Taidelainaamon kuukauden taiteilija: HEIDI ELISABETH HÄNNINEN

GALLERIA  RIKHARD 10.-31.12.2019

HEIDI ELISABETH HÄNNINEN – 100 Joulun kivitettyä henkeä

Kuvanveistäjä, monumentaalimaalari ja yhteisötaiteilija Heidi Elisabeth Hänninen tuo Rikhardinkadun kirjastoon joulun ajaksi esille 100 betonienkelireliefiään ”100 Joulun kivitettyä henkeä” – installaation muodossa.

Alkuvuodesta 2014 taiteilijan isä kuoli hyvin nopeasti syöpään. Jo tätä ennen Heidi oli aloittanut taiteellisen työskentelyn suru-aiheen parissa kokonaisinstallaatiollaan ”Surullisten Piknik”, joka oli hautamonumentteineen eräänlainen toisinto venäläisestä ja erityisesti murmanskilaisesta hautausmaasta. Isänsä yllättävän menehtymisen seurauksena taiteilija on käsitellyt sittemmin taiteessaan surun lisäksi paljon myös kuoleman teemaa. Aiempien näyttelyidensä yhteydessä Hänninen on järjestänyt myös kuolema-aiheisia taidetyöpajoja, kutsunut kuoleman ja surun asiantuntijoita puhumaan aiheesta ja päivystänyt itse näyttelyissään valmiina keskustelemaan näyttelyvieraiden kanssa erilaisista kuoleman kokemuksista. Ja nehän ovat kaikki erilaisia, uniikkeja.

Rikhardinkadun kirjastossa esillä olevat enkelireliefit taiteilija on valanut isältään perimiinsä kipsienkelimuotteihin. Isällä oli tapana valaa enkeleitä aina näin joulun alla, myytäväksi, vaihtotavaraksi ja lahjoiksi. Hän saattoi vaihtaa kipsisen enkelin vaikkapa pitsaan. Ei olekaan siis ollut kovin yllättävää löytää isävainaan enkeleitä myöhemmin roikkumassa keskisuomalaisten pitserioiden seinillä. Omat enkelinsä tytär päätti valaa rakastamaansa betoniin, jota käyttää muutenkin veistoksissaan. Enkeli-installaatio on nähty aiemmin esimerkiksi marraskuussa 2017 Suomi 100-varjonäyttelyssä Helsingissä, jolloin enkelien sadan kappaleen lukumäärä viittasi Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen. Kesällä 2018 teos nähtiin Porvoon taidehallissa osana Consequences-taiteilijaryhmän näyttelyä ”Sodan seuraukset”. Jouluna 2018 installaatio lohdutti Lapin Keskussairaalan syöpäosaston edustalla, Hiljentymisen tilassa. Installaatio on aina vähän erilainen, riippuen näyttelytilasta. Galleria Rikhardissa voi myös lukea installaatioon liittyvän kirjallisen osuuden ” The Diary of The Last Seeker –  Letters for The Last Seeker” (Etsijän päiväkirja).

Helsingissä asuva ja työskentelevä Heidi Elisabeth Hänninen (s. 1982) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta (2016) ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta (2017). Rovaniemeltä löytyy myös hänen julkinen betoniveistoksensa ”Kaatumaton, Kommunismin ja Kapitalismin muistomerkki” (2013).

• Heidi kutsuu kaikki kiinnostuneet taiteilijatapaamiseen ti 17.12.2019 klo 17-18.30 keskustelemaan kanssaan taiteen lisäksi myös kuolemasta ja surusta. Lämpimästi tervetuloa Rikhardinkadun kirjastoon rauhoittumaan enkeleiden äärelle!

www.heidihanninen.com

Heidi Hännisen teoksia Taidelainaamossa

GALLERIA RIKHARD | Rikhardikadun kirjasto, 1. krs (aula)

Avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 10-16, su 12-18. Suljettu 6.12. ja 24.-26.12.19.

TAIDELAINAAMO

Rikhardinkadun kirjasto | Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki