Galleria Katariina

Inka Kivalo – KUDOS, gobeliineja ja veistoksia
14.5.-1.6.2014

Inka2522TÄTÄ TEEN TYÖHUONEELLA: Kudon kuvakudoksia eli gobeliineja. Välillä rakennan eläin- ja ihmishahmoisia veistoksia. Itseäni inspiroi tekstiilien traditio: materiaalit, tekniset hienoudet, estetiikka. Toistasataa vuotta vanhat, kauniit kuusenjuurista rakennetut kangaspuut ovat kuin veistos. Käyttämäni tekniikat ovat ikivanhoja, asenteeni tai työskentelyni ei ole kuitenkaan nostalginen. Nautin käsityötaidosta, koska se tuo onnen tunteita. Yritän tehdä elämästä kauniimpaa. Olen oma käsialani. Peilaan itseäni ja siten otan työn haltuun. Assosioin ja pidän keveydestä.

KUVAKUDOKSET: Tunnen hellyyttä materiaaleja kohtaan, koska tarvitsen niitä ja ne sanelevat tekemisen luonteen. Kaiken alku on lanka. Kokoan lankani useista ohuista langoista. Kerään lankoja. Eräälle työlle annoin nimen Kirsti Simonsuuren runon mukaan Väreilee kuin lanka. Valitsen kuvakudoksille usein lähtökohdaksi värillisen maailman. Saatan ajatella: tekisinkö seuraavaksi kultaisen tai Lassilan tilan maatiaiskukon värisen työn. Kudos itsessään on tekemiseni teema. Työstän yksinkertaista palttinasidosta manipuloimalla sitä. Jälkikäteen saatan applikoida tai paikata pintaa ylijäämämateriaalilla. Teen näin, jotta lopputulos olisi hämäävästi spontaani, jotta hidas työprosessi veisi kohti vapautunutta lopputulosta. Koristeellisesta tai maalauksellisesta kuvatilasta en ole päässyt pitkällekään, se on aina seurannut mukana. Katselen sisään ja ulos. Toisaalta kyse on turvallisuuden tunteesta, rajauksesta ja inhimillisistä reunoista, toisaalta kuviot voivat leijua pinnalla rajojen yli.

VEISTOKSET: Koristelemisen tarpeesta on veistosryhmä, joka syntyi olosuhteiden ja sattumien saattelemana. Ensin tuli putkiremontti ja työtilan menetys. Sitten ystävä lahjoitti valtavan määrän lankavyyhtejä. Kieputin niistä naisellisen muotoisia veistoksia erään ruokapöydän ääressä. Vyyhdit muotoutuivat feminiinisiksi muokkaamisen ja ompelemisen myötä. Kirjominen teki pinnasta tiiviin ja kiinteän, ja pistoista tuli pintakäsittely. Veistokset ovat hahmoja, näyttelyn katsojia.

Inka Kivalo on ansioitunut kuvataiteilija ja tekstiilitaiteilija. Hän on osallistunut aktiivisesti ryhmänäyttelyihin, pitänyt yksityisnäyttelyitä ja tehnyt installaatioita, viimeksi 2008 Forum Boxiin. Kivalo on tehnyt useita tilausteoksia ja hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa.

Kiitokset: Niilo Helanderin säätiö, Kristiina Nyrhinen, Tiina Ripatti, Norma Heimola, Heli Tuori-Luutonen, Juha Markula

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 1.6. klo 14–16.

Galleria on suljettu Helatorstaina 29.5.

Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.

Teostiedot: Inka Kivalo: Sub Rosa, 2012, puuvilla, pellava, silkki, 185 x 150 cm. Kuva: Johnny Korkman.

inka_kivalo_kudos