Galleria Katariina

13.7.-31.7.2016

8_kansallisrunoilija_83x110_o_k_2015

Kansallisrunoilija, 2015, öljy kankaalle, 83 cm x 110 cm

Juhani Tuomen maalaukset ovat osa muotokuvamaalauksen perinnettä – ihmisen kuvia eläimen puvussa.

Alussa on naama, joka kokee maalausprosessin aikana lukuisia muodonmuutoksia. Ihmiselle ilmestyvät sian korvat tai jänikselle ihmisen hampaat ja päinvastoin ja niin edelleen kunnes lopullinen muotokuva valmistuu.

Eläin aiheena on kiehtonut Tuomea lapsuudesta alkaen: ”Äiti, mitä piirtäisin?” – ”No piirrä vaikka kissa.”

Ns. Bad Painting eli huonomaalaus on ollut Tuomelle läheinen tapa toteuttaa muotokuvia. Taiteilijaa kiinnostaa tähän kätkeytyvä ristiriita; maalaukset ovat tietyllä tavalla hyvin taitavia ja samalla kömpelöitä. Huonomaalaus on myös sanana hauska, kiinnostava ja provosoivakin.

Suuressa eläinnäyttelyssä Tuomen maalaus on siirtynyt puhtaasta huonomaalauksesta kohti ekspressiivisempää otetta, jossa on vahvasti koloristinen lähestymistapa. Lastenkirjojen kuvitusperinne ja Outsider-taide ovat myös antaneet vaikutteita Tuomen maalauksiin.

• Juhani Tuomi (s. 1983) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi TAMK:ista 2007 sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2010. Tuomen Bad Painting -eläimet saivat ensi-iltansa vuonna 2014 Düsseldorfissa, jossa ne saivat erittäin hyvän vastaanoton. Galleria Katariinan Suuren eläinnäyttelyn jatkoksi tulevat Porissa helmikuussa 2017 järjestettävä Massiivinen eläinnäyttely sekä Tampereella huhti–toukokuussa nähtävä Huonoin mahdollinen näyttely. Tuomi on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Tampereen taiteilijaseuran sekä Rajataiteen jäsen.
  • Näyttelyä on tukenut Alli ja Allan Salon erillisrahasto.
  • Galleria Katariinan Studiossa 13.7.–31.7.2016 Ulla-Maija Vaittinen – Keinun muisti, valokuvia ja video | foton och video | Photos and Video
  • Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 31.7. klo 14–16. Juhani Tuomi ja Ulla-Maija Vaittinen paikalla kertomassa näyttelyistään.
  • Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.

Juhani Tuomi: Kuningas rakastaa koiraansa, 2016, öljy kankaalle, 200 x 140 cm

Juhani Tuomi: Kaikki on joskus turhaa, 2016, öljy kankaalle, 196 x 156