Galleria Katariina

LAHJOTTU – Helsingin Taiteilijaseuran joulunäyttely/julutställning/Christmas Exhibition
9.12.2015-3.1.2016

LAHJOTTUHelsingin Taiteilijaseuran joulunäyttely | Konstnärsgillet i Helsingfors julutställning | Helsinki Artists’ Association Christmas Exhibition

Mukana on maalauksia, taiteilijakirjoja, grafiikkaa ja tilateoksia kahdeksalta taiteilijalta ja yhdeltä taiteilijaryhmältä: Annu Ahlström, Synnöve Dickhoff, Jakke Haapanen, Hanna Holma, Kristiina Ketola, Antti Lassila, Anna Puhakka, Kirsti Puhakka ja Eeva-Liisa Rautalahti & Marina Zitting.

lahjottukutsukuva

Lahjottu-teemaa on Helsingin Taiteilijaseuran järjestyksessä seitsemännessä teemallisessa joulunäyttelyssä käsitelty hyvin vapaasti: assosioiden, kuvainnollisesti, konkreettisesti, jouluun suoraan liittyen, sitä kierrellen tai siitä irrallaan, runsaudella tai minimalistisesti, kuvaillen tai kantaaottavasti, yllätyksellisesti tai muuten pohtien.

Annu Ahlströmillä joulun värit, punainen ja vihreä, dominoivat työtä. Punainen on liitetty valtaan ja rikkauteen, sittemmin myös vallankumoukseen, vaaraan ja väkivaltaankin. Tässä väri kuvastaa näitä lahjoja: suurta rakkauden tunnetta, elinvoimaa ja iloisuutta. Vihreä puolestaan oli ennen vaikeasti valmistettava väri. Niinpä siitä tuli toivon ja onnen symboli ja myös uuden elämän ja kasvun merkki.

Synnöve Dickhoffin teokset ovat usein monista osista koostuvia tilallisia kokonaisuuksia, joiden lähtökohtina ovat ihmisen elinkaaren, rajallisuuden ja katoavaisuuden teemat. Lahjottu-teemanäyttelyssä työt kertovat myös lähimmäisenrakkaudesta sekä suojelun ja jakamisen tärkeydestä.

Jakke Haapasen surrealistisissa maalauksissa mm. Viisaat miehet lahjoineen matkaavat meren halki höyhenen opastuksella. Sama höyhen vie ihmistä tikapuita pitkin ylöspäin…

Hanna Holman monotypioissa yhdistyvät kuva ja teksti. Kaikki hienot tuoksut ovat syntyneet tuoksujen ylijumalan parrasta. Hän nuuhkii niitä kehittyneellä nenällään ja lähettää hienoimmat niistä ihmisten iloksi. Saumattomassa yhteistyössä mm. värien ylijumalan, muotojen ylijumalan ja huumorin ylijumalan kanssa tuoksujen ylijumala tekee kaikesta, ja elämästämme, ainutlaatuisen hienoa. Jos vain ymmärrämme ottaa lahjan vastaan.

Kristiina Ketolan abstraktit maalaukset on nimetty tuttujen laulujen mukaan ja nämä laulut ovat lauluja lahjoittajalle: Minä olen muistanut sinua, Valona yössä vain ja Sommaren är kort.

Antti Lassila on kuvannut Pyhän Nikolauksen matkan. Legendan mukaan Nikolaus suojelee erityisesti lapsia. Monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa Nikolaus jakaa pieniä lahjoja 6.12. ja on yksi joulupukin esikuvista.

Anna Puhakan Joiku on muuntautuva tilataideteos joka kuvastaa maisemamatkaa. Se muistuttaa tietokoneen luomaa äänikarttaa tai 3D-kuvitusta maan juoksusta. Joiku on valmistettu perinteisellä himmelinsidonta menetelmällä. Teos pyrkii kyseenalaistamaan perinteiden, luonnon ja teknologian välistä suhdetta. Mikä näistä on lahjottavissa?

Kirsti Puhakan kolmen pienen maalauksen sarja on nimetty: Maine, Raha, Valta – montako on lahjottu pois alta?

Tanskalainen sana julehygge merkitsee kodikkuutta, yhdessäoloa ja puuhailua joulun alla. Jouluun liittyy paljon erilaisia päällekkäisyyksiä, samanaikaisia tiloja, vastakkaisia tunnetiloja, ristiriitaisuutta, helposti myös ulkopuolisuutta. Eeva-Liisa Rautalahden & Marina Zittingin teos Julehygge koostuu viidestä kurkistuslaatikosta. Kukin laatikko sisältää oman pienoismaailmansa.

Lopettajaiset sunnuntaina 3.1. klo 14-16.

Galleria suljettu 23.-26.12. ja 31.12.-1.1.