Galleria Katariina

6 x KUUSI – Helsingin Taiteilijaseuran jouluripustus
16.12.2009-10.1.2010

6 x KUUSI – Helsingin Taiteilijaseuran jouluripustus

MARJA HAKALA, JONNA JOHANSSON, KARI LINDSTRÖM, TEEMU MÄKI JA OPPILAAT, MAARIA OIKARINEN, ANTTI-VILLE REINIKAINEN, METTA SAVOLAINEN JA MIA SEPPÄLÄ

Helsingin Taiteilijaseuran jouluripustus virittää kuusen kahdeksan taiteilijan kanavalle: wunderbaumiksi, Big Band -paintingiksi, valohetkeksi, oravan syömiksi kävyiksi, glitteriksi ja metsähartaudeksi. Teokset herättävät kauneuteen ja hartauteen, ne ottavat kantaa, ne käsittelevät kuusta kuvainnollisesti ja konkreettisesti, koristellen ja minimalistisesti, arvostaen ja symbolia kavahtaen.

Marja Hakala

”Kuusi on metsän ylväs valtias. Se on myös oravan koti ja ruokavarasto. Kattokruunu ja metsämandala on tehty oravan syömistä kuusenkävyistä. Ne ovat vähintään yhtä arvokkaita tai arvokkaampia kuin kristallit. Puuna kuusi kuuluu vuoden kiertoon: kesällä koivu, talvella kuusi. Se on osa ihmisen elämää ja kuolemaa, rauhoittava, peittävä ja komea puu. Joulukuusena se on ’ O Tannenbaum – ikivihreää voimaa.”

Jonna Johansson

”Tilateokseni Katoava kuusi ottaa kantaa ihmisen ja ympäristön suhteeseen ja luonnosta vieraantumiseen. Ihmisen vieraantuminen ympäristöstään on tuottanut huvittavia ilmiöitä erilaisten kaupallisten ’luonnontuotteiden’ , kuten muovikuusien ja Wunder-Baum hajustekuusten muodossa. Huolestuttavinta on metsien hävittäminen ja häviäminen. Akvaariossa kuuset ovat esillä luontoa muistuttavana esineenä tai kuin uhanalaisena lajina.”

Kari Lindström

”6 x kuusi. Sehän on jo pieni metsä. Ja minä pidän metsistä. Eniten tietysti vanhoista sekametsistä. Kuusi on tärkeä joulun puu. Se oli sitä lapsuudessa ja on vieläkin. Pala metsää keskellä talvea. Joulu on valon juhla. Etenkin se pakanallinen, ei kaupallinen. Valo on minulle tärkeä monin tavoin, ennen kaikkea taiteellisessa työssä. 6 x kuusi liittyy mielestäni myös ilmastonmuutokseen: metsille ei saa tehdä pahaa. Ei Suomessa, Brasiliassa, Indonesiassa tai missään maapallolla. Keuhkojen toiminta on taattava.”

Teemu Mäki ja oppilaat:Sampsa Indrén, Anna-Liisa Kankaanmäki, Katariina Katla, Maija Ojanen, Nelli Penna, Kukka Ranta + Marsu

”Syksyn ja talven tulo on hienoa aikaa. Lyhentyvä päivä ja riisuuntuvat lehtipuut muistuttavat ihmistä hänen kuolevaisuudestaan. Elämä on kouriintuntuvampaa herkkua kun sen reuna näkyy ja valon tuike voimakkaampaa kun sen taustana on pimeys. Ikävä taakka joulussa on lahjojen ostaminen. Minusta joulumyynti on lähinnä ympäristöongelma. Lahjojen antamisesta ja saamisesta pidän toki minäkin, mutta aito lahja tulee yllättäen. Maalaus 6 x kuusi näyttelyyn on syntynyt oppilaitteni kanssa Big Band -yhteistyönä.”

Maaria Oikarinen

”Työhuoneella soivat joululaulut ja maalauksiin kasvaa kuusia, joiden oksat kimmeltävät. Näyttelyn hakuohje innosti: glitteriä, hyvänen aika, ajattelin. Etsin tarkoitukseen sopivia kuvia ja kirjoitin, että tarkoitus on tehdä vielä kiinteämmin teemaan sopivat maalaukset. Osana maalauksia on glitteriä ja joulukoristeeksi tarkoitettuja helmi- ja kimallenauhoja. Kertosäkeet-maalaus on mainostanut näyttelyä nettisivuilla: esille tuon uudempia teoksia. Jännitetään mitä uusista maalauksista tulee.”

Antti-Ville Reinikainen

”Työskentelen tilallisten teosten parissa, niin nytkin. Kuusi tuo ensimmäisenä mieleen M. A. Nummisen kappaleen Joulupukki puree ja lyö. Joulukuusi on ristiriitainen. Se on samalla kertaa tunnelmallinen ja harras ja toisaalta irvokas, luonnosta irrotettu lavaste. Se on klisee ja silti se synnyttää hartauden tunteen.”

Metta Savolainen

”6 x kuusi on minulta kuusi kuusiaiheista grafiikanvedosta, tekniikkana viivasyövytys ja väritela. Teokset on rakennettu yhdistämällä kuutta eri kuusilaattaa. Olen piirtänyt kuusia Nuuksion kansallispuistossa ja ystäväni pihametsässä Soukassa. Viimeistä kuusilaattaa piirtäessäni huomasin kuusen hahmon olevan sama kuin Piero della Francescan maalauksessa Madonna della Misericordia. Se on äitihahmo, joka ottaa viittansa suojaan kaikenlaiset kulkijat. Jos olisin puu, olisin kuusi. Kuusen juurella olen turvassa. Pienenä vuoden tärkein juhla oli joulu. Erityisesti muistan mummopuoleni kuusen, jota ihailin pitkään. Se oli vuoden hiljaisin hetki.”

Mia Seppällä

Valokuvien Kuusiasetelmat on tehty 6 x kuusi -näyttelyn innoittamina. Wunder-Baum on symboli kuuselle kaikissa muodoissaan. Se on kaunis, ruma, katoava, ihmisen elämässä läsnä oleva. Metsä, joulukuusi, polttopuu, elämän vihreä, suomalainen puu.

Näyttelyn kuvagalleriaan tästä linkistä.

Näyttely on osa kolmen näyttelyn kokonaisuutta suomalaisesta joulupuusta, kuusesta:

6 x kuusi – Helsingin Taiteilijaseuran jouluripustus, kahdeksan taiteilijan näkemys kuusesta

Galleria Katariina, Helsinki, 16.12.2009–10.1.2010

www.helsingintaiteilijaseura.fi (Galleria Katariina)