Galleria Rantakasarmi

Outimaija Hakala ja Kalle Mustonen – Utopia-dystopia
6.9.-29.9.2018

Utopia–dystopia on Outimaija Hakalan ja Kalle Mustosen yhteisnäyttely, jossa Suomenlinnan Rantakasarmin saleihin rakentuu ihmiskunnan tulevaisuudenkuviksi sekä katastrofin jälkeinen dystopia, että toivoa antava utopia oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta.

Outimaija Hakala – Kodittomien kodit

Outimaija Hakala, Kodittomien kodit teoksesta (noin 7000 kipsivalosta), 2017, installaatio. Kuva Topi Matikainen.

 

Kodittomia on Suomessa laskentatavasta riippuen vähintään 6700 henkilöä, Kodittomien kodit on mahdollinen utopia, kipsi-installaatio, jossa on koti jokaisella maamme kodittomalle. Koti on ihmisoikeus. Kodin perustamisen välttämätön ehto on asunto: ihmiselle on tärkeää, että hänellä on edes pieni oma tila, mutta vielä tärkeämpää on päästä yöksi pois kadulta. Asunnottomuudella viitataan yleensä konkreettisiin tilallisiin olosuhteisiin, mutta kodittomuus käsitetään myös subjektiiviseen hyvinvointiin liittyväksi asiaksi. Asunnottomuuden vähentämiseksi yhteiskunnassamme tarvittaisiin kipeästi viime sotaa seuranneen jälleenrakentamisen kaltaista auttamista ja yhteen hiileen puhaltamista. Myös sotaa pakenevien ja sen vuoksi kotinsa menettäneiden ihmisten hätä on suuri, mikä tekee tilanteesta entistä haastavamman.

Outimaija Hakala on yhteiskuntafilosofiasta ja käsitetaiteesta kiinnostunut taiteen  ja filosofian maisteri.

outimaija.blogspot.fi

 

Kalle Mustonen – Reset

 

Reset on Kalle Mustosen uusi installaatio, jossa esittävät elementit on jätetty sivuun ja kokemus perustuu tunnelmaan. Installaation pääelementteinä ovat pyörivä valomajakka, suriseva muriseva audiopallo, hapetetut maalauspohjat ja savukone. Äänilähteinä toimivat kelanauhuri, c-kasetti ja Arduino-pohjainen syntetisaattori. Äänitteissä kaikuvat muistot Manhattanin kaskaista, Kökarin kotiseutumuseon savikiekoista ja Mäntän tehtaiden huminasta.

Reset eli nollaus viittaa katastrofin jälkeiseen aikaan, vuoteen nolla, tyhjään limboon, jossa vain koneet ovat jääneet surisemaan kunnes sähkö katkeaa ja akut loppuvat. Visuaalisissa elementeissä voi lukea vaikutteita kuvanveistäjä Tom Sachsin tee-se-itse-rakennelmista ja äänen inspiraationa on ollut David Lynchin sähköhäiriöinen äänimatto.

Kalle Mustonen on lahtelaissyntyinen kuvanveistäjä, joka valmistui 2004 Lahden taideinstituutista ja viimeistelee nyt kuvataiteen maisteritutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä niin Berliinissä, Lontoossa kuin New Yorkissakin.

mustone.blogspot.fi