Galleria Katariina

Hanna Oinonen – Archive, teoksia
6.8.-24.8.2014

Hanna_oinonen_kutsuA5”— Ajattelin kaikkia ihmisarkistoja, jotka alkoivat hitaasti kerrostua meihin: Ihmisiä, jotka olimme nähneet vain kerran, sen jälkeen emme koskaan. Ihmisiä, joita olimme pelänneet koulumatkalla. Ihastuksia. Lapsuuden ystäviä. Ihmisiä, jotka haluaisimme vielä nähdä. Ihmisiä, joiden luokse olimme luvanneet mennä, mutta emme koskaan menneet. Ihmisiä, joihin törmäsi aina sattumalta. Ihmisiä, jotka ilmestyivät vuosien jälkeen, muuttuivat parhaiksi ystäviksi ja katosivat taas. Lehtikuvien ihmisiä. Ihmisiä rullaportaissa, linja-autojen ikkunoissa. Kirjeystäviä. Opiskelutovereita. Kaukaisia sukulaisia, joista emme tienneet. Ystävällisiä tarjoilijoita ulkomaanmatkoilla. Kasvoja ilman nimiä. Ihmisiä, jotka halusimme unohtaa. Ihmisiä, jotka olivat unohtaneet meidät.” Joel Haahtela: Perhoskerääjä. Otava, Helsinki 2006.

Kuvataiteilija Hanna Oinoselle Joel Haahtelan teksti on läheinen. ”Huomaamattani olen teoksillani rakentanut jonkinlaista henkilökohtaista arkistoa, yrittänyt säilöä hetkiä ja aikaa.” Oinosen teoksiin on tallentunut hänelle merkityksellisiä paikkoja ja asioita elämä varrelta ja näistä on muodostunut jatkumo taiteelliselle työskentelylle.

Nyt avautuvassa näyttelyssä Oinosen arkistoon liitetään varjoina seinille heijastuvia nimiä ja puhelinnumeroita vuosien varrelta, värikkäinä, pieninä ristipistoina toteutettuja paikkoja kohtaamisille ja eroille ja kaksi teosta, joissa musta mustalle tuo esille arkistoa jacquard-kudonnalla ja strasseilla harsolle.

Hanna Oinonen (s. 1971) on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 2000. Oinonen on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä, Helsingissä viimeksi Documents-näyttelyn vuonna 2010 Galleria Katariinassa. Oinosen teoksia on mm. Helsingin taidemuseossa, Saastamoisen säätiön taidekokoelmassa, Hämeenlinnan taidemuseon Vexi Salmi -kokoelmassa, Lars Swanljungin kokoelmassa Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa, Aineen taidemuseossa Torniossa ja Suomen Valtion kokoelmassa. Oinonen on Suomen taidegraafikoiden sekä Helsingin ja Tampereen taiteilijaseurojen jäsen.

TAITEIDEN YÖNÄ torstaina 21.8. Galleria Katariina on avoinna klo 21 asti.

  • Klo 17.30–20.30 Oma tai kaverin naama -työpaja: tee taiteilijoiden johdolla silitystaidetta strasseilla ja tekstiilitusseilla kankaalle. Teemana naama, valmiit teokset heti mukaan. Alaikäraja noin 6 vuotta, ei yläikärajaa.
  • Klo 18 galleriakierros lähtee Galerie Forsblomista ja etenee Helsinki Contemporaryyn, Galleria Duettoon sekä Galleria Katariinaan. Oppaana Aino Pisilä, kesto noin 1,5 tuntia, maksuton.
  • Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 24.8.2014 klo 14–16. Hanna Oinonen ja Roy Aurinko paikalla kertomassa näyttelyistään.

Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.