Malmitalon galleria

Jertta Ratia – Vuorten vallassa, maalauksia | målningar | Paintings
30.1.-22.2.2020

Vuorissa on jotain kiehtovaa ja mystistä. Vaellettuani Euroopan eri vuoristoissa pari vuosikymmentä haltioidun joka kerta jyrkänteistä ja laaksoista. Samalla koen vahvasti sen, ettei maisema antaudu minulle. Se on aina yhtä haastava ja pakeneva. Silti haluan yrittää tunkeutua vuorten olemukseen aistimusteni kautta ja välittää näitä tuntoja maalauksissani. Vuorilla koen vapautta, hengitän raitista ilmaa ja kerään aistimuksia. Tajuntani työskentelee koko ajan, mutta työ on ihmettelyä, kokonaista olemassaoloa, voisiko sanoa onnea.

Kuuluisat 1700-luvulla syntyneet romantikot Caspar David Friedrich, Carl Rottmann ja William Turner sekä suomalaisista nykytaiteilijoista vaikkapa Tuomo Saali ovat joutuneet vuorten lumon valtaan. Mystiset ja ekstaattiset tunnelmat luonnehtivat kuviteltuja matkakuvauksia. Samalla tavalla minäkin maalaan vuoria, jotka pulpahtavat kokemuksistani.
En kuitenkaan tunnustaudu rousseaulaiseksi. Takaisin luontoon ei ole johtotähteni. Maalauksiani ei voi johtaa mihinkään tiettyyn maisemaan, ja useat teokset ovatkin varsin abstrahoituja, esittävyys katoaa. Tilalle tulee erilaisia struktuureja, värejä ja muotoja, joiden maisemallisuus on kuitenkin havaittavissa.

Jertta Ratia asuu ja työskentelee Helsingissä. Taiteellinen koulutus Helsingin Taiteilijaseuran kurssikeskuksessa 1993-2003 ja Vapaassa taidekoulussa 2003-2004.

Jertta Ratian teoksia Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamossa >>>