Galleria Rantakasarmi

Leena Turvanen ja Katja Öhrnberg – Paahdettu, esinekoosteita ja maalauksia valosta, hyvästä ja totuudesta
26.10.-19.11.2017

Leena Turvanen, Oranssia, 2015, esinekooste puulevylle, 80 x 45 x 7 cm

Katja Öhrnberg, Surun anatomia, 2017, akryyliväri kankaalle, 150 x 100 cm

Leena Turvanen (s. 1958) lähestyy teemaa ”hyvyys ja totuus” muistojen kautta.

”Tarinat Ambomaalta, Martti Silvennoisen ääni ja filmit Unicefin toiminnasta Afrikassa ovat värillisiä muistoja kouluajoilta. Silloin totuus oli selkeää, kaunista ja hyvää. Ambomaalla sen ymmärsivät kaikki. Tutkin näitä asioita, ovathan ne tänäkin päivänä totta, myös Suomessa. En halua menettää niitä.”

Katja Öhrnberg (s. 1970) miettii totuuden ja ymmärryksen suhdetta.

”Totuuden monikerroksisuus nivoutuu kiinteästi ymmärryksen kerroksellisuuteen. Työskentelyssäni pyrin hahmottamaan ja erittelemään tunteen, ajatuksen ja mielen toiminnan tasoja. Asia voi olla tosi ja hyvä ajatuksen, tunteen tai kokonaisuuden kannalta, mutta on harvinaista,että se olisi näitä kaikilla tasoilla, ehkä jopa mahdotonta. Hyvyys ja totuus; olen aina janonnut totuutta ja hyvyys taas kuuluu luonnostaan naisen osaan. Mies voi olla nero, mutta nainen voi olla pyhimys. Mielessäni kaikuu Dostojevskin lause ”syvyyksissä totuuden välkkyy valhe lohdutellen”.

Teokset ovat tilateoksia, esinekoosteita, maalauksia ja veistoksia.

Leena Turvanen on Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen

Katja Öhrnberg on Suomen Taidemaalariliiton jäsen