Malmitalon galleria

Virpi Kanto & Iiris Pessa – veistoksia ja maalauksia
22.3.-21.4.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malmitalon gallerian näyttelyyn kuvanveistäjä Virpi Kanto ja taidemaalari Iiris Pessa tuovat maalauksia ja veistoksia. Erilaisesta tekotavasta huolimatta teoksissa on yhteisiä piirteitä, rouheutta, inhimillisen etsintää, identiteetin ja merkityksellisten muutosten tarkastelua.

Mistä taiteilijan identiteetti muodostuu? Esikuvista? Ihanteista? Onnistumisista ja haasteista? Vuoropuhelusta materiaalin kanssa? Ajatuksista ja mielipiteistä? – Kysymysten lista on pitkä, kuten myös vuosien taiteen tekemisen tuottama kokemus ja eletyt muutokset. Kuten kaikki kuvat, nämäkin teokset ovat auki katsojan tulkinnoille, yhtä rajattua merkitystä ei tarjota, vain aukinainen kuva, kuten elämä on.

Taiteilijat Virpi Kanto ja Iiris Pessa tutustuivat jo opiskeluaikoinaan, aivan taideopintojen alkutaipaleella Oriveden Opiston kuvataidelinjalla 1984. Tuolloin syntyi taiteilijatoveruus, joka on tuottanut vuosikymmenien varrella useita yhteisiä näyttelyitä mm. ryhmänäyttelyt galleria Otsoon Tapiolassa sekä Kouvolan Taidemuseoon 90-luvulla sekä Orimattilan Taidemuseoon vuonna 2012. Kumpikin taiteilija on pitänyt tahollaan lukuisia omia näyttelyitä.

Virpi Kanto työskentelee ja asuu Orimattilassa. Kannon uusimpia julkisia veistoksia ovat Lahden matkakeskuksen pyörätunnelin 32 kasvon sarja, ”Kun lähdin he nukkuivat” (2017) ja Kotkan Isopuistossa sijaitseva ”Elämäntanssi” (2015).

”Minun alueeni on savimuovailu (rakastan savimuovailua) ja sen valamista muotin kautta betoniin (betonivalu on luova prosessi). Olen osa kuvanveiston pitkää muovailutraditiota ja nainen kuvanveistäjänä -traditiota. Työskentelen tradition mukaan eli intuition ja käsillä tekemisen kautta.”

Iiris Pessa asuu ja työskentelee Karjalohjalla. Näyttelyn maalauksissa on käytetty temperamaalauksen ja öljyvärimaalauksen sekatekniikkaa sekä mm. sabloonapainantaa. Pessan maalauksissa väri ja esittävä aihe kilpailevat katsojan huomiosta, myös rytmi ja toisto muodostavat keskeisen kuva-aiheen.

”Haluan kuviin elämän perusristiriidan: merkityksen ja merkityksettömyyden, kauneuden ja rumuuden, sanojen ja hiljaisuuden, naurun ja traagisuuden sekä syvyyden ja pinnan yhteisen ja samanaikaisen näyn.”

 

Kuvat:

Iiris Pessa: Värityskirja, 2016, öljyväri, 125 x 125 cm

Virpi Kanto: Kuten haluatte, 2017, betoni, 91 x 22 x 11 cm