Galleria Rantakasarmi

Merja Ranki, veistoksia, sali 1 | Kari Hakli, valokuvia, sali 2
20.10.-13.11.2016

Sali 1
MeryaMeryaMerya, 2015, muottiin valettu posliini, lasi, puu, lehtikulta, valokuidut posliinimaalaukset Laura Pehkonen, hopeatyöt Niina Halonen kuvat Ilkka Kallio

MeryaMeryaMerya, 2015,

MERJA RANKI

KEHO, KUOLEMA JA NAURU

”Kuolema tuli käymään ensi kertaa pahan taudin kanssa, olin kovin nuori eikä paljon naurattanut. Kävi sitten visiiteillään uudestaan ja uudestaan ja yhä uudestaan.
Naurattamaan pääsi kuitenkin, elämästä, välillä. Ja täällä minä vielä olen ja nauran kun kerran pystyn… ”

Kuvanveistäjä Merja Rankin teoskokonaisuus sisältää elämänkerrallisia muotokuvia. Teosten muotokielessä on leikkimielisiä viittauksia Egyptin muinaiseen taiteeseen. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös latinankielinen BodyCV, joka kertaa kehon tapahtumia ja sairauksia taiteilijan ammatti CV:n tapaan. Sairaudet muuttavat ja mullistavat, rikkovat omaa kuvaamme. Rajujen ja dramaattisten sairauskokemusten siirtäminen kuvallisen ilmaisun rikkaaseen, itseluotuun maastoon on eheyttävää. Ruumiillinen kokemus siirtyy luontevasti kuvanveiston materiaaliseen käsinkosketeltavaan konkretiaan.

 

MeryaTITI 2015

MeryaTITI 2015

 

Työpajat: näyttelyn aikana voi ilmoittautua myöhemmin järjestettäviin, pienimuotoisiin, kokeellisiin työpajoihin. Työpajan aikana rakentuu uusi, ehyempi minä… ja pääsee nauru, toivottavasti!

www.merjaranki.com

 

VALVOJA / The Guardian 2015

VALVOJA / The Guardian 2015

 

 

 

 

 

 

Teosten materiaalit : muottiin valettu posliini, lasi, puu, lehtikulta, valokuidut. Posliinimaalaukset Laura Pehkonen, hopeatyöt Niina Halonen. K.uvat Ilkka Kallio.

 

 

Sali 2

KARI HAKLI

HELSINKI  – In My Mind | Mielessäin

Valokuvia Helsingistä 1970- ja 1980-luvuilta
Photographs from Helsinki in 1970s and 1980s

Rakkaudentunnustus kotikaupungille, sen kaduille, rakennuksille ja ihmisille
Declaration of love for home town, its streets, buildings and people

 

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Kari Haklin uusi kirja Helsinki mielessäin | Helsinki in my mind

 

hakli_helsinki1_web

 

”Näyttelyn ja kirjan teokset olen koonnut museotoimeksiantojen kuvista ajanjaksolla 1960-luvun loppupuolelta 1980-luvun puolelle sekä niiden yhteydessä ottamistani omaehtoisista kuvista, niin sanoakseni oheiskuvista. Itselleni tärkeimpiä ovatkin kuvat, jotka eivät ole koskaan ennen olleet julkisesti esillä, ovat ikään kuin pöytälaatikkokuvausta. Kuvauksissa kuljetin aina painavan kaluston ohessa kevyempää kinofilmikameraa, jonka etsimestä tarkkailin ja tallensin ympäröivää elämää. Myös omalla ajalla kamera oli aina mukana tilanteiden varalta. Se oli eräänlaista valokuvausharjoittelua.

Niille kuville en aikanaan keksinyt julkaisukanavaa osaksi ajanpuutteen takia – tein siihen aikaan paljon töitä – osaksi siksi, etten löytänyt niille sopivaa viitekehystä tai yksinkertaisesti siksi, etten arvostanut niitä tarpeeksi. Ehkä aika on kasvattanut niiden arvolle korkoa.”

 

hakli_helsinki3_web

hakli_helsinki2_web