liikkuvat esittävyyden ja abstraktin rajoilla. Yliluonnolliset värit kuvaavat ja korostavat ihmisen vaikutusta luontoon.

www.hennainkinen.net

Henna Inkinen, Autuus, 2017, akryyli ja öljy hyllylevylle, 49 x 48cm