Galleria Katariina

Tapio Tuominen – Kohtauksia Sikojen maailmasta, maalauksia paperille
26.8.-13.9.2015

Nimetön liite 00104 •  Lue Tapio Tuomisen haastattelu Helsinki Heroes -nettijulkaisusta/ Interview with Tapio Tuominen in Helsinki Heroes Magazine

Maalauksiani voisi luonnehtia sarkastisiksi. Charlie Hebdon esimerkkiä noudattaen luotan sarjakuvamaisen ilmaisun provokatiiviseen voimaan. Teosteni lähtökohtana oli Platonin Valtio-dialogissa esitelty Sikojen valtio. Siat elävät yli varojensa ja joutuvat taloutensa tasapainottamiseksi ryöstämään naapurivaltioitaan. Koska suurten armeijoiden ylläpito on kallista, joudutaan ryöstämään yhä enemmän. Tarvitaan siis yhä suurempia armeijoita…

Sikojen maailmassa on useita valtioita. Ne muodostavat keskenään valtio- ja rahaliittoja. Koska valtioiden suhdannevaihtelut eivät kuitenkaan kulje samassa tahdissa, eivät rahaliittojen jäsenmaat pysty korjaamaan taloudellista tilannettaan devalvaatiolla tai säätelemällä korkotasoa. Suhdannevaihteluiden eriaikaisuus aiheuttaa sikojen maailmaan globaalin rahoituskriisin. Sen seurauksena osa yksityisen sektorin ylisuurista veloista siirretään valtioiden, ts. veronmaksajien maksettaviksi. Velka ja spekulatiivinen pääoma kasvavat. Eniten kasvaa keinottelua harjoittavien rahoitussijoittajien velka. Jopa valtioiden velka on tähän verrattuna kohtuullinen ja kotitalouksien velka lähes olematon.

Sikojen valtioissa kyse ei siis edes pääsääntöisesti ole julkisen velan kriisistä, vaikka medioissa ja poliittisissa puheissa velkakriisistä syytetäänkin liikaa velkaa ottavia valtioita. Sikahallitukset pyrkivät ratkaisemaan kriisinsä säästämällä palkoista ja julkisista menoista. Näin saadaan tosin laskettua korkotasoa, mutta seurauksena on laskusuhdanne. Eniten siitä kärsivät heikoimmassa asemassa olevat. Levottomuuksien pelossa sikojen valtiot lisäävät poliisin oikeuksia ja vahvistavat armeijoitaan entisestään. Sikojen maailma kiitää kohti totalitarismia.

003

Tapio Tuominen (s. 1957) on ansioitunut kuvataiteilija, joka on väitellyt Aalto yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta 2013. Hän on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä ja on Taidemaalariliiton ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.

Galleria Katariinan Studiossa 26.8.–13.9.2015 Leena Illukka, Inka Kamula, Tytti Korin – Kylässä

Galleriakeskiviikko 2.9., Galleria Katariina avoinna klo 20 asti. Taiteilijat paikalla klo 17-20. Tapio Tuominen kertoo näyttelynsä teemoista klo 18 ja 19. Mahdollisuus osallistua Kylässä-installaatioon Leena Illukan, Inka Kamulan ja Tytti Korinin opastuksella.

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 13.9. klo 14–16. Taiteilijat paikalla kertomassa näyttelyistään.

• Tästä linkistä näyttelyn kuvagalleriaan.