Galleria Rantakasarmi

Maria Mughal – Maailma jossa elämme, maalauksia (sali 1) | Iisa Maaranen – Odotamme edelleen suoritustanne, maalauksia (sali 2)
12.7.-5.8.2018

Sali 1

Maria Mughal, Näkijä, 2018, akryyli kankaalle 80 x 80 cm

MARIA MUGHAL- Maailma jossa elämme, maalauksia

Yksityisnäyttelyssään Maria Mughal käsittelee aikamme rooleja, kohtaamisen ja aitouden haastetta kätkemällä ihmisen erilaisten naamioiden taakse. Ihminen on erkaantunut luonnosta mutta kaipaa yhteyttä siihen. Miten todella reagoimme luontoon, sen tilaan ja tarpeeseen, luontoon itsessämme? Mitä hyväksymme vaikkemme pidä siitä?

”Kamalinta on se, että muodostaaksesi yhteyden, jos haluat kommunikoida toisten ihmisten kanssa, sinun täytyy keksiä ja luoda sellainen hahmo, joka pystyy kommunikoimaan, mutta joka ei kuitenkaan ole sama kuin mikä sinun sisimmästäsi löytyy. Tästä hetkestä alkaen alat vähitellen uskoa yhä enemmän ja enemmän tähän luomaasi hahmoon. Unohdat vähitellen aidon itsesi ja pikkuhiljaa alat uskomaan sokeasti siihen kuvitteelliseen hahmoon, jonka itse aikoinaan loit.” (Manuel Puig)

www.mughal.fi

MARIA MUGHAL – The world we are living in, paintings

In her solo exhibition Maria Mughal deals the roles of our time, the challenge of encounter and being authentic, by hiding a person behind different masks. Man has separated himself from nature but still needs a contact to it. How do we truly react to nature, it’s space and needs, and to our own nature? What do we accept, even if we don’t like it?

”The terrible thing is that, to make a connection, if you want to communicate with other people, you need to create a character that is capable of communicating but which is not the same as your inner one. From this moment on, you gradually begin to believe more and more in this character you have created. Eventually you will forget your true self and begin to trust blindly to that fictional character you once created.” (Manuel Puig)

www.mughal.fi

Maria Mughal, Maailma jossa elämme, 2017, akryyli kankaalle, 90 x 90cm

Sali 2

IISA MAARANEN | Odotamme edelleen suoritustanne

Disappearing birds and the obstacle, 2018, arabikumitempera puuvillakankaalle, 128 x 180 cm

Suuren osan kuvasta peittää kuivuva ja lahoava puunrunko, jonka oksilla istuu hiljalleen katoavia,
ääriviivoin maalattuja lintuja. Rungon alla loistaa kirkkaan keltainen maa kuin varoittava
liikennemerkki.

Noin 18 miljoonaa lintua kuolee vuosittain lentäessään päin ikkunalasia tai muuta ihmisen
rakentamaa (1). Samaan aikaan suuri määrä lasisia kaupunkirakenteita rikkoutuu ihmismielen
oikkujen seurauksena. Nyrkki törmää lasiseen bussipysäkin seinämään. Rakenne on välissä. Jokin
on sen takana. Näemme siitä välähdyksiä, mutta se hapuilee. Kuin emme pystyisi ylittämään
esteitä sen edessä.

Este on kuin musta aukko. Silmämme hakeutuvat yhä uudelleen siihen kuin mielemme olisi
lumottuna tai havaitsisimme siinä jopa jotain pyhää. Se on keskiössä. Se syö huomiomme
ympäriltämme – kaikki tuntuu perustuvan siihen. Tavallaan lepäämme siinä ja toisaalta emme
pysty pysähtymään hetkeksikään.

Mutta sen alla loistaa kirkkaan keltainen maa kuin varoittava liikennemerkki.

Unreachable, 2018, arabikumitempera puuvillakankaalle, 140 x 160 cm

Iisa Maaranen (s.1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka viimeistelee opintojaan Kuvataideakatemiassa maalaustaiteen osastolla. Hänen maalaustapansa on kokemuksellinen, maalauksellista ja piirustuksellista jälkeä yhdistävä. Usein aiheiden lähtökohtana toimii jokin arkinen näky, joka maalauksen kautta avautuu monimerkitykselliseksi kuvaksi. Viimeaikaiset aiheet ovat käsitelleet mm. suoritusyhteiskuntaa, vaatimuksia ja tehokkuuden seuraamuksia. Seuraamuksien näyttämöllä painottuu ongelmainen suhteemme eläimeen ja luontoon. Läsnä on ongelmien ratkaisun vaikeus ja toisaalta ratkaisun odottaminen.

iisamaaranen.wixsite.com/mysite

1 https://yle.fi/uutiset/3-10126428