Galleria Katariina

Hannu Riikonen – Maalattuja teoksia
11.3.-29.3.2009

Kuvanveistäjä Hannu Riikonen aloitti 1970-luvulla dada- ja poptaide-vaikutteisilla esinekollaaseilla ja reliefeillä. Hänen teoksiaan on luonnehdittu myös naivistisiksi. ”Nykyisissä teoksissani pyrin populaarikulttuurin merkkikuvastolla, yksinkertaistetuilla muodoilla ja kirkkailla väreillä pelkistämään ja terävöittämään sanomaani.”

Riikosen maalatut figuuriveistokset ja reliefit ovat usein arkisia kohtaamisia eläinten ja ihmisten välillä. Realististen veistosten tanakoiden henkilöiden kaljulla ilmeettömyydellä ja vartalon kielellä Riikonen tavoittelee kuvaa aikamme itsekkäästä välinpitämättömyydestä ja vierauden torjunnasta. Tarkastelussa ovat myös suomalaisuuden olemus ja maamme asema globalisoituvassa maailmassa.

Käsitteellisemmät teokset ovat kolmiulotteisesti sivuille, ylös tai alas peilautuvia ja monistuvia, kuvana eri suuntiin kasvavista normien ja sääntöjen verkostoista.

Riikonen toteuttaa veistoksensa puuta ja sekatekniikkaa yhdistäen. Pintakäsittelynä ovat maalaus, lakka ja toisinaan epoksihartsi.

• Hannu Riikonen (s. 1945) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän debytoi vuoden 1970 Nuorten näyttelyssä ja on siitä lähtien osallistunut aktiivisesti näyttelytoimintaan. Edelliset yksityisnäyttelynsä hän piti Mikkelin taidemuseossa ja Galleria Sculptorissa Helsingissä vuonna 2003.