Galleria Rantakasarmi

Aino Keinänen – 200 000 vuoden kaipuu, maalauksia (sali 1) | Pia Strang – Mixtape, monotypioita (sali 2)
17.5.-10.6.2018

Sali 1

AINO KEINÄNEN – Maalauksia

Keinänen Aino, Synnyinlaulu, 2017, hiili. pastelli, akryyli ja muste paperille, 50 x 40cm

200 000 vuoden kaipuu

Ihminen luonnostaan kaipaa toisen luo, mutta toisen lähestyminen voi olla kaikkea muuta paitsi luontevaa. Minua motivoi oma sammumaton mutta myönteinen kaipuun tunne jonkinlaiseen täydelliseen ykseyteen, jota en osaa sanallistaa. Se muistutti minua oman lapsuuteni sanoittamattomista näkymistä. Lähdin hakemaan aineksia sen kuvailemiseen kaukaa muinaisten ihmisten maailmasta, jossa sanoja käytettiin paljon vähemmän kuin nykyään.

Ihmisen aika on kestänyt 200 000-300 000 vuotta. Monet ihmiselle ominaiset piirteet ovat sitäkin varhaisempia, kuten tulenteko ja loputon uteliaisuus. Ehkä kaipuun tunnekin on yksi niistä. Vaikka emme koskaan kykenisi löytämään yhteisiä sanoja kaipuumme kohteelle, kaipuun tunneyhdistää meitä toisiimme ja myös kaikkiin joskus eläneisiin ihmisiin.

Yhteinen alkukoti on tutussa ja tutkimattomassa kivisessä maassa, joka vetää puoleensa kuin sydän. Maa on kuin rumpu, joka polttaa ja liikuttaa kehoa kohti uutta, matkoja, vaaroja, tanssia. Vene on kuin kehto, jolla ihminen lipuu elämän elementin yllä. Lukemattomat kämmenet ovat koskettaneet tuttuja kallioita ja jättäneet ihmisenpunaisen värin kuin kaipuun osoituksena meille. Sen saman kaipuun, jota tunnemme nyt. Ja joka kerta kun kaikki on mennyt, tärkeintä on jäljelle jäävä tarina. Se punotaan kankaaksi ja uskotaan seuraaville. Se kätketään täydellisen muotoiseen kotilonkuoreen, jonka joku löytää kymmenien tuhansien vuosien päästä.

Aino Keinänen

ainokeinanen.com

 

Sali 2

PIA STRANG – Mixtape

Ku jokainen kuulee sen

Mistä tietää parhaiten

Ja sen eloon herättää

Omalla tarinallaan

-Vesta, Lohtulauseita, albumilta Lohtulauseita, 2018

 

Mixtape on kokoelma eri kappaleiden herättämistä tunnelmista ja tulkinnoista. Näyttelyn teokset ovat kerroksittain syntyneitä monotypioita, joita määrittää ensisijaisesti värit ja muodot. Tulkintani valitsemistani kappaleista ovat subjektiivisia ja hyvin vapaita. Samalla tavalla katsojalla on lupa tulkita teoksiani. Vapaasti, omalla tavallaan.

Galleria Rantakasarmin 2 -salissa on esillä myös take away-periaatteella toimiva Jukebox -osio, joka muuntuu näyttelyn edetessä.

 

Tervetuloa avajaisiin ke 16.5. klo 17-19.

Avajaisillan musiikkitarjonnasta vastaa Andrei Kipahti.

 

piastrang.blogspot.fi

instagram.com/piastrang