Malmitalon galleria

Nina Nisonen – Klaran verhot, aikakerroksia
23.3.-13.4.2017

Klaran verhot esiteTeosten lähtökohtana on aika ja muistot. Materiaali itsessään pitää sisällään monenlaisia merkityksiä ja tunteita. On syntynyt yhteisesti jaettavia muistoja – ajasta, paikasta, tilasta.

Nina Nisonen käyttää teoksissaan omaperäisesti perinteisiä tekstiilien valmistustapoja: virkkausta, huovutusta ja kirjontaa – sekä kehittää uusia tekniikoita. Materiaaleina on villaa, pellavaa, löydettyjä esineitä, kierrätyskirjoja ja vanhoja tekstiilejä. ”Materiaali itsessään pitää sisällään merkityksiä ja ohjailee toteutusta, joka voi olla hienostunutta ja herkkää, toisinaan vahvasti fyysistä, rumankaunista”, Nisonen kertoo.

Nisonen liikkuu teoksissaan abstraktin ja esittävän ilmaisun välimaastossa. Taiteilijaa innostavat kieli ja ihmisen kehon liikkeet. Myös huumorilla on paikkansa hänen töissään. Kiinnostus teoksen ja tilan välisestä vuorovaikutuksesta heijastuu monessa taiteilijan teoksessa.

Malmitalon galleriassa avautuvaan näyttelyyn Nisonen on toteuttanut mm. pienikokoisten henkilökuvien sarjan. Viikattujen ja kirjottujen teosten materiaaleina on käytetty vanhoja tekstiilejä, joissa on muistijälkiä oman suvun tai lähipiirin ihmisistä. Teosten kautta avautuu kuvitelma ajasta, paikasta ja ihmisistä, jotka ovat aikanaan käyttäneet näitä kankaita. Vaistonvaraisesti, vanhojen kirjojen paperista syntyneestä teoskokonaisuudesta, ”Mikrokosmoksen oliot”, välittyy löytämisen ilo ja innostus.

Tekstiilitaiteilija Nina Nisonen (s. 1956) asuu ja työskentelee vapaana taiteilijana Helsingissä. Vuonna 1982 hän toteutti yhdessä Kirsi Valannin kanssa Valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä 18-osaisen teoskokonaisuuden ”Ketun unikuvat” Mäntykankaan erityiskouluun Kuopioon. Työ palkittiin lastenkulttuurin valtionpalkinnolla vuonna 1985. Yhteistyönä Suomen Käsityön Ystävien kanssa on syntynyt joukko tilaustöinä valmistettuja julkisten tilojen taidetekstiilejä mm. Helsingin yliopiston kirjastoon. Omien yksityisnäyttelyidensä lisäksi Nisonen on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla mm. Japanissa, Brasiliassa, Britanniassa, Italiassa, Slovakiassa, Liettuassa, Saksassa ja Puolassa.

Lataa näyttelyn kutsu tästä linkistä.

Kuvat: Nina Nisonen: Klaran verhot, 2015, 10 x 10 x 10 cm sekä Eino 1896, 2015. Kuvat: Pertti Nisonen.