Taidelainaamon kuukauden taiteilija: JARI JÄRNSTRÖM

Galleria Rikhard 8.-31.8.2013

Rikhardinkadun kirjaston aula (1. krs)

Järnström Jari_Valosta ja pimeydestä_2013 akryyli ja öljy kankaalle 81 x 65cm_WEB

 

JARI JÄRNSTRÖM

Juuri maalattu | Nymålade | Just Painted

  • Tervetuloa avajaisiin torstaina 8.8. klo 17-18.30

 

JARI JÄRNSTRÖMIN maalaukset ovat aivan tuoreita, syntyneet kuluvan kesän aikana. Taiteilija on näissä akryyli- ja öljyvärimaalauksissaan hyödyntänyt action painting -tyyliä, jossa värit saavat valua ja levitä kankaalle vapaasti. Tyyli syntyi 1950-luvulla Yhdysvalloissa ja sen teki kansainvälisesti tunnetuksi Jackson Pollock. Action painting usein yhdistetään myös abstraktiin ekspressionismiin, sillä sen sijaan, että maalia lisättäisiin kankaalle varovaisin siveltimen vedoin, sitä roiskitaan ja lisätään maalauspohjalle spontaanisti eri tavoin. Niin kuin nimi jo kertoo, ”toimintamaalaus” korostaa maalaamisen aktia.

Järnström kostuttaa maalauskankaan ensin vedellä, jonka jälkeen hän kaataa, roiskii ja valuttaa akryyliväriä maalauspohjalle. Veden ja värin virtaus muodostaa maalauspinnalle erilaisia läiskiä, lammikoita ja roiskeita. Maalaustapahtuman fyysisyys näkyy myös suurina ekspressiivisinä siveltimenvetoina maalausten reunoilla. Työskentely jatkuu öljyväreillä, jolloin Järnströmille tyypilliset vaikutteet uusfiguratiivisuudesta tulevat esiin, viittauksina esittäviin objekteihin ja ihmishahmoihin.

Jari Järnström on syntynyt 1960 Lahdessa, asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän opiskeli Kuvataideakatemiassa (1984–1988 ja 2001–2003), josta valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2003. Järnström on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Galleria Katariinassa Helsingissä syyskuussa 2012, Galleria Espoonsillassa Espoossa tammikuussa 2013 ja AVA Galleriassa Helsingissä huhtikuussa 2013. Joulukuussa 2012 Järnström osallistui Arteground Berlin ryhmän näyttelyyn Galleria Wagner + Partnerissa Berliinissä ja maaliskuussa 2013 hän oli mukana New Yorkin taidemessuilla AVA Gallerian osastolla.