Galleria Katariina

Johanna Suonpää – Muuttumispuu, kolmiulotteisia teoksia | tredimensionella verk | Three-dimensional Works
14.2.-4.3.2018

Näyttelyn luonne on pohdiskeleva, samalla se leikittelee todellisuuksilla ja on ihmisenä olemisen teeman ympärille hahmottuva kokonaisuus.

Käsiini sattui japanilaisen taiteilijan Utagawa Hiroshigen värigrafiikkaa käsittelevä kirja: ”One Hundred Famous Views of Edo”. Sen viimeisellä sivulla oli kuva maalauksesta: New Year’s Eve Foxfires at the Changing Tree, Oji . Sain samalla kertaa tajunnallisen kuvainspiraation ja muistuman mystiikan logiikasta. Maalauksen kuva kertoo uudenvuodenyönä tapahtuvasta kettujen kokoontumisesta toivoa antavan maailmanpuun – tai muuttumispuun, kuten Hiroshige sen nimeää – alla ja oudoista tulista sen ympärillä. Ykseys havainnollistuu virtauksen kaltaisena, yhdistävänä moninaisuutena.

Näyttelyn teoksissa luonnehdin Muuttumispuun tematiikkaa tajunnanvirtana. Teokset ovat yksittäisiä ajatelmia ja palasia havaintojen merkityksellisyyksistä. Ne käsittelevät teemoja ikuisesta hetkellisyydestä, kuten perimästä ja sen kantamasta muistista, elämän loputtomasta kiertokulusta, sekä kauneuteen, kehoon ja sukupuoleen kohdistuvista arvoista ja mieltymyksistä. Yksittäiset teokset muuttuvat osaksi suurempaa kokonaisuutta, sekä symbolisesti että konkreettisina elementteinä näyttelytilassa.

Teoksissa on käytetty eri yhteyksissä löytyneitä materiaaleja kuten paperia, puun oksistoja, lankoja, kankaita ja metallia.

• Johanna Suonpää (s.1969) on valmistunut tekstiilitaiteen maisteriksi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2001 ja opiskellut myös Vapaassa taidekoulussa ja Krakovan taideakatemiassa. Hän on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla ja on edustettuna useissa kokoelmissa. Suonpää on Muu ry:n, Helsingin Taiteilijaseuran ja Taiteilijat O:n jäsen.
  • Tukijat Greta ja William Lehtisen säätiö ja Uudenmaan taidetoimikunta.
  • Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.
  • Galleria Katariinan Studiossa 14.2.–4.3.2018 Suvi Suikki – Eila, Kirsti ja Tyyne – näkymättömät teoksia | verk | Works
  • Kantakaupungin galleriakierros sunnuntaina 4.3. klo 14: Galleria Katariina – Hippolyte – tm-galleria – Galleria Sculptor. Oppaana Katariina Salmijärvi, vapaa pääsy.
  • Johanna Suonpään ja Suvi Suikin taiteilijatapaaminen sunnuntaina 4.3. klo 14–16.