Galleria Katariina

Harri Turunen – Veistoksia | Skulpturer | Sculptures
12.9.-30.9.2018

Mistä kaikki sai alkunsa

Vuoden 2017 alussa vanhat koulumuistot innoittivat minua ottamaan uusien töiden materiaaliksi käytöstä poistetut pulpettien kannet.

Kävin koulua Joensuun poikalyseossa (nykyinen Joensuun taidemuseo) seitsemänkymmentäluvun alkupuolella. Isäni oli juuri yllättäen kuollut, 42-vuotiaana.  Olin tuolloin 12-vuotias, perheemme kuopus.  Alkushokin jälkeen koin suurta pettymystä ja vihaa, jota en silloin osannut purkaa tai puhua muille asiasta. Kerran turhautuneena englannin tunnilla raaputin pulpetin kanteen kirjoitusta.  Jäin verekseltään kiinni. Opettaja seisoi vieressäni ja passitti minut saman tien korjaamaan pulpettia. Käsityönopettajan avustuksella pulpetti tuli korjattua.

Tapaus jäi kummittelemaan sisälleni pitkäksi aikaa. Vuosina 2013–2014 sain sattumalta käsiini vanhoja poikalyseon pulpettien kansia.  Kuluneet kannet kiehtoivat ja samalla vanha tapahtuma tuli taas mieleeni. Ajattelin tehdä sovun itseni ja menneisyyteni kanssa ja käyttää pulpetin kansia veistosten materiaalina.

Kaiversinn kansiin henkilökuvia – eräänlaisen nuoruuden luokkakuvan. Kansien naarmut ja oppilaiden tekemät kaiverrukset jäävät näkyviin tuoden mukaan aikaperspektiiviä.  Veistoksissa on yhtä aikaa läsnä historia ja tämä hetki ja todellisuus.

Harri Turunen

• Kuvanveistäjä Harri Turunen (s. 1960) elää ja työskentelee Joensuussa. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1984 ja ollut aktiivisesti näyttelytoiminnassa mukana. Galleria Katariinassa Turusen näyttely on nähty viimeksi vuonna 1994. Turusen teoksia on mm. Valtion, Joensuun kaupungin ja Joensuun taidemuseon kokoelmissa. Hän on Suomen kuvanveistäjäliiton ja Joensuun taiteilijaseuran jäsen.
  • Galleria Katariinan Studiossa 12.9.–30.9.2018 Synnöve Dickhoff – Installaatio | Installation
  • Harri Turusen ja Synnöve Dickhoffin taiteilijatapaaminen sunnuntaina 30.9. klo 14–16.