Galleria Rantakasarmi

Verna Meriläinen – Piirroksia (sali 1) | Tuomo Savolainen – Mons Igneus, tilateos (sali 2)
22.2.-18.3.2018

 

Sali 1

VERNA MERILÄINEN – Piirroksia

Verna Meriläinen, Ehrenfeld, 2017, muste paperille 15 x 19 cm

Sali 2

TUOMO SAVOLAINEN – Tilateos

MONS IGNEUS

”On syytä ennustaa, että vuonna 20?? (vuosi tarkentuu myöhemmin) Pohjois-Suomen hiihtokeskukset ovat autioituneet.  Syy ei kuitenkaan ole pelkästään lumen vähäisyydessä ja lämpimissä talvissa, vaan lounaisrannikolle rakennetussa maailman ensimmäisessä ihmisen tekemässä tulivuoressa, joka on samalla ensimmäinen tulivuori Suomen maaperällä lähes kolmeen miljardiin vuoteen.  Tämä valtava projekti on ollut kansantaloudellisesti hyvin merkittävä, työllistäen kymmeniä tuhansia ihmisiä ja tuoden maahan satoja tuhansia turisteja vuodessa.  Valtion osaksi omistama suuryritys — on vaurastunut runsaasti tulivuoren rakentamiseen liittyvillä patenteilla, sillä innostus tulivuorien rakentamiseen on levinnyt myös useisiin muihin maihin. Lisäksi geotermisen energian tuotanto on lisääntyneen vulkanismin ansioista tullut huomattavan paljon edullisemmaksi.  Tulivuori on tuottanut myös runsaasti uusia innovaatioita, mm. eräs Pyhäjärvistämme on kokonaan lämmitetty kuumien lähteiden vedellä. Kalevala on saanut jatko-osan ja sampoja taotaankin nyt laavajärvessä uusien sankarihahmojen kera.  Rannikolla tapahtuvien säännöllisten purkausten ansioista Suomen pinta-ala on myös hieman kasvanut.”

Muuta aiheeseen liittyvää:

Napolin suojeluspyhimys Pyhä Januarius ei onnistunut estämään Vesuviuksen purkausta vuonna 1872 ja vihaiset Campanialaiset hyökkäsivät hänen patsaansa kimppuun.

Empedokles syöksyi Etnan kraatteriin todistaakseen seuraajilleen, että hän on saavuttanut jumalan kaltaisen kuolemattomuuden.

Japanissa Oshiman saarella oleva Mihara-yaman tulivuori oli etenkin 1930-luvulla erittäin suosittu paikka itsemurhaajien keskuudessa.  Paikalla kävi myös turisteja katsomassa tulivuoren sisään hyppääviä ihmisiä.  Vuonna 1933 ainakin 944 ihmistä päätti päivänsä syöksymällä kraatteriin.  Asiallisilla turvatoimilla tulivuorella tehtävät itsemurhat saatiin kuitenkin kuriin.