Galleria Katariina

19.4.-7.5.2017

As light as the forest gets,2014, 100x120, From series Pine needles

As light as the forest gets,2014, 100×120, From series Pine needles

Muistot ja muistamattomuus, identiteetti ja trauma linkittyvät Hanna Råstin teosten ytimeksi. Pine Needles -kokonaisuudessa Råst kuvaa muistojen roolia identiteetin rakentajana ja valokuvan roolia rakennustyössä; kuinka paljon muistamme muistikuvina ja kuinka paljon muistamme, koska meillä on valokuvia tapahtumista.

Uusimpien tutkimusten mukaan muistomme muotoutuvat ja järjestyvät uudelleen ajan ja tapahtumien virrassa. Voiko muistoja myös tarkoituksella kirjoittaa uusiksi? Jos voi, ketä me muokattujen muistojen valossa oikeastaan olemme, mikä on identiteettimme?

Råstin intiiminä lähtökohtana ovat kuvat perhealbumista. Näihin hän yhdistää kirpputorilöytöjä ja ottamiaan uusia kuvia. Valinta hämmentää omien ja toisten muistojen rajaa – mikä on minun muistoni, mikä sinun – ja vie universaaliin vuoropuheluun muistojen ja identiteetin lähtökohdista ja siitä, miten eri tavoin samat tilanteet voi muistaa.

Teosten monipuoliset tekniikat palvelevat näyttelyn tematiikkaa. Kerroksellinen kollaasi, raaputus, rikkominen ja elementtien lisääminen vertautuvat muistojen kerroksellisuuteen. Uudelleen kuviksi kuvatut, kerrostetut teokset sinetöivät ne muistin muistoesineiksi. Sellaisiksi, joita voi muuttaa pienentämällä, suurentamalla tai korostamalla haluamiaan elementtejä ja täydentämällä muistiaukkoja.

• Hanna Råst (s. 1986) on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hän on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla, mm. Ranskassa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa. Vuonna 2015 Råst palkittiin ArtProof Grant Finlandin voittajana. Råst on Helsingin Taiteilijaseuran ja Valokuvataiteilijoiden liiton jäsen.
  • Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Heralan säätiö.
  • Galleria Katariinan Studiossa 19.4.–7.5.2017 Ghita Grönholm, Catwalk – maalauksia | målningar| Paintings
  • Suljettu Vappuna 30.4.–1.5.
  • Galleriakeskiviikko 3.5. klo 17-20
  • Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 7.5. klo 14–16. Tervetuloa!
  • Kantakaupungin galleriakierros su 7.5. klo 14: Galleriat Katariina – Hippolyte –  tm – G. Oppaana Katariina Salmijärvi, vapaa pääsy.
  • Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.