Taidelainaamon kuukauden taiteilija: MERJA HEINO

aikaikkuna – tila, aika, avaruus
punaisen variaatiot

Signaaleita ja muutosilmiöitä.

Hagelbergia ja muita viisaita siteeraten: taiteilijan ei pitäisi puhua työstään.
Kuva syntyy aivojen non-verbaalilla alueella.

VÄRIOPPIA -näyttely esittelee yleisölle Merja Heinon uusimman, vuonna 2014 valmistuneen maalaussarjan. Näyttelyn nimi viittaa aikaperspektiiviin ja ajassa tapahtuvaan muuntumiseen, kulttuurien kehitykseen, evoluutioon. Teosten aiheet nousevat ornamentiikasta ja arkkitehtuurin historiasta. Heino tuo klassisia länsimaisen kulttuurin elementtejä nykytaiteen kontekstiin.

Merja Heino on helsinkiläinen kuvataiteilija, toiminut ammatissa vuodesta 1995, pääalanaan maalaustaide. 1980-luvulla, ennen kuvataideopintoja, Heino opiskeli arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä, syventymiskohteena arkkitehtuurin historia. Taideopintojen jälkeen, 1990-luvun lopulta asti Heinon maalauksissa on esiintynyt viittauksia arkkitehtuurin historiaan, renessanssin ja barokin muotokieleen sekä ornamentiikkaan. Heinon tapa käsitellä aiheita on persoonallinen ja tunnistettava. Hänen maalauksissaan klassiset teemat yhdistyvät moderniin pelkistykseen.

Vuosia jatkuneen puutarhaharrastuksen ja kasvien valokuvaamisen seurauksena Heino on tehnyt vuodesta 2006 alkaen myös näyttelyihin liittyviä kasviaiheisia videoteoksia. 2000-luvun jälkipuoliskolla erilaiset kasviaiheet tulivat myös Heinon maalauksiin. Sittemmin arkkitehtoniset ja kasvimaailmaan/ luontoon liittyvät teemat ovat tasapainoisesti vuorotelleet Heinon työskentelyssä.

Taiteellisen työskentelyn rinnalla Heino ylläpitää Näyttelyinfo-sivustoa, vuonna 2008 perustamaansa verkossa toimivaa näyttelykalenteria, katso www.nayttely.info.

Merja Heinon kotisivut

Merja Heino Taidelainaamossa

GALLERIA RIKHARD | Rikhardikadun kirjaston aula, 1. krs

Avoinna tammikuussa ma-to 9-20, pe 9-18, la-su 10-16.

TAIDELAINAAMO

Avoinna tammikuussa ti-pe 12-18, la-su 12-16.

Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

09 673 720 |