Galleria Katariinan Studio

Seppo Alanissi – Kuinka se sieltä kasvoi, teoksia | verk | Works
4.1.-21.1.2018

”Kun olin lapsi, ehkä ekaluokkalainen, TV:ssä näytettiin sunnuntai-iltapäivisin vanhoja Weissmullerin Tarzan-leffoja. Eräässä niistä esiteltiin elefanttien hautausmaa, johon norsut tulivat kuolemaan, kun kokivat lopun hetken lähestyvän. Tämän jälkeen kotirantani pöheikköön ilmestyi paikka, johon hylkeet tulivat kuolemaan. Tämä paikka oli minulle pyhä, sinne mentiin vakavin miettein ja kunnioittaen. Tietenkään lähijärvessä ei mitään hylkeitä ollut, tärkeämpää oli luoda paikkaan mystiikkaa, merkityksiä. Tärkeää oli ymmärtää mitä tarkoittaa, että jokin kuolee.

Lähimetsä oli täynnä merkityksellisiä paikkoja: iso kuusi oli vanha ystävä, jonka oksille saattoi kiivetä, kun halusi olla rauhassa, piilossa kaikelta muulta. Sammakoiden muodonmuutos kiehtoi ja ihmetytti joka vuosi.  Tienristeyksen talossa asui noitia.

Muistot lapsuuden mytologioista ja paikoista säilyvät mielessä pitkään. Muistot ovat kuitenkin täynnä uusia merkityskerrostumia: koko elämän ajan rakennan uusia yhteyksiä muistojen ympärille, haluan niiden kertovan tarinaa: näin minusta kasvoi minä, täältä minä olen tulossa. Lopulta muistojen tarina kertoo enemmän siitä, kuka tarinaa kertoo, eikä niistä ajoista, joihin muistot sijoittaa.”

Kuinka se sieltä kasvoi -sarja ponnistaa taiteilijan omista muistoista, jotka käsittelevät lapsuuden metsäkokemuksia. Lapsuuden metsä oli satumainen ja mystinen, pelottavakin, paikka. Metsän eläimet esittävät rooleja tarinoissa, joiden avulla lapsi käsittelee elämän ja kuoleman kiertokulkua.

 

  • Seppo Alanissi on vuonna 1979 Multialla syntynyt taidegraafikko. Hän valmistui Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2014.

 

  • Kantakaupungin galleriakierros sunnuntaina 7.1. klo 14 Galleria Katariinasta – Hippolyte – Galleria G – Galleria Sculptor. Oppaana Katariina Salmijärvi, vapaa pääsy.
  • Maija Saksmanin ja Seppo Alanissin Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 21.1. klo 14–16. Maija & Yhtäkkiä Tässä -ryhmä esittää Lauluja puille ja kukille.
  • Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.