Galleria Katariina

Kiba Lumberg, Naisen tie/Kvinnans väg/Woman’s Way
22.10.-9.11.2008

”Arvoisat naiset kautta maailman! Me olemme lähellä ja kaukana. Osalla meistä elämässä on useampia valintoja; yksi niistä on koulutus ja unelmat naisen minuuden ihmisarvon kunnioittamisesta. Meillä on jalat, joilla tallustamme lapsesta aikuisuuteen, niin pitkälle kuin polku kantaa. Ja jokaisella kengät.”

Kuvataiteilija, kirjailija Kiba Lumbergin Naisen tie muodostuu kenkätornimajasta, äänistä, maalauksista ja piirroksista – päiväkirjan lehdistä. Kenkätorniin punoutuvat tuttujen ja tuntemattomien vaikuttajanaisten kengät Suomesta ja maailmalta. Vaikuttaja nainen on yhteiskunnassa, yrityksessä, kodissa, omalla alallaan, oman elämänsä sankaritattarena, ja toimimassa omien unelmiensa ja päämääriensä siivittämänä. Kengät voivat olla ihan minkä ikäiset tahansa, uudet taikka käytetyt, tai juuri ne jotka ovat jalassasi. Kenkätornimaja elää – kengät lisääntyvät näyttelyn aikana, kun uusia saapuu. Kenkiin liittyvät pienet tarinat.

Naisen tiessä vakavuus ja leikkimielisyys yhdistyvät. Esineiden ja asioiden kanssa Lumberg ilottelee mm. Hiertää kuin kivi kengässä -teoksessaan, jossa akvaarioon uppoaa kenkien lisäksi muitakin esineitä. Päiväkirjanlehti-piirrokset pureutuvat rankkoihinkin elämän aineksiin.

• Kiba Lumberg (s. 1956) on ansioitunut ja kantaaottava kuvataiteilija ja kirjailija. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta 1990 alkaen, viimeisimpinä mm. Venetsian Biennalen Roma Art -paviljonki 2007 (kiertää 2007–2009 Praha, Pariisi, Bryssel, Lontoo), Rovaniemen taidem seo 2007 ja Porin taidemuseo 2005. Kirjalliseen tuotantoon kuuluvat mm. romaanitril gia Musta perhonen, Repaleiset siivet ja Samettiyö sekä Tumma ja hehkuva veri -tv-sarjan käsikirjoitus TV2:lle. Lumbergille myönnettiin juuri valtion yksivuotinen taiteilija-apuraha (kirjallisuus).”Olen lähtenyt kotoa 13-vuotiaana ja olen sillä matkalla edelleen.”

 Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.

Äänimaailman suunnittelu: Alexis Breuer ja Kiba Lumberg

Kiitos: Museoviraston Kuva-arkisto, Sirku Dölle, Stina Krooks Stiftelse, Ateneumin kuva-arkisto, Haapaniemen työvoimatoimisto, Frame, Sammakko ja kaikki ystävät ja tuttavat, jotka ovat auttaneet näyttelyn onnistumisessa ja vuosien varrella!