Galleria Katariina

15.7.-2.8.2015

Varjoja paratiisissa

Pimeys lähestyy, 2015, öljyväri kankaalle, 124 x 200 cm

Asun kuvieni ääressä. Luonto on alati muuttuva, virtaava tapahtuma, järjestyksessä ja sattumalta. Myös maalaukseni saavat virrata. Liityn maisemamaalauksen perinteeseen, ketjun osaksi, mutta annan itselleni vapauden irtautua luonnon todellisuudesta rakentaakseni uuden. Tarinan kertoo katsoja.

Maisema, kasvit ja hyönteiset, luonto ovat kiinnostukseni kohteita: konkreettinen, olemassa oleva tila, paikka ja kohtaaminen. Kontrastit ovat tärkeitä: tumma-vaalea, iso-pieni, lähellä-kaukana. Väreissäkin vastakohdat kiehtovat. Kokonaisuus on vajaa, jos vastakohtia ei löydy.

Maalaan öljyvärein. Maalaukseni valmistuvat hitaasti kerros kerrokselta, vaikka yksi maalauskerta voi olla hyvinkin ekspressiivinen. Hartsin, öljyn ja tärpätin tuoksut, maalin materiaalisuus, ovat oleellinen osa maalausta. Siveltimen jälki: hallittu ja vapaa, järki ja tunne yhdessä. Läsnäolo on tärkeää, sattumalla on tärkeä rooli, kokeilemalla etsin lopullista muotoa ja tunnelmaa.

LIIKKEELLE LÄHTÖ 2014

Liikkeelle lähtö, 2014, öljyväri kankaalle, 110 x 170 cm

Hakemisen jäljet saavat näkyä. Maalauksen sisältö löytyy usein vasta aivan lopussa. Maalausten maailma on kaunis, mutta jotain uhkaavaa on leviämässä: pimenee, pilvet kasaantuvat, varjot liikkuvat. Kulkija etsii suojaa, polkua, väylää, katoavassa paratiisissaan.

• Johanna Mäkitalo (s. 1966) on valmistunut Lahden Taideinstituutista/ammattikorkeakoulusta 1992/2013. Galleria Katariinan näyttely on neljäs yksityisnäyttely ja ensimmäinen Helsingissä. Mäkitalo asuu ja työskentelee Jyväskylässä. Hän on Jyväskylän taiteilijaseuran jäsen.
  • Galleria Katariinan Studiossa 15.7.–2.8.2015 Aino Salmi – He ovat saapuneet, maalauksia